Özdilek

Ekonomi

Odabaş; fındık problemi neden çözülmüyor?

MARSİAD Genel Başkanı, İşadamı Bahri Odabaş, fındıkta oynanan oyunlara dikkat çekerek, sorunun neden çözülmediğini sordu.

9 Temmuz 2016 Saat: 15:21
Odabaş; fındık problemi neden çözülmüyor?
Odabaş; fındık problemi neden çözülmüyor?

Başkan Odabaş, yaptığı basın açıklaması ile yine dikkatleri fındık üzerine çekmeyi başardı.

 

Açıklama şöyle:

"Fındık bahçesinde doğan, fındık parası ile büyüyen, okuyan ve iş kuran biri olarak 50 Yıldan beri fındık problemini yakından takip ediyorum.

Devlet fındık alımından çekildikten sonra fındık alımında Avrupalı birkaç firma Tekel durumuna geldi, Geçen sene 18 TL olan fındık şu an 7.50 TL ye sunni olarak düşürüldü.

Oyun şu: Fındığı depoda bekletme imkanı olmayanlar fındıklarını emaneten Avrupalı firmalara sattı, parasını piyasa fiyatından alacaklar, ancak Avrupalı emaneten aldığı fındıkları aylarca önce işleyip sattığı halde aldığı fındığın parasını en alt fiyattan ödemek için yaklaşık 6 aydan beri fındık almıyor, Alıcı olmayınca fındıkla istediği gibi oynayarak piyasayı şimdilik 7.50 TL ye kadar düşürdü.

Hem geçen sene aldığı fındıkların parasını en alt fiyattan ödemek ve hem de gelecek sene fındık sezonunu en alt fiyattan açmak ve bu oyunu yıllarca oynayarak Milyonlarca fındık üreticisinin sırtından Milyarlarca Rant elde etmek istiyor.

Yaklaşık 6 aydan beri TARIM BAKANI, BAŞBAKANLAR VE CUMHURBAŞKANINA yazdığım yazılar ve önerdiğim önerilerden hiçbir cevap alamadım.

Nedenini öğrenmek istiyorum ama cevap verenyok.

2016 Fındık sezonu açılacak problem devam ediyor bu demek oluyor ki fındıkçı 2015 yılını kaybettiği gibi 2016 yılını da kaybedecek! Devlet ve Millet kaybetmeye devam edecek.

Çözüm çok kolay, Devlet 50-100 civarı yerel, fındığı işleyip yurt içi ve yurt dışına işlenmiş olarak pazarlayan firmalara fındık alımında kullanılmak üzere( Hatta fındığı 14 TL den almak şartı ile) faizsiz kredi desteği verdiği takdirde fındık bir haftada 14 TL ye çıkacağı için Avrupalıların oyunu bozulacak ve Devlet sübvanse ettiği faizin kat kat fazlasını işlenen fındıktan alacağı stopaj, Kdv,  vergi ve istihdamdan geri alacağı gibi istediği fiyattan emaneten  verdiği fındığını bozdurup piyasada harcayacağı için genel esnafta ve piyasada bir canlanma olacak."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat