Özdilek

Güncel

CHP’liler meclisi terk etti

Büyükşehir Meclisi’nde faaliyet raporu görüşmesinde Meclis başkanlığı yapan Nevzat Doğan’ın konuşması sırasında CHP meclis üyeleri tepki gösterdi

16 Nisan 2015 Saat: 22:03
CHP’liler meclisi terk etti
CHP’liler meclisi terk etti

Gündem maddelerinin bitirilmesinin ardından Faaliyet raporu ve Denetim Komisyonu raporu tartışıldı. Faaliyet Raporu nedeniyle meclis Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu kürsüden inerek yerine Meclis Başkanı birinci vekili Nevzat Doğan, meclisi yürüttü. Faaliyet raporuna CHP’liler olumsuz oy verirken, rapor oy çokluğu ile meclisten geçti. Faaliyet raporu üzerinde tartışmaların sürdürüldüğü sırada Nevzat Doğan’ın konuşmasında CHP’lilerin tepkisi mecliste tansiyonu yükseltti. Başkan Vekilinin tarafsız olması gerektiğini söyleyen CHP’lilerin meclisi terk etmesi üzerine Doğan, “İç tüzüğe aykırı bir şey yapmadık. Muhalefetin ciddi hazımsızlığı var” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyet raporu ile ilgili ilk olarak CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Yılmaz söz aldı. 2014 yılı bütçesinde 621 milyon 737 bin lira olarak hedeflendiğini belirten Yılmaz, yapılan harcamanın ise 448 milyon 363 bin lira olduğunu ve hedefin gerçekleşme oranının yüzde 72 olduğunu kaydetti. Bir çok alanda hedeflerini bütçelerin gerçekleşmesinin, hedeflerin altında kaldığını belirten Yılmaz, “Bir bakkal dükkanı dahi hedefinde yüzde 60 yanılırsa iflasını verir. Ama Büyükşehir iflasını vereceğini suçu her zaman olduğu gibi suçu geçmişe atıyor” dedi.

Büyükşehir Belediyesinin toplam alacağının 328 milyon 148 bin lira olduğunu belirten yılmaz, “Bu alacakların neden tahsil edilmediğini bilmiyoruz. Kent Konut’tan alacak var mı yok mu belli değil. Karaosmanoğlu hiç ders çalışmadan 11 yıldır her platformda hazineye olan 5,5 milyar civarındaki borcun Yuvacık barajının olduğunu söylüyorlar. Bunu da bir kenara bırakıyoruz ve SGK’nin yıllardır ödenmeyen rekor borcudur. Bu borcu da CHP yönetimine atın. Siz ne olsa biz ne desek halk inanıyor diyorsunuz” dedi.

Ulaşım sorununa değinen Yılmaz, “Kentin en büyük sorunu ulaşım sorunudur. Havalını tam bir fiyasko oldu. Bizden 3-4 kat küçük olan kentlerin havaalanları çalışırken, bizim havaalanımız kapalı. Soru önergesinde 4 deniz otobüsümüz olduğu söylenirken, faaliyet raporunda ise bu sayının sıfır olduğu yazılıyor. Deniz ulaşımı bu kentte bitti. Kara ulaşımında 2009 yılındaki monoray, Raybus, Metrobüs projelerinin 2014 yılında bitirileceği sözü verildi ama bu projelerin hiçbiri yerine getirilmedi” dedi.

 

Kentin en büyük ve en tehlikeli sorunu olan çevre sorununda Büyükşehir’in sınıfta kaldığını belirten Yılmaz, “Bu kenttin ekolojik yapısını bozan projelere izin verdikçe daha çok insan kanserden ölecektir. TÜBİTAK’ın raporuna göre Kocaeli’de her 4 insandan biri kanserden ölüyor” dedi. Faaliyet raporunda 2014 yılında engellilerle ilgili tüm ulaşım sıkıntıların biteceğinin söylendiğini belirten Yılmaz, “2009 yılında verilen sözler yerine getirilmezken, 2015 yılında başkan milleti bir salona çağırarak ulaşım projelerini anlatıyor. Biz halkın kandırılmasını istemiyoruz” dedi.

MHP adına söz alan Grup Başkan Vekili Vahit Eryılmaz, MHP grubuna bir masa dahi verilmediğini ve 3 kişi oldukları için dikkate alınmadıklarını belirtti. İlçeler arasında ayrım yapılmadan hizmet yapılmasını isteyen Eryılmaz, 2014 yılında ilçeler arasında hizmet ayrımı olduğunu kaydetti.

Denetim Komisyonu tarafından hazırlanan raporda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılı 1 milyar 520 milyonluk tahmini gelir bütçesi 1 milyar 281 milyon 312 bin lira olarak gerçekleşti. Gelir tahmini bütçesinde yüzde 84,30 oranında gerçekleşme oldu. 1 milyar 520 milyon liralık tahmini gider bütçesinin ise 1 milyar 200 milyon 587 bin lira olarak gerçekleşti. Gider bütçesi ise oransal olarak yüzde 78,99 oranında gerçekleşti.

Denetim Komisyonu raporu ile ilgili söz alan CHP Meclis üyesi Engin Taşdemir, dorudan teminlerde sürekli aynı firmaların seçilmesinin işin ne kadar özensiz yapıldığını gösterdiğini belirtti. Ulaşım konusunda sürekli bir firmadan araç kiralanmasının çok yanlış olduğunu belirten Taşdemir, “Belde A.Ş’den mont, pantolon, ayakkabı alınmasını doğru bulmuyoruz. Bunu ihale ile esnaflardan alınması gerekmiyor mu?” dedi. Karaosmanoğlu, Taşdemir’in sözlerini keserek, mont ve pantolon alımının Gülenyüzler’den yapıldığını ve orada engellilerin bunları ürettiğini hatırlattı.

 

Avukatta mezarlıklar müdürlüğünde kadro verilmesine anlam vermediklerini belirten Taşdemir, Körfez’de yapılan yarı olimpik yüzme havuzunun yapımında büyük hataların olduğunu kaydetti. Denetim raporunda şeffaflık olmadığını belirterek, şerh koyduğunu kaydetti. AK Parti Meclis üyelerinin faaliyet raporu üzerinde yaptıkları açıklamalarının ardından Meclis başkanı Nevzat Doğan, yapılan açıklamaları değerlendirdi. Muhalefet meclis üyelerinin olumlu eleştirilerine teşekkür eden Doğan, “Biz üniversiteye gittiğimizde burayı bir köy olarak görüyorduk, şimdi buraya üniversiteye gelen gençler bu kentten gitmek istemiyor” dedi.

Avrupa’nın bisikleti bir ulaşım aracı haline getirdiğini belirten Doğan, “Artık biz de böyle düşünmeliyiz. Biz Türkiye’de şu anda çok öndeyiz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi bizi çok destekliyor. Sizlerin de bizi desteklemenizi istiyoruz. Bu kentte doktorluk yaptığım dönemde çocuklarda göğüs hastalıkları 3-4 kat daha fazlaydı. Geçmişte ben bu kentte denize girebileceğimize olan inancımı yitirmiştim. Ama şimdi mavi bayraklı yerlerimiz var. Kimse çevre konusunda siyaset yapmasın. Kanser riski varsa hepimiz için vardır. Kim ne derse desin 10 yıl önce SEKA Park, Gölkay Park, EKO Park, mesire alanları, milyonlarca ağaç yoktu” dedi.

Nevzat Doğan’ın Meclis başkanı olduğu için tarafsız davranması gerektiğini ve uzun süre faaliyet raporu üzerinde konuşmaması gerektiğini söyleyen CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Yılmaz, sesini yükseltti ve Nevzat Doğan’ın kendisine cevap vermek istemesine izin vermedi. Yaşanan tartışmaların üzerine CHP’liler Nevzat Doğan’ın şov yaptığını söyleyerek meclisi terk etti. CHP’lileri dışarı çıkmasını isteyen Doğan, “Muhalefetin ciddi bir hazım problemi var. Belli bir zaman sonra oturumlarda ahengi bozma çabaları var. Ben bu davranışları kınıyorum. Onlar görev yerlerini terk ettiler” dedi. AK Parti Grup Başkan Vekili Zekeriya Özak ise CHP’lilerin tüzüğe aykırı davrandığını belirterek meclisi terk etmelerini kınadı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat