Özdilek

Ekonomi

Sarı: 40 yıl ekmek fırınına ihtiyaç yok!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı “Sanayi Sicil Belgesi”nin almaları için fırıncılar teşvik edilmeye başlandı. Yılbaşına kadar yapılan çalışmalar sonunda 250 fırının sanayi sicil belgesi aldığı belirtildi.

2 Şubat 2015 Saat: 17:38
Sarı: 40 yıl ekmek fırınına ihtiyaç yok!
Sarı: 40 yıl ekmek fırınına ihtiyaç yok!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, sanayi sicil belgesinin fırıncılar tarafından alınması yönünde 2014 yılında çalışma başlattı. Başlatılan bu çalışmalar neticesinde daha önceden 50 fırıncı tarafından alınan sanayi sicil belgesi, son çalışmalar neticesinde 250’ye ulaştı.

 

BEN DE BAŞVURDUM

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, “Sanayi ve Ticaret İl Müdürümüz yeni geldiği zaman kendisini ziyaret ettim. Görüşmemiz sırasında “sanayi sicil belgesi” gündeme geldi. 2014 yılı sonuna kadar kapasite formlarını doldurulması sonrasında ücretsiz sanayi sicil belgesi verildi. O dönemde fırıncıyı iki defa bilgilendirdik. Fırıncılar büyük ilgi gösterdi. Ben de başvuru yaptım” dedi.

 

ELEKTRİK YÜZDE 20 İNDİRİM

Başvuru sayısının şu aşamada 250 sayısına ulaştığını söyleyen Sarı, “Burada elektrik ücretinde yüzde 20 indirim sağlandığı belirtiliyor. Fırınlarımız, sanayi sicil belgelerini SEDAŞ’a göndererek bu indirimden faydalanabilirler. Daha önce başvuruda bulunan meslektaşlarımız elektrik ücretlerinde yüzde 20 indirimden faydalandılar” diye konuştu.

 

250 FIRINCI ALDI

Çalışma ile fırıncılara önemli katkı sağlanacağını söyleyen Sarı, “Bundan sonra fırıncılar girecekleri her yerde bu belgeyi isteyecekler. Daha önceden 50 fırıncı sanayi sicil belgesini almıştı. Sonraki başvurularla bu sayı 250’e çıktı. Belge zorunluluğu gelmiştir” şeklinde konuştu.

 

“FIRIN AÇILMASINA İZİN VERİLMEMELİ”

Fırın enflasyonu bulunduğunun da altını çizen Sarı, açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Fırıncılar Federasyonu bu sorunu sürekli gündeme getiriyor. Önemli bir sorun. Genel başkanımız tarafından fırıncı enflasyonu dile getirilmiştir. İlimizde 1 milyon 700 bin nüfusa karşın 500 fırın bulunuyor. Bu sayıda oldukça fazladır. İlimizde takriben 300 fırınla kentin bütün ekmek ihtiyacını karşılayabiliriz. Bundan sonra fırın artışı yapılmadan en az 40 sene yeni fırın açılmasına izin verilmemelidir.”

 

“EKMEK TÜKETİMİ DÜŞTÜ”

Kentte 300 fırın ile bütün ekmek ihtiyacını karşılayabileceğini belirten Sarı, “Son yıllarda ekmek tüketiminde ciddi bir azalma var. Ulusal basında çıkan haberler sonrasında eskisi gibi ekmek satamıyoruz. Bundan önce bir insan 1 bir yılda 150 kg ekmek tüketiyordu. Şimdi ise bu oran 100 kiloya kadar düştü. Avrupa’daki ekmek tüketimi ise 70 kg seviyesinde” dedi.

 

80 KURUŞA EKMEK

Ekmek tüketiminin düşmesi ve fırın sayısının fazlalığı nedeniyle işletmeler yüzde 40 kapasite ile çalıştığını belirten Oda Başkanı Sarı, “Bugün fırınlarımız yüzde 80 kapasite ile çalışmış olsa ekmeği 80 kuruşa yiyebiliriz. Bu ne halkın ne de fırıncının günahıdır. Bir şekilde bu duruma çözüm bulunmalıdır. 7 bin nüfusa bir fırın olmalıdır” açıklamasında bulundu.

 

RUHSAT DEVRİ KALKTI

Fırıncı enflasyonuna karşı yasa çıkarılması gerektiğini yineleyen Oda Başkanı Sarı, “Fırıncı sayısı çok fazla. Bu yasa ile bundan sonra fırın açılmasının önüne geçilebilir. 2014 yılında çıkan yönetmelik sonrasında ruhsat devirleri kalktı. Şahsa ait fırın sadece oğluna fırını devredebiliyor. Burada amaç 6 ayda bir fırın açılmasına engel olmaktır. Zira kişiler fırın açıyor uncuya, devlete borç bırakıp kaçıyor” dedi.

 

BAYAT EKMEK 45 KURUŞ

Fırınların sık bir şekilde el değiştirilmesinin sektöre büyük darbe indirdiğini de sözlerine ekleyen Oda Başkanı Ali Sarı, “Ekmek israfı noktasında kentimiz çok önemli noktadadır. Oda olarak bu yönde çalışmalarımız var. Bayat ekmekler 45 kuruştan, daha fazla bayatlayan ekmek ise 35 kuruşa satılıyor. Başlatılan kampanyalar sayesinde ekmek israfı azalmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

 

AİLELERE DESTEK VERİLİYOR

Kendi fırınında bir ekmeği dahi çöpe atmadığını belirten Oda Başkanı Sarı, sözlerini şöyle tamamladı: “Bayat ekmekte sadece un parası alınıyor. Kocaeli Valiliği ile birlikte dar gelirliye 70 kuruştan ekmek verilmesi kampanyası devam ediyor. Kent genelinde proje kapsamında 24 bin kart dağıtıldı. Her fırından bu kart sayesinde ekmek alınabiliyor. Bu projeye Büyükşehir’in verdiği 41 Kart da eklendi. Bu imkandan 38 bin aile istifade ediyor. İlçe belediye başkanları dar gelirli ailelere bu karttan verilebilir. Geliri olmayan ailelere de ücretsiz ekmek veriliyor. Tüm sosyal projelere varız.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat