Özdilek

Kültür/Sanat

Körfez’de Restorasyon Atağı

Körfez Belediyesi, Cumhuriyet döneminden Osmanlı eserlerine, Bizans dönemlerine kadar birçok eserin restorasyon çalışmalarını kent genelinde sürdürüyor.

15 Haziran 2016 Saat: 21:43
Körfez’de Restorasyon Atağı
Körfez’de Restorasyon Atağı

Tarihi ve kültürel miras yatırımları ile Körfez'i turizmin merkezi haline getirecek olan Körfez Belediyesi bu alanda yapılan restorasyon çalışmalarına devam edecek. Doğu Roma İmparatorluğu döneminden kalan, 640'lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen Hereke Kalesi'nde devam eden çalışmalar da büyük neticeler alınmaya başlandı. Aynı şekilde Körfez'in bir diğer değerlerinden olan Taş Köprü restorasyon çalışması yapan Körfez Belediyesi, orijinal hali günümüze ulaşmış Roma dönemine ait tek köprüsü olan Kutluca Köprüsü'nü (Taş Köprü) gün yüzüne çıkarttı.

Kutluca Köprüsü (Taş Köprü)

Körfez İlçe Osmanlı ve Duranlı Köyü sınırlarında bulunan Kutluca Köyü’ndeki Roma dönemine ait olan ve M.S. 1. Yüzyıl’da İmparator Cladius döneminde inşa edilen 7 gözlü 5 kemerli tarihi köprü, ağır tonajlı kamyonların geçmesi sonucunda tahrip olmuş, bazı kilit taşları da düşerek köprü çökme aşamasına gelmişti. Bu nedenle Körfez Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile köprünün yapılması için restorasyon çalışması başlattı. Belediye Başkanı İsmail Baran’ın titiz çalışmaları sonucu tamamlanma aşamasına gelen Kutluca Köprüsü kısa bir süre sonra turizme tamamen açılacak.

Hereke Kalesi

Körfez Belediyesi, tarih boyunca Osmanlı Devleti’nin önemli noktalarından biri olan Hereke’nin tarihini turizme kazandırıyor.  1884 yılında Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm’in Osmanlı İmparatorluğunu ziyaret edişi nedeniyle Yıldız Sarayında yaptırılarak bu alana bir günde monte edilmesiyle önemli bir unvana sahip olan köşk belirlenen zamanlarda kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Bunun yanı sıra Doğu Roma İmparatorluğu döneminden kalan, 640'lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen Hereke Kalesinde ise restorasyon çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor.

 

Hereke Halısı

Hereke Fabrikası, Ohannes ve Bogos Dadyan kardeşler tarafından 1842-1844 yıllarında kuruldu ve 1845 yılında ülkenin ilk özel dokuma fabrikası olarak faaliyete geçti. Faaliyete geçtiği 1845 yılında fabrikanın yönetimi ve mülkiyeti Osmanlı Devleti'ne devredildi. Bu süreçten sonra Türkiye'de 1923 yılında Cumhuriyet kurulmasının ardından lüks halı üretimi savurganlık olarak görüldü ve 1950'li yıllara kadar bu düşünce ile Hereke halısı üretimi ihmal edildi. 1950'li yıllarda usta dokumacıların katkılarıyla Hereke halı dokumacılığı bir sanat kolu olarak tekrar değer kazandı. Tamamı el dokuması olan halılar günümüzde işçiliği ve sanat değeriyle kabul görmektedir. Günümüzde halen TBMM Millî Saraylar'a bağlı olarak müze-fabrika şeklinde halı ve kumaş üretimine devam eden fabrika Körfez Belediyesi tarafından korunarak restore edilecek.

Kutluca (Kuşçalı) Telgrafhanesi

Kutluca Telgrafhanesi Kutlucalı Süleyman ağa’nın evinde bulunduğu telgraf memuru Ali Efendi tarafından telgrafhane olarak kullanıldığı rivayet edilen yapının Milli Mücadele tarihimizde önemli bir yeri bulunmaktadır. 1965 yılında kapatılan telgrafhane Körfez Belediyesi tarafından hayata geçirilecek restorasyon çalışmasıyla yok olmaya yüz tutmuş önemi bir değeri gün yüzüne çıkartacak.

Ali Hocalar Türbesi

Körfez’in tarihi ve dini değerlerine sahip çıkarak kenti turizmde merkez haline getirmek için önemli çalışmalara imza atan Körfez Belediyesi, Ali Hocalar köyüne ismini verem Ali Hoca Türbesi’nde başlatılan restorasyon çalışmalarını tamamlayarak vatandaşların ziyaretine açtı.

Tütünçiftlik Tren Garı

Kentin çehresine yeni boyutlar kazandıran Körfez Belediyesi, bu kapsamda TCDD Körfez Tren Garı Restorasyon ve Çevre Düzenleme çalışmaları adına önemli adımlar attı. Restorasyon çalışmaları gerekli izinlerin alınmasının hemen ardından başlayacak.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat