Özdilek

Ekonomi

800 işçi greve çıktı, üretim durdu

Gebze'de bulunan Kent Gıda ile sürdürülen toplusözleşme sürecinde anlaşma sağlanamayınca grev kararı alan Türk-e bağlı Tek Gıda-İş Sendikasına bağlı 800 işçi greve çıktı.İşçilerde kararlılık ve coşku vardı.

16 Temmuz 2014 Saat: 13:10
800 işçi greve çıktı, üretim durdu
800 işçi greve çıktı, üretim durdu

Kent Gıda'nın sahibi ABD'li firma Mondelez ile sürdürülen toplusözleşme görüşmelerinde ücret ve sosyal haklarda anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler dün sabah işbaşı yapmayıp fabrika önünde toplandı. Grev kararı Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel tarafından fabrika önünde açıklanırken, işçilerde halaylar çekerek, İşçiler sık sık  “Direne Direne Kazanacağız”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, İş Ekmek, Özgürlük Yoksa Barışta Yok” diye sloganlar atarak destek verdiler.

Başta Gebze sendikalar Birliği Başkanı Süleyman Akyüz olmak üzere çok sayıda sendika başkanı ve işyeri temsilcisi de fabrika önüne gelerek grevdeki Kent işçilerine destek verdiği görüldü.

 

İNSANCA YAŞANACAK BİR ÜCRET İSTİYORUZ

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkam Mustafa Türkel, konuya ilişkin fabrika önünde yaptığı konuşmada, fabrikada yaklaşık 800 işçinin çalıştığını belirterek ortalama işçi ücretinin brüt 1380 TL olduğunu söyledi. 

Çalışanların alım gücünün her gün düştüğüne dikkat çeken Türkel, toplusözleşme görüşmelerinde seyyanen her işçi için 420 TL artış istediklerini belirtti. "İşveren bu talebin yarısı kadar teklif verdi" diyen Türkel, "Doğaldır ki biz bir işletmede grev olmasını istemeyiz. Ancak biz bir sendikayız, işçi örgütüyüz. Çalışanların sosyal haklara, insanca yaşanacak bir ücrete ve güvenli bir geleceğe sahip olmalarını isteriz. Anlaşma sağlanamadı. Bugün itibarıyla grev kararını uyguluyoruz”dedi.

 

BİZİM DAVAMIZ EKMEK DAVASI

 

Genel başkan Türkel, işçilerin slogan ve alkışları arasında yaptığı konuşmada,  Fabrikanın her yerinin ve makinasının kendilerine emanet olduğunu, kendilerinin siyasi bir taraflarının olmadığını, sadece ekmek, iş ve özgürlük için, üyelerinin hakları için mücadele ettiklerini, işçinin kabul etmeyeceği hiçbir sözleşmeye imza atmayacaklarını, direnişte kararlı olduklarını söyledi.

 

GÖRÜŞME VE ANLAŞMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ

Sendika olarak grev hedeflerini 6 ay olarak belirleyip hazırlıklarını yaptıklarını ancak bir saat sonra bile masada anlaşmaya hazır olduklarını, 800 işçinin ortak kararı ve iradesiyle bu grevi başlattıklarını vurguladı.

GREV SÜRECİ NASIL BAŞLAMIŞTI?

Daha önce yapılan görüşmelerde Tek Gıda-İş Sendikası ücretlerde seyyanen her işçi için brüt 420 lira artış isterken, işveren ise bu oranın yarısını teklif etti. Sonuç alınamadı. Bunun üzerine sendika yasal hakkı olan grevin uygulanma tarihini 15 Temmuz olarak belirledi. İşveren 14 Temmuz için görüşme talep etti. Ancak o görüşmede sonuç alınamayınca sendika  anayasal ve yasal hakkını kullanarak dün saat 9.00'da greve çıktı.  NHA/Ö. Demirci

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat