Özdilek

Güncel

Gazeteciye hapishane mektubu “sakıncalı”, mizah dergileri yasak

Kocaeli F Tipi Cezaevi’nden Bianet’e yollanan iki mektup ile diğer basın kuruluşlarına yollanan mektuplar, “Basın yoluyla haberleşmeye çalışmak” gerekçesiyle “sakıncalı” bulunarak gönderilmedi. İdare mizah dergilerini de yasaklad

21 Kasım 2014 Saat: 13:02
Gazeteciye hapishane mektubu “sakıncalı”, mizah dergileri yasak
Gazeteciye hapishane mektubu “sakıncalı”, mizah dergileri yasak

Kandıra’daki Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nden mahpuslar iki kez Bianet’e yazarak hapishanede maruz kaldıkları hak ihlallerini anlatmak istediler. Ancak Bianet adresi taşıyan mektuplar hapishane idaresince “sakıncalı” bulundu ve gönderilmedi. Olay, tutuklulardan Mecit Şahinkaya ile Gökhan Atay’ın sansürü anlatan ve yasaklama kararlarını yazdığı mektupların Bianet’e ulaşmasıyla ortaya çıktı.

 

HAK GASPLARINI ANLATMIŞLARDI

Mahpusların kendilerinin hazırladıkları aylık hak gaspları raporunun “iletişim hakkının gaspı” başlıklı bölümünde, mektupları yollanmayan gazeteciler ve gazeteler şöyle sıralandı:

Emrah Topaloğlu’nun Atılım Gazetesi’ne, Ömer Adıgüzel’in BirGün Gazetesi’ne, Özkan Gerçek’in Özgür Gündem’den Hüseyin Aykol’a, Cihan Kirsiz’ın Sabahat Karakoyunlu’ya, Zafer Hakvar’ın Bianet’ten Ayça Söylemez’e, Yurt Gazetesi’nden Necdet Saraç ile Ayşenur Arslan’a, Muammer Kaya’nın İbrahim Yıldız’a, Güner Gündoğan’ın Esra Aluş ve Hakan Gülseven’e, Özer Sevinç’in Cumhuriyet’ten Hilal Köse’ye, Ender Bulhaz Aktürk’ün Özgür Radyo’ya yazdığı mektuplar.

 

“BASIN YOLUYLA DAYANIŞMA”

Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mecit Şahin, bugün Bianet’e ulaşan mektubunda sansürü şöyle anlattı:

“Zafer Hakvar’ın Bianet’e yollamak istediği, Haziran ayındaki hak ihlallerini anlatan mektubu gönderilmedi. Hakvar, idareye mektubu 8 Temmuz 2014’te teslim etmişti. Hakvar, mektubun kaybedilmesiyle ilgili suç duyurusu yapınca idare 10 Temmuz tarihli engelleme kararını 24 Temmuz’da Hakvar’a ulaştırdı.

 

Hakvar’ın Bianet ve Yurt Gazetesi’ne gönderdiği mektupların engelleme gerekçesi, idarenin 2014/958 numaralı 10 Temmuz 2014 tarihli kararında şöyle belirtildi:

“Yargılandığı dava kapsamında basın yoluyla dayanışmaya ve haberleşmeye yönelik ibareler bulunduğundan…”

 

Tutuklulardan Gündoğan’ın gazeteci Hakan Gülseven’e göndermek istediği mektup da cezaevi idaresinin 2014/957 sayılı kararıyla ve aynı gerekçeyle engellendi.

 

Tutuklular yargılandıkları davanın duruşmasının tarihini hatırlatmak ve duruşmaya çağrı yapmak amacıyla gazetecilere mektup göndermişti. Çağrı yapılan duruşmalardan biri de Hasan Ferit Gedik cinayetinin Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nde son duruşması dün görülen davaydı.

 

MİZAH VE SANAT DERGİLERİNE DE SANSÜR

Mecit Şahin, Penguen, Uykusuz ve Leman gibi mizah dergilerinin de abone olma taleplerine rağmen kendilerine verilmediğini anlattı. Ayrıca Yürüyüş Dergisi aboneliğe rağmen verilmediği gibi, BirGün Gazetesi’nin dağıtımı da aksatılıyor.

Şahin, Milliyet Sanat dergisinin de tüm isteklerine rağmen hapishaneye getirilmediğini ekledi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat