Özdilek

Ekonomi

Cumhurbaşkanı gelse yine de sizi işe almam!

İzmit Belediyesi’nin taşeron firması olan Özkartallar firmasında çalışan temizlik işçileri, belediye ile zam görüşmesi amacıyla seçtikleri 2 temsilcinin işten çıkartıldığını duyunca iş bırakma eylemi yaptı.

29 Ocak 2015 Saat: 17:49
Cumhurbaşkanı gelse yine de sizi işe almam!
Cumhurbaşkanı gelse yine de sizi işe almam!

İşten atılan işçilerle görüşen İzmit Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Bulut işçilere “Cumhurbaşkanı gelse sizi işe almam” dedi.

İzmit Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne taşeronu olan Özkartallar firmasına bağlı olarak çalışan 4 temizlik işçi Ali Bayram, İsmail Köse, İnanç Gündüz ve Fatih Dağoğlu sorunlarını belediyeye anlatmak için işyeri çalışanları tarafından sözcü seçildi. Ancak bu işçilerden İsmail Köse ve İnanç Gündüz sadece içerisinde bulundukları sorunları aşmak adına ve insanca konuşmayı seçtikleri için İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan tarafından işten çıkarıldı. Arkadaşlarının işten çıkarıldığını duyan temizlik işçileri ise İzmit Belediyesi Gültepe Şantiyesi önünde toplanarak durumu protesto etti. Yaklaşık 200 işçi kamyonlarına binmeyi reddederek çöp toplamaya çıkmadı. İşçiler, işten çıkartılan arkadaşları geri alınana kadar da çöp toplamayacaklarını söyledi.


Polis yoğun güvenlik önlemi aldı
Şantiye çevresinde herhangi bir olumsuzluğa mahal verilmemesi için başta Çevik Kuvvet olmak üzere polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı. Zabıta ekipleri de şantiye alanı içerisinde bekletildi. Arkadaşlarının sorunları için işveren tarafından belediye ile görüşmek için seçilen ancak bu yüzden işten çıkartılan İnanç Gündüz, “Biz arkadaşlarla belediyede toplantı yapmak için aramızda maddeler oluşturduk, imza topladık. Kimse bize çıbanbaşı desin istemedik. Arkadaşlar bizi sözcü olmamız için seçtiler. Arkadaşlarla gittik belediyede görüştük. Ücretsiz izinlere bire iki kesilmesi, mazeret izinlerinin verilmemesi, elbiselerle ilgili sorunlar, amirlerle ilgili sıkıntılar, makasların kırıldığı zaman bunun çalışanlardan kesilmesi gibi konuları görüştük” dedi.


Sebebi yokken işten çıkartıldık
Konuşmasına devam eden İnanç Gündüz, “Başkan Nevzat Doğan da seçimler öncesinde bizlere maaşlarımız bin 500 TL olacağına ve sendikanın geleceğine dair söz verdi. Asgari geçim indirimi almamıza rağmen maaşlarımız o parayı bulmuyor” dedi. Kendilerine işten çıkarılmalarına herhangi bir sebep gösterilmediğini de sözlerine ekleyen Gündüz, “Biz müdürümüze sebep sorduğumuz zaman ‘Bilmiyoruz Nevzat Doğan çıkarttı’ deniliyor. Temizlik İşleri Müdürü Mustafa Şener dahil kimse buna bir cevap veremiyor” şeklinde konuştu. Gündüz, “Arkadaşlarımız bizler işe dönene kadar çöp toplamaya çıkmayacak. İzmit’in çöpünü buradaki arkadaşlar topluyor” dedi.

 

Cumhurbaşkanı gelse sizi işe almam
İşe çıkmayarak eylem yapan işçiler ise, “Arkadaşlarımız işlerine geri alınana kadar kamyonlarımızı çalıştırmayacağız, çöp toplamayacağız” dedi. İzmit ilçe Emniyet Müdürü Mehmet Karakaş işçileri sakinleştirmek ve herhangi bir polis müdahalesinde bulunmamak için uzun süre uğraştı. İşçilerle tek tek konuşan Müdür Karakaş, 15 kişilik işçi grubuyla beraber İzmit Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Bulut başkanlığındaki heyetle görüştü. Ancak Başkan yardımcısı Bulut, “Cumhurbaşkanı bile söylese sizi işe almam” dedi. İşten atılan işçilerden olan İsmail Köse ve İnanç Gündüz kendilerinin İzmit Belediye Başkanı İbrahim Bulut ile görüştüklerini ancak ne olursa olsun kendilerinin işe dönemeyeceğini söylediğini dışarıda bekleyen arkadaşlarına anlattı.

 

Belediye geri adım atmıyor
İşten atılan İnanç Gündüz, “Bizim bu sürece girerken konuştuğumuz her konuyu kabul ediyorlar, ama bize ‘Niye böyle örgütleşmeye gidiyorsunuz. Davanızda haklı olabilirsiniz ama bu adım atılmıştır ve geri dönüşü yoktur. Siz burada kendinizi de yırtsanız bundan geri dönemeyiz” dediler. Bize başka iş bulabilmemiz için yardımcı olabileceklerini söylediler” dedi. İşten atılacağı söylenen Ali Bayram ve Fatih Dağoğlu’nun ve eyleme katılan işçilerin de işten çıkarılmayacağı konusunda da taahhüt verildiği öğrenildi. Arkadaşlarının haklarını savunmak ve isteklerini dile getirmek üzere, işveren tarafından sözcü olarak seçildiği için işinden olan İsmail Köse, şantiye çıkışı arkadaşlarını eylem yapmamaları için uzun süre dile döktü.


İşten atılan işçiler ikna etti
İşten atılan İsmail Köse bir ara gözyaşlarını tutamadı ve bir arkadaşına sarılarak uzun süre ağladı. İşçiler bir süre daha eylem yapacaklarını söylese de Köse ve Gündüz’ün ikna çabaları sonucu temizlik işçileri şantiyeye girerek önce Başkan yardımcısı Bulut ile konuştu, daha sonra ise çöp kamyonlarına binerek iş başı yaptı. Atılan işçilere destek vermek üzere birkaç işçi arkadaşının daha işten ayrılacağı öğrenilirken eylem sonrasında şantiyede taşkınlık çıkardığı öne sürülen Ö.U. isimli işçinin cama vurarak hafif şekilde yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı belirtildi. 

is1.jpg

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat