Özdilek

Güncel

General Electric ilk akıllı fabrika yatırımını Gebze’de yapıyor

Dünyanın öncü dijital endüstriyel firması olan General Electric (GE), Gebze’deki Güç Transformatörleri fabrikasını, akıllı fabrikaya dönüştürüyor

29 Eylül 2016 Saat: 15:34
General Electric ilk akıllı fabrika yatırımını Gebze’de yapıyor
General Electric ilk akıllı fabrika yatırımını Gebze’de yapıyor

  • Türkiye’de 50 yıldır üretim yapan GE Güç Transformatörleri fabrikası, 2020 yılına kadar 1 milyar dolar ihracat katkısı hedefliyor.

 

GEBZE – Lokalizasyon ve yerel inovasyon çalışmaları ile Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlayan General Electric (GE), Türkiye’de yer alan Gebze Güç Transformatörleri fabrikasını, bölgedeki ilk akıllı fabrikaya dönüştüreceğini duyurdu. Türkiye’de 1948 yılından beri faaliyet gösteren GE, havacılık, ulaşım, enerji, sağlık gibi Türkiye ekonomisinin stratejik endüstrilerine gerçekleştirdiği yatırımlarına devam ediyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin Ankara’daki bir programından ötürü katılamadığı ancak yerine Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker,  GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy, GE Şebeke Çözümleri Global CEO’su Reinaldo A. Garcia, GE Güç Transformatörleri Ürün Grubu Küresel Genel Müdürü Hakan Karadoğan’ın katılımıyla yatırım duyurusunun gerçekleştirildiği törende,  Güç Transformatörleri Fabrikası bünyesinde Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye bölgesinde yer alan en büyük test laboratuvarının açılışı da gerçekleştirildi. Ayrıca üretim kapasitesini de artıracak olan fabrikaya yapılan toplam yatırımın değeri 20 milyon doları buluyor.

50 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren GE Güç Transformatörleri Fabrikası, büyüklüğü ve kapsamı ile GE’nin dünya genelinde faaliyet gösteren diğer transformatör fabrikaları arasında en önemli yatırımlarından biri olma özelliği taşıyor. Toplam üretiminin yüzde 85’ini ihraç eden GE Güç Transformatörleri Fabrikası, 2015 yılında yaklaşık 250 milyon dolar ihracatla alanında Türkiye ihracat şampiyonu oldu.

GE, dünyanın en büyük dijital endüstriyel firması olma vizyonuyla, ‘akıllı fabrika’ yatırımı için, dünyadaki 10 adet Güç Transformatörleri arasında ilk olarak Türkiye’de Gebze’de yer alan fabrikasını seçti. Gebze’deki fabrika, üretimin dijitalleşmesi kapsamında ekipmanlarla bilgisayarların birbiriyle konuşabileceği ve Endüstriyel İnternet sayesinde gerçek zamanlı bilgilerin paylaşılabileceği üretim konseptinin bölgedeki ilk uygulaması olacak. Akıllı Fabrika’da optimum üretim sağlamak için tasarım, üretim, tedarik zinciri ve servis ağları da birbirine bağlanacak.

GE Güç Transformatörleri Fabrikası’nın akıllı fabrikaya dönüşmesi ile birlikte, transformatör üretim sürelerinde yüzde 25, stok seviyeleri ve maliyetlerinde yüzde 20 oranında azalma, üretim verimliliğinde yüzde 3 artış ve tam zamanında teslimatta yüzde 5 oranında artış gerçekleşmesi planlanıyor. Verimlilik artışının sonraki yıllarda yüzde30’lara varması bekleniyor.

FOTO 3.JPG görüntüleniyor

 

 Bölgenin en gelişmiş kapasite ve teknolojiye sahip test laboratuvarı Türkiye’de

Test laboratuvarı yatırımı, güç transformatörü üretiminde ve tesisin kapasite artışındaki en önemli etken olma özelliği taşıyor. GE açılışı yapılan yeni test laboratuvarıyla, hem üretim kapasitesini hem de üretebileceği transformatör gücü ve gerilimini artırıyor. Türkiye şebekesinde maksimum gerilim 380 kV olmasına rağmen, laboratuvarda kullanılan özel ekipmanlarla 800 kV’a kadar gerilime sahip transformatörler bu laboratuvarda yetkin mühendis ekibi ekibi tarafından test edilebiliyor.

FOTO 4.JPG görüntüleniyor

Yerel üretim ve inovasyona destek

Güç Transformatörleri Fabrikası Test Laboratuvarı açılış töreninde ilk konuşmayı yapan GE Güç Transformatörleri Ürün Grubu Küresel Genel Müdürü Hakan Karadoğan, üretim kapasitesini artıracak olan bu yeni test laboratuvarı ve orta gerilimde transformatör üretimi yatırımlarının yerel inovasyona katkısına dikkat çekerek, “Üretim kapasitemizin artmasıyla hizmet verdiğimiz ana pazarlardan artık çok daha fazla sipariş alabileceğiz. Ayrıca bu yatırım sektörün artan gerilim ve güç taleplerine paralel olarak daha büyük transformatörler üretmemiz için bize yeni pazarlar da açacak. İstihdam ve ihracat rakamlarımızı büyüterek, ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz” dedi.

FOTO1.JPG görüntüleniyor FOTO2.JPG görüntüleniyor

Yetkin mühendis ekibi dünyaya teknoloji geliştiriyor

Gebze’de yer alan fabrikanın en önemli özelliklerinden biri de buradaki Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen teknolojilerin GE’nin dünya genelinde bulunan güç transformatörleri fabrikalarına bilgi (know-how) olarak aktarılarak kullanılması. Yaklaşık 80 mühendisten oluşan Ar-Ge ekibi sayesinde tesis, özel transformatörlerin üretiminde GE’nin yetkinlik merkezi olarak konumlanıyor. Güç Transformatörleri Fabrikasında değişik atmosfer ve iklim şartları için farklı çözümler geliştiriyor.  

 

 GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy, GE’nin 68 yıldır Türkiye’de yerel üretimi, ihracatı ve istihdamı destekleyerek Türkiye ekonomisine yüksek katma değer sağladıklarının altını çizdi. Özsoy, “2012 yılından bu yana Türkiye’deki çalışan sayımızı üç kat artırdık. Bugün Türkiye’de 8 ayrı lokasyonda 2000’in üzerinde çalışanımız ile ülkemizin öncelikli iş alanlarına yönelik faaliyet göstermekten, yerel üretim, inovasyon, ihracat ve istihdama katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz.  Geçen yıl faaliyete geçirdiğimiz GE Türkiye İnovasyon Merkezi ile yenilenebilir enerji, akıllı şebekeler, LED, sağlık ve yaşam bilimleri endüstrilerinde yerel inovasyonun gelişimine odaklandık. Bugün de Gebze güç transformatörleri fabrikasına yapacağımız yatırımlarla hem örnek bir akıllı fabrika oluşturacağız hem de endüstriye ve Türkiye ekonomisine olan katkımızı daha üst noktalara taşıyacağız” dedi.

Törende konuşan GE Şebeke Çözümleri Global CEO’su Reinaldo A. Garcia ise şebeke çözümleri iş alanı olarak GE’nin dijital dönüşümüne ve insanların elektriğe erişimine katkılarının önemini vurguladı. İnsanların hayatını sürdürebilmesi için dünyamızın elektriğe ihtiyacı var. Müşterilerimiz, enerji piyasasında teknoloji konusunda öncülük yapmamızı bekliyor. GE’nin dünyadaki ilk akıllı güç transformatörü fabrikası olan Gebze’deki fabrikamızın, üretimde verimlilik açısından hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek olma özelliği taşıyacak olmasından gurur duyuyorum. Türkiye, hızlı hareket edip gerekli yatırımları yapar ve sanayide dijital dönüşümü gerçekleştirebilirse rekabette öne çıkacaktırkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine katkı

GE Güç Transformatörleri Fabrikası, şu ana kadar ürettiği yüksek gerilim transformatörlerin yanı sıra orta gerilim transformatörler de üretecek. Bu gelişme Türkiye’nin rüzgar alanındaki yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasına ivme kazandıracak” dedi.

Ekonomi Bakan yardımcısı Metin: “Kredi Değerlendirme kuruluşları samimiyetsiz!”

Törende son konuşmayı yapan Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin de son günlerde Türkiye için dışarıdan kredi notu değerlendirmesi yaparak haksız bir şekilde MODS gibi Türkiye’nin notunu düşüren  Kredilendirme kuruluşlarını eleştirerek, “ rakamlar ortada. Bunlar samimiyetsiz değerlendirmelerdir. 2002-2016 yılları arasında Türkiye 170 milyar liralık ihracat yapmış. Keza yine ihracatta 2016 rakamları da belli. Bu böyle iken bazı kuruluşların Türkiye’nin kredi notunu düşürmeleri artniyet bir girişimdir ve haksız bir girişimdir, çünkü rakamlar ortada. İnşallah bugün Ekonomi sıralamasında  Dünya Ekonomi devleri arasında 17. Sırada bulunan ülkemiz bütün bu zorluklardan ve haksızlıklardan kazanarak , ekonomisini daha da güçlendirerek çıkacaktır” dedi.

 Konuşmaların ardından, törene katılan protokol tarafından GE, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye bölgesinin en gelişmiş kapasite ve teknolojiye sahip test laboratuarının kurdelesi kesilerek  hizmete açıldı, ardından katılanlara fabrika tesisleri gezdirildi ve tören bununla son buldu.

 

 

HABER: YILMAZ IŞIK- GEBZE

GE Güç Transformatörleri Fabrikası – Türkiye, Gebze

Rakamlarla

  • 1966 yılında Gebze’de küçük bir atölyede üretime başladı.

Bugün 50. yılında, 90 bin metrekare alanı ve 1.000’e yakın çalışanıyla alanında dünyanın en büyük ve en modern tesislerinden biri. Tesis, tedarikçi zinciriyle birlikte 10.000 kişilik büyük bir ekosisteme katkı sağlıyor.

 

  • 1987’de ilk ihracatını gerçekleştirdi.

Bugün yüzde 85 ihracat oranıyla alanında ihracat şampiyonu olan fabrika, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Tesisde üretilen  transformatörler Kuzey ve Güney Amerika’dan Asya’ya, Afrika’dan Avrupa’ya tüm kıtalarda önemli iletim projelerinde ana ekipman olarak kullanılıyor.

 

  • GE Türkiye Güç Transformatörleri fabrikası, 50 yıldır Türkiye’nin elektrik altyapısının güçlenmesine önemli katkı sağlıyor.  Türkiye’de kurulu güç transformatörü gücünün yüzde 60’dan fazlası bu tesiste sağlandı.

 

  • Yeni yatırımlarla yıllık üretim kapasitesi 40 bin MVA’ya ulaştı.  

 

  • 2012 yılında Almanya için 27.5 metre uzunluk, 5.5 metre genişlik ve 9.1 metre yükseklik ölçüleriyle, dünyanın  en büyük konverter transformatörünü üreterek bir rekora imza attı. Tesis, dünyada ve Türkiye’de daha bir çok ilke imza attı. TEİAŞ için üretilen dünyanın en büyük 3 fazlı ayarlı şönt reaktörü,  Sırbistan’a ihraç edilen Türkiye’de üretilmiş en büyük generatör transformatörü (725 MVA) ve Suudi Arabistan’da kullanılan Türkiye’de üretilmiş en büyük oto-transformatör (1.200 MVA) bunlardan bazıları.

 

  • 800 kV’a kadar transformatörlerin test edilebildiği yeni laboratuvar, Türkiye ve çevresindeki en gelişmiş kapasite ve teknolojiye sahip test laboratuvarı olma özelliğini taşıyor. Bu yatırımıyla daha büyük transformatörler üretebilecek olan tesis, geliştireceği yeni teknolojiler ve yaratacağı yeni pazarlarla  yerel inovasyona ve ekonomiye katkılarını arttırmayı hedefliyor.

 

  • Türkiye Gebze’de yer alan Güç Transformatörleri Fabrikası’nda Temmuz 2016’da ‘akıllı fabrika’ olma yolunda çalışmalara ve yatırımlara başlandı. GE’nin ilk akıllı Güç Transformatörü fabrikası olacak tesiste bu yatırımla önümüzdeki yıllarda yüzde 30’lara varacak bir verimlilik artışı bekleniyor. İlk yılın sonunda ise;

 

Üretim sürelerinde %25 azalma

Stok seviyelerinde ve stok maliyetlerinde %20 azalma

Üretim verimliliğinde %3 artış

Tam zamanında teslimatta %5 artış bekleniyor.

 

  • GE Güç Transformatörleri Tesisi, Çevreci Tesis Ödüllerinde, Türkiye genelinde seçilen toplam 48 tesis,  Kocaeli Bölgesinden seçilen 5 tesis arasına girerek “2015 Çevreci Tesis Ödülünü” kazandı.

 

Hakkında

 

  • En büyük tesis:

GE’nin Gebze’deki fabrikası, GE’nin tüm dünyadaki 10 güç transformatörü fabrikası içinde hem tesis boyutu, hem üretim kapasitesi, hem de ciro olarak en büyük olanı.

 

  • İhracat Şampiyonu

Fabrika, yaklaşık 250 milyon dolar ihracat tutarı ile alanında Türkiye ihracat şampiyonu ve ülke ekonomisine önemli ölçüde katma değer sağlıyor. Üretiminin yaklaşık yüzde 85’ini ihraç eden tesis,  5 kıtada 30’u aşkın ülkeye ihracat yapıyor. İhracat yapılan belli başlı ülkeler Suudi Arabistan, Kanada, Almanya, Danimarka, Katar, Cezayir, Portekiz, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan, Türkmenistan, Pakistan, Mısır olarak sıralanabilir. Bu ihracat başarısında farklı ülkelerdeki, farklı çalışma şartlarına uygun kalitede ürünler üretebilmesi büyük önem taşıyor.

 

  • Akıllı fabrika yatırımı:

GE, dünyanın öncü dijital endüstriyel firması olma vizyonuyla, ‘akıllı fabrika’ yatırımı için, dünyadaki 10 adet Güç Transformatörleri arasında ilk olarak Türkiye’de Gebze’de yer alan fabrikasını seçti. Gebze’deki fabrika, üretimin dijitalleşmesi kapsamında ekipmanlarla bilgisayarların birbiriyle konuşabileceği ve Endüstriyel İnternet sayesinde gerçek zamanlı bilgilerin paylaşılabileceği üretim konseptinin bölgedeki ilk uygulaması olacak. Akıllı Fabrika’da optimum üretim sağlamak için tasarım, üretim, tedarik zinciri ve servis ağları da birbirine bağlanacak.

 

  • Özel üretim

GE Güç Transformatörleri fabrikasında değişik atmosfer, iklim şartları ve zorlu koşullar için farklı çözümler geliştirilebiliyor. Örneğin, eksi 50 santigrat derece ile artı 50 santigrat derece (hatta daha fazla) çalışma şartlarına uygun ürünler üretilebiliyor. Hem İzlanda’daki hem de Suudi Arabistan’daki müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen GE Güç Transformatörleri fabrikası, bunu sağlarken hem tasarım hem de malzemeye dikkat ediyor. Bunun yanı sıra, derinlemesine analizler yapılmasına olanak tanıyan özel yazılımlar geliştiriyor. Örneğin, deprem simülasyon yazılımı bunlardan biri. Üretilen transformatörlerin olası bir deprem anında çalışmaya, sisteme enerji vermeye devam etmesi hayati önem taşıyor. 

 

  • Ar-Ge Merkezi

Konusunda yetkin yaklaşık 80 kişilik bir ekip ile hem özel hem de diğer ürün gruplarıyla ilgili Ar-Ge çalışmalarını yürüten tesis, Ar-Ge Merkezi Belgesini, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2015 yılında düzenlenen Özel Sektör ARGE Merkezleri Zirvesi’nde alarak Türkiye’nin sayılı Ar-Ge merkezleri arasına girdi. Demir-çelik endüstrisinde kullanılan ark ocağı fırın transformatörleri, metal endüstrisinde kullanılan akım doğrultucu transformatörler, raylı sistemleri besleyen transformatörler gibi özel transformatörlerin sadece üretimi değil teknolojisi  de burada geliştiriliyor.

 

  • Yetkinlik Merkezi

Fabrikada Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen teknolojiler, GE’nin dünya genelinde bulunan fabrikalarına know-how olarak aktarılarak kullanılıyor. Bu sayede, şebeke transformatörleri, jeneratör transformatörleri, endüstriyel tesisleri besleyen transformatörler, oto transformatörler ve şönt reaktörler üreten tesis, endüstriyel uygulamalara yönelik özel transformatör üretiminde GE’nin yetkinlik merkezi olarak konumlanıyor.

 

  • Bölgedeki en gelişmiş kapasite ve teknolojiye sahip test laboratuvarı

Fabrikaki yeni test laboratuvarı, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye bölgesinin en en gelişmiş kapasite ve teknolojiye sahip test laboratuvarı. Türkiye şebekesinde maksimum gerilim 380 kV olmasına rağmen bu laboratuvarda kullanılan özel ekipmanlarla 800 kV’a kadar transformatörler test edebiliyor. Bu yatırımıyla daha büyük transformatörler üretebilecek olan tesis, geliştireceği yeni teknolojiler ve yaratacağı yeni pazarlarla  yerel inovasyona ve ekonomime katkılarını artırmayı hedefliyor.

 

  • Servis Hizmeti:

Tesis, dünyanın en büyük transformatör onarım fabrikalarından birini bünyesinde barındırıyor. Aynı zamanda kendine ait fırınları, yüksek kapasiteli vinçleri, test ekipmanları da mevcut olan onarım fabrikasında 800 MVA 400 kV’a kadar her tip ve marka güç transformatörü için onarım, bakım, yenileme ve yeniden tasarım hizmeti sunuluyor. Sadece Türkiye’ye değil tüm bölgelere hizmet veren onarım abrikası, Güç Transformatörleri fabrikası gibi ülkemizin ihracatına da önemli katkı sağlıyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat