Özdilek

Siyaset

Akar, Hızlı Tren Google Haritasına Tosladı

CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Haydar Akar Hızlı Tren projelerinin Google haritası üzerinden yapıldığını belirterek Devletin zarara uğratıldığını belirtti.

7 Haziran 2016 Saat: 12:22
Akar, Hızlı Tren Google Haritasına Tosladı
Akar, Hızlı Tren Google Haritasına Tosladı

Önceki gün TBMM KİT komisyonunda TCDD’nin 2013-2014 raporları görüşmelerinde söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar projelerde birçok skandalın yaşandığını belirterek şunları söyledi;

 ‘Bir gece birinin aklına Bursa-Yenisşehir hattı yapılsın diye geldi. Kimin aklına geldi. İthal edilen dönemin Bursa Milletvekili adayı AKP’lilerin ağabeyleri Bülent Arınç. Ne dedi Arınç Bursa Yenişehir tren hattı Bursalıların hizmetinde olacak. Peki daha sonra ne oldu;  Samimi söylüyorum Google haritası üzerinden hazırlanmış bir projeden yürüdüler. Ocak 2012 tarihinde alt ve üst yapı olarak 870 Milyon TL maliyetle ihaleye çıktılar. Ancak 393 milyon TL'ye ihale edilen işin şu ana kadar sadece üst yapısının %32’lik kısmı bitirildi ve maliyeti de şu anda 560 milyon TL. 75 kilometrelik hattın sadece yüzde 32'unda fiziki ilerleme sağlanmıs, daha yüzde 68'i geride duruyor. Tahmin edilen harcama tutarı da yaklaşık 1.9 milyar TL olarak öngörülüyor. Sadece bunlarla da yetilmemiş İhale edildikten sonra  bir taraftan ‘Göl var, buradan geçemeyiz' demişler, diğer taraftan ‘Tarım arazileri var, buradan geçemeyiz, bir de buna yerel yönetimler katılmış güzergah beğenmemiş değiştirelim demişler” ve sonuç ortada dedi.

BU KAFAYLA 2100 YILINDA BİTMEZ

Akar, projelerin yabancı kaynaklar ile yapıldığının altını çizerek TCDD’nin hızlandırılmış trene geçerken bir yandan da çok hızlı şekilde borçlanmış olduğunu görüyoruz. 2023 yılına kadar yüksek hızlı tren yapacağız diyorlar ancak yatırım için ayrıdıkları paya baktığımızda 2100 yılında bile bu işlerin bitmesi mümkün gözükmüyor. Projeler yapılıyor ancak daha sonra tasfiye edilerek yeniden ihaleye çıkılıyor, bu kadar önemli projeler maalesef yetersiz kişiler tarafından yönetilince sonuçta bunlar yaşanıyor dedi.

Akar, TCDD’nin sadece yolcu taşımacılığı değil aynı zamanda yük taşımacılığı, liman işletmeciliği ve üretim yapan tesislere sahip olduklarını belirterek 14 yıllık AKP iktidarında bu konularda ciddi bir ilerleme kaydedilmeğini aksine devletin zarara uğratıldığını söyledi.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat