Özdilek

Ekonomi

Seçimlere kadar işsizlik 6 milyona yaklaşabilir

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş, seçimlere dek toplam gerçek işsizliğin 6 milyona yaklaşabileceğine dikkat çekerek "Yani yüzbinlerce kişi daha önümüzdeki aylarda işsiz ordusuna katılacaktır.

15 Eylül 2014 Saat: 17:42
Seçimlere kadar işsizlik 6 milyona yaklaşabilir
Seçimlere kadar işsizlik 6 milyona yaklaşabilir

Hükümet gerçekleri saklamaya çalışmakta, kurumlar da buna alet olmaktadır." dedi.

Güneş, TÜİK'in bugün yayınladığı işgücü istatistikleri ile ilgili değerlendirme yaptı. Ekonomide büyüme performansında düşüşün bilindiğini dile getiren Güneş, hatta açıklanan büyüme verilerinin tahminlerin de altında geliştiğini ifade etti.

Bu bir yandan dış açığın küçülmesine neden olsa da asıl sıkıntı oluşturan tarafın işsizliğin artması olduğunu dile getiren Güneş, şöyle devam etti: "Geçen yıla göre işsizlik artışı yüzde 1,2; yani toplam 414 bin kişi daha bu yıl işsiz ordusuna katılmış. Geçen yılın Haziran ayında resmi ve açık işsizlik oranı yüzde 8,3'tü. Bu yıl aynı ayda bunun yüzde 9,1'e çıktığı görülüyor. Önümüzdeki aylarda özellikle sonbahar verileri ortaya çıktığında işsizliğin daha da artacağı görülecektir. Asıl önemlisi şu; daha önceleri TUİK bir insanın işsiz sayılması için 3 ay iş arama zorunluğu tanımını getiriyordu. Şimdi EUROSTAT tanımı getirilmiş durumda: yani 4 hafta iş arama işsiz sayılmak için yeterli. O halde de işsizlik yüzde 9,1 değil, yüzde 9,9 ediyor. Bu değişikliklere rağmen, hükümetin ısrarla hala eski tanımlı işsizlik verisi yayınlaması ahlaken çok ayıp! Türkiye'de işsiz sayısı 2,654 milyon değil, 2,854 milyondur! TÜİK bu değişikliği belirtmeyerek açıkça 200 bin işsizi örtbas etmektedir."

İşsiz olup da iş aramayan ama bulsa çalışacak olan "umutsuzlar"ın da (2,514 milyon kişi) göz ardı edildiğini anlatan Güneş, bunlar dâhil edildiğinde gerçek işsiz sayısının 5,4 milyona yaklaştığını kaydetti. Neresinden bakarsanız bakın, 2003 yılından bu yana, yani bu iktidarın başlangıcından bu yana toplam işsiz sayısının 2 milyona yakın daha fazla olduğunu belirten Güneş, "Önümüzdeki aylarda işsizliğin artacağını belirtmek için müneccim olmaya gerek yok. Seçimlere dek toplam gerçek işsizlik 6 milyona yaklaşabilir. Yani yüzbinlerce kişi daha önümüzdeki aylarda işsiz ordusuna katılacaktır. Hükümet gerçekleri saklamaya çalışmakta, kurumlar da buna alet olmaktadır. Ekonomide performans hızla düşmektedir ve hükümet yapacağını bilmediği gibi her kafadan ayrı ses çıkmaktadır." dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat