Özdilek

Güncel

Boccia Sporu ve Sporcu Yavuz Acar…

Yavuz Acar ve yeni şampiyona…

10 Haziran 2016 Saat: 10:27
Boccia Sporu ve Sporcu Yavuz Acar…
Boccia Sporu ve Sporcu Yavuz Acar…

Boccia Sporu ve Sporcu Yavuz Acar…

 

Boccia kavramı, bir spor dalı olmakla birlikte, kökeni İtalya’ya dayanan bir spor olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu spor, olimpiyat oyunlarında oynanmakla birlikte olimpiyatların “paralimpik oyunlar” adı altında yer almaktadır. Bu spor, toplar sayesinde oynanır ve oyundaki amaç topu en uygun yere göndermek ve de topun rakibin atmış bulunduğu topun saf dışı kalmasını sağlamaktır.

 

Bu oyun, iki takım halinde oynanmaktadır. Oyunun hemen başlangıcında, ufak çaptaki bir top, oyun alanının herhangi bir bölgesine atılır. Bu topun gittiği bölge, oyun içinde atılması gereken topların gitmesi gereken bölge özelliğini taşımaktadır. Örnek vermek gerekirse, başlangıç atışını yapan sporcu, topu öncelikle ilk başta atılan topun yakınına atmaya çalışmaktadır. Aynı zamanda, topun küçük topa erişilmesini zorlaştıran yere atılması da önemlidir. Yani ilk top küçük topun hemen önüne atılırsa, takım bir avantaj yakalamış olmaktadır. Eğer sporcu böyle bir atış gerçekleştirirse, hem küçük topun yer korunmuş hem de ilk top küçük topa yakın bir noktaya konumlanmış olmaktadır.

 

Boccia oyununda küçük topa yakın bir bölgeye top atmakla birlikte, rakibin toplarını saf dışı bırakmak da oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Fakat öncelik, topları küçük topun yakınına konuşlandırmaktır. Eğer atılan top küçük topun yerini değiştirirse, topların yaklaşması gereken yer değişir ve küçük topun yeni konumu olur. Bu nedenle de, oyunda önde olan takım küçük topun konumunun değişmesine engel olmaya çalışmaktadır. Öyle ki rakip küçük topun yerini değiştirirse, kazanan takımdaki avantaj da birden kayboluvermektedir. Aynı zamanda bu oyundaki bir diğer strateji, ise rakibin topuna vurarak o topu küçük toptan uzaklaştırmaktır. Bu strateji, yenilen takımın uygulamış olduğu temel strateji olarak karşımıza çıkmaktadır. Yenilen takım rakibin topunu ya saf dışı bırakmaya çalışır ya da küçük toptan uzaklaştırmaya çalışır.

 

Boccia oyununda yenilen takım, avantajı kendi lehine çevirene dek, art arda atış yapma mecburiyetindedir. Bu atışların neticesinde yenilen takım durumu kendi lehine çeviremezse ve takımın elindeki tüm toplar tükenmişse yenen takım oldukça büyük bir avantaj kazanmış olmaktadır. Öyle ki, yenen takım elindeki topları kullanarak puanlarını artırmaya çalışmaktadır. Küçük topun etrafında yenen ve yenilen takımın topları bulunmaktadır. Yenen takımın yenilen takıma oranla küçük topun etrafında ne kadar topu varsa, o kadar fazla puan almaktadır. Bu durumu daha da açmak gerekirse, yenilen takımın küçük topa en yakın topu, küçük topun 20 santimetre uzaklığında olsun. Yenen takımın ne kadar topu küçük topa 20 santimetreden daha yakındaysa, ne kadar top varsa yenen takım o kadar puan almaktadır.

 

Boccia sporunda, top istenilen bir biçimde elden çıkartılabilmektedir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Toplar, sporcunun stiline göre falsolu, düz, yerden ve havadan bir şekilde oyun alanına gönderilebilmektedir. Topu atış şekli, o anki oyun durumuna göre de değişebilmektedir. Küçük topun etrafındaki rakip toplarına göre, sporcu atış stillerini değiştirebilmektedir. Bu oyunda, topun ağırlığına göre topu istenilen bölgeye atmak oldukça önemlidir. Bu nedenle de, oyundan önce topla atış antrenmanları oldukça önemlidir. Boccia oyunu, özellikle son yıllarda popüleritesini artırmış durumdadır.

 

Bu oyunun önemli bir özelliği bulunmaktadır. Bu özellik ise, bu oyunu bedensel engelli ve tekerli sandalyeye bağlı kişilerin oynamasıdır. Bu özelliği nedeniyle, bedensel engellileri spora teşvik amacıyla bu oyun büyük bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda bu oyunun paralimpik olimpiyatlarında oynanması da, oyunun dünya çapında ne denli ilgi çekici olduğunun bir simgesidir diye belirtiyor Erdoğan Gül.

 

Yavuz Acar ve yeni şampiyona…

 

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun düzenlediği 2016 Boccia Şampiyonası Aksaray Dağılgan, Paralimpik Spor Tesislerinde yapıldı.

Birçok ilden katılan kulüpler, bireysel sporcular kıyasıya yarışırken, maçlarda centilmenlik ve dostluk adına en güzel örneği gösterdiler.

19 ilden 76 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilen paralimpik boccia sporunun ülkemizde gelişimi için şampiyona öncesi Aksaray’da iki gün boyunca ABD’li üç eğitmen Mark Floraswick, Johnson Harold ve Dianne Fowler tarafından antrenör ve hakem eğitimi verildi.

 

Birbirinden zevkli ve çekişmeli müsabakaların yaşandığı şampiyonanın ardından dereceye giren sporculara Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu başkan vekili İlhami Kılınçkaya, Aksaray Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cüneyt Alkan tarafından madalyaları verildi.

 

Kocaeli İl Spor Müdürlüğü’nün desteğiyle Kocaeli’nden Yavuz Acar, Osman Üzmez, Fatma Şahin, Ahmet Kiraz, Zeynep Kahraman, Arzu Uğurlu, Yıldız Uğurlu turnuvada yarıştılar.

Kocaeli’nden bc-3 bireysel kategorisinde, Türkiye 2.ciliği ve bc-3 çiftler kategorisinde Türkiye 1.ciliğiyle 1 altın, 1 gümüş ve 1 kupayla başarı elde ettiler.

 

Şampiyon sporcu, Yavuz Acar elde ettiği başarı ile ilgili olarak "Başta federasyonumuz olmak üzere, bizlere desteğini esirgemeyen Gençlik Hizmetleri ve İl Spor Müdürümüz Sayın Muzaffer Çintimar'a, Kartepe İlçe Spor Müdürümüz Sayın Erol Arutan'a, birlikte çalıştığımız takım arkadaşlarımıza, yolculuğumuzda güvenli şekilde götüren otobüs kaptanımız Sami Bey'e teşekkürlerimi sunuyorum." dedi. İkinci olan Emre Vural ise centilmence bir mücadelesi oldu. Dostum Yavuz Acar'ı kutluyorum diyerek örnek bir davranışa imza attı.

 

Haber: Veysel Kavrayan

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat