Özdilek

Siyaset

Konça’dan Meclise Yangınlarla İlgili Soru önergesi

HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konça’dan Meclise yangınlarla ilgili soru önergesi verdi

11 Ağustos 2015 Saat: 11:14
Konça’dan Meclise Yangınlarla İlgili Soru önergesi
Konça’dan Meclise Yangınlarla İlgili Soru önergesi

           TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

   Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet DAVUTOĞLU tarafından, Anayasa’nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

                                                                                        

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Ali Haydar KONCA

                                                                                                                                                                                          Kocaeli Milletvekili

 

Çözüm sürecinin hükümet tarafından askıya alınmasının ardından, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da askeri operasyonların yoğunlaştığı bölgelerde peş peşe yaşanan orman yangınları, ekolojik ve toplumsal hayata ciddi tehdit oluşturmakta, yangınların özellikle askeri operasyon bölgelerinde ve bu bölgelere yakın yerlerde çıkması dikkat çekmektedir.

Bilindiği üzere 1990'lı yıllarda bölgede yaşanan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş tarafından "düşük yoğunluklu savaş" olarak tanımlanan çatışma süreçlerinde orman yangınları, araziyi operasyona hazırlamak üzere askeri operasyonların bir parçası olarak kullanılmış ve böylelikle milyonlarca hektar orman yanmıştır. Bu yangınlarda milyonlarca canlı yok olurken, bölgenin ekosisteminde on yıllar boyu sürecek büyük tahribatlar yaşanmıştır.

Bugün de PKK'ye yönelik askeri operasyonlar çok farklı bölgelerde, geniş kapsamlı olarak sürmektedir.  90'lı yılları anımsatırcasına, operasyonlarla eş zamanlı olarak, 'nedeni belirsiz' biçimde çıkan orman yangınları, bu yangınların belli askeri amaçlar kapsamında çıkarıldığı fikrini güçlendirmektedir.

Geçtiğimiz Temmuz ayı içinde Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Cudi dağında çıkan yangına günlerce havadan müdahale edilmemiş, yangın yöre insanlarının çabası, belediye ve orman işletmelerinin sınırlı imkânlarıyla güçlükle söndürülmüştür. Cudi yangınına devletin havadan müdahalede bulunmaması ve bu yüzden yangının günlerce sürmesi, bölge halkının tepkisini çektiği gibi basında da yangının askeri amaçlar doğrultusunda çıkarıldığına, bu nedenle müdahale edilmediğine dair yorumlara neden olmuştur.

Yine geçtiğimiz günlerde Şırnak'ta Cudi, Küpeli, Çırav, Besta ile Kilise Dağı, Tunceli'nin Kocakoç ile Ambar Köyleri ile Nusaybin'deki Bagok Dağı'nda art arda çıkan orman yangınları da askeri operasyon alanlarında ya da yakınlarında yaşanmıştır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat