Özdilek

Ekonomi

Kadrolu oldular, yüzde 50 zam gördüler

Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan’ın girişimleri ile Goodyear, Prelli ve Brisa’da çalışan taşeron işçiler kadrolu olmuştu.

29 Ocak 2015 Saat: 17:44
Kadrolu oldular, yüzde 50 zam gördüler
Kadrolu oldular, yüzde 50 zam gördüler

Yaklaşık bin 250 işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi dün imzalandı. Kadrolu ve sendikalı olan işçilere toplam yüzde 50 oranında zam yapıldı.

 

Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan önceki akşam Lastik İş Sendikası Sosyal Tesisleri’nde bir süre önce kadrolu olmalarını sağladığı Brisa, Prelli ve Goodyear işçileri ile bir araya gelerek toplu iş sözleşmesi sonucunda elde ettikleri kazanımlar hakkında açıklama yaptı. Karacan, “Sendikal örgütlük adına taşeron cenneti olan bu ülkede cehennemi yaşatan tabloda buna son vererek bu güçlülüğümüzü gösterdik” dedi.

 

“SENDİKALARA ÖRNEK OLSUN”

Yapılan sözleşmenin tüm sendikalara örnek olmasını isteyen Abdullah Karacan, “Bu yapılaşma içinde bu durum ortaya çıkmışsa tüm örgütler adına devam etmesini istiyoruz. Biz taşeronda örgütlenmedik. Asıl işçiliği sağladık. Bugün örgütlü yapının oluşmasından sonra 1 Ocak itibari ile Brisa, Pirelli, Goodyear’a sektör olarak girmek istediğimiz için topluluk dahilinde birleştirerek bugüne getirdik. Üzerinde 45 gündür çalışılan bir taslak” ifadelerini kullandı.

 

“YÜZDE 50 ZAM”

Yapılan zam oranları hakkında da bilgi veren Karacan, “Bugün kazanımlarınızı ilan ediyoruz. 3 ikramiye ve 15 günlük hakkınızı kazanmış oluyorsunuz. İkramiye hakkınızı kazandınız. Sosyal haklarınızı; yakacak, bayram parası, izin, giyim, ayakkabı olmak kaydıyla kazanmış bulunuyorsunuz. 30 gün üzerinden çalışmış olduğunuz gün sayısı üzerine 1 gün ilaveten olmak kaydıyla maaşa ekleyerek bir hak daha vermiş oluyoruz. Gruplandırmalar yaptık. Farklı maaş düzeyleri olduğu için 1. grup için yüzde 13, 2. grup için yüzde 10, 3. grup için de yüzde 7 zam yapıldı” dedi.

 

“ZAM ORANTISI YÜZDE 45’E GELDİ”

Maaş artışları hakkında konuşan Abdullah Karacan, “1. grupta bin 200 TL alan işçinin maaşı bin 700’e çıktı. Sosyal haklarla birleştirdiğimizde yüzde 46 zam yapmış olduk. 2. grupta yer alan ve bin 500 TL alan işçinin maaşı ücret zammıyla birlikte 2 bin 085 TL oldu. Zam orantısı yüzde 45’e geldi. 3 grupta çalışan arkadaşlarımızın maaş orantısı 2 bin 220 TL’ye gelmiştir. Bugün kurduğumuz yapıda sendikalı olan arkadaşlarımıza yüzde 45 ve 50 zam yapılmıştır. Bunlar başlangıç” diye konuştu.

 

“15’ER GÜNLÜK 3 İKRAMİYE”

Bütün işçilere 2015 yılında Mart, Haziran ve Eylül ayları sonunda 15’er günlük olmak üzere 3 ikramiye ödenecek. Ayda bir günlük ücretleri tutarında pirim ödemesi yapılacak. Bütün işçilere 1,5 TL gün devam pirimi, 0,37 TL saat gece zammı, 200 TL izin harçlığı, 200,2 TL bayram harçlığı, 200 TL yakacak yardımı, ilköğrenim için 60 TL, lise için 100 TL, üniversite için 150 TL öğrenim yardımı, 35 TL aylık aile çocuk yardımı, 100 TL ayakkabı parası ödenecek. Yemek, evlenme, doğum, ölüm ve maluliyet yardımları toplu iş sözleşmesindeki esas ve tutarlara göre ödenecek” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat