Özdilek

Kültür/Sanat

Gebze Çamlık parkında kültür, sanat, tiyatro rüzgarı

Gebze Özgürlük Kitapevi tarafından, kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen “ Özgürlük ve Umut etkinliği”, Gebze çamlık parkında gerçekleştirildi.

2 Temmuz 2014 Saat: 12:51
Gebze Çamlık parkında kültür, sanat, tiyatro rüzgarı
Gebze Çamlık parkında kültür, sanat, tiyatro rüzgarı

Kültür ve sanat alanında, ilk defa bu denli kapsamlı etkinliğe imza atan Özgürlük kitapevi, çok sayıda ünlü yazar ve sanatçıyı bir araya getirdi.

İnsan hakları savunucusu ve yazar Eşber Yağmurdereli; tiyatro sanatçısı Mehmet Esatoğlu, müzik insanı Refik Köksal ile şair ve yazarlar Neşe Yaşın, Sezai Sarıoğlu, Ertan Mısırlı, Sabiha Bayındır, Cengiz Hakkı Zariç, Halil Yeni ve Temel Kurt beş saati süren etkinlikte şiirleri, türküleri, oyunları, sohbetleri, kitapları ve imzalarıyla Gebzeliler ile birlikte oldu.

TİYATRO BÜYÜLEDİ, BİLKAR RENK KATTI

Tiyatrocu Mehmet Esatoğlu tarafından yazılıp yönetilen Sözcükler Can Yücel’i Özler adlı oyunu sahneledi. Oyunculuklarını Mehmet Esatoğlu ile birlikte Bilgesu Ataman’ın üstlendiği oyun büyük beğeni topladı. BİLKAR Müzik Grupları yönetmeni Refik Köksal öncülüğünde BİLKAR koroları ise şarkı ve türküleriyle renk kattı,

Müzik ve tiyatro etkinliğinden sonra  Moderatörlüğünü yazar Cengiz Hakkı Zariç’in yaptığı söyleşi başladı. İlk olarak  Eşber Yağmurdereli söz aldı.

DÜNYA PARKLARI GÜNDEMDE

Yağmurdereli,  Bir ayağı Gebze’den başlayan 15-16 Haziran 1970 işçi hareketine atıfta bulunup  o günden bu yana kendilerinin duruş ve düşüncelerinde bir değişim olmadığını söyledi. 12 Mart, 12 Eylül 1980 gibi vakaların bu sürecin ardından yaşandığına işaret eden Yağmurdereli kapitalizm var olduğu süreçte bu tür halk isyanlarının yaşanacağını, Gezi Parkı vakasının da bu sürecin bir ürünü olduğunu dile getirdi. Dünya genelinde dikkat çeken Gezi isyanının antikapitalist ve evrensel bir olay olduğunu dikkat çekip, “Artık dünyanın bütün parkları Taksim Gezi Parkı olarak anılıyor” dedi.

GEZİ’NİN NEŞESİ HEP KONUŞULACAK

Kıbrıslı şair yazar Neşe Yaşın, Gezi olaylarının Kıbrıs’a yansıyan yönünü ise Kıbrıs üzerinden bir örnekle bütünleştirdi. Kıbrıs’ta geçen yıl benzer bir kıpırdanmanın yine bir parkta başladığını, eylemlere katılan bir kişinin Lefkoşe’ye belediye başkanı, birçok kişinin de belediye meclis üyesi seçildiğini söyledi.

GEZİ YENİDEN TANIŞMA TEKLİFİDİR

Yazar Sezai Sarıoğlu, Gezi Parkı’nın  tanışmak ve yeniden tanışmak eylemi olduğunu belirtip doğanın, ağaçların ve halkların birbirlerine yönelik bu teklifinin değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Gezi eylemlerinin ezber bozan bir yapıda geliştiğini belirtip konuşmasını şairlerin dizelerinden örneklerle süsledi. Nazım Hikmet’in “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür – ve bir orman gibi kardeşçesine” dizelerine de atıfta bulundu.

DEMEK Kİ MESELELER PARKTA ÇÖZÜLÜRMÜŞ

Ertan Mısırlı, 1969 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’in memleket meselelerinin parklarda çözülemeyeceğine dair söylemine atıfta bulunup, “Demek ki memleket meseleleri parkta da çözülürmüş” diye konuştu.

BİRBİRİMİZİN DEVLETİ OLMAYALIM

Söyleşinin soru cevap bölümünde Gezi Parkı sonrası kurulan Gezi Partisi ve Sol Cephe oluşumları da değerlendirildi. Katılımcıların genel görüşü partileşmeye karşı olurken Sezai Sarıoğlu partileşmeyi bir devlet politikası ve güdümüne benzetip, “Birbirimize hala devlet olursak ne olacak?” dedi. Eşber Yağmurdereli de Gezi’nin en büyük öğretilerinden birinin insanların ihtiyaçları üzerinden proje üretimi ve yeni tarzda bir yan yana geliş olduğunu söyledi.

Etkinliğe CHP ilçe Başkanı Sedat Tatar, İlçe Yönetim kurulu Üyesi Hikmet Koçoğlu, EMEP İlçe Başkanı Hasan Atik ve Belediye Başkan Adayı Muhammet Uludağ, CHP Gebze Belediye Başkan Adayı Av. Yüksel genç, Bilkar Başkanı Serdar Dikkatli, Gebze Bir Umut Derneği Başkanı Ömer Çimen, CHP Gençlik Kolları başkanı Gökhan Orhan, ÖDP, EMEP ve TKP Gebze İlçe yönetici ve üyeleri ile çok sayıda genç, kadın ve erkek Gebzeli katıldı.

Etkinlik gece saat 22.00’e kadar sürdü.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat