Özdilek

Ekonomi

Kocaeli işçisinden Reno işçisine destek

Bursa’da üretim yapan Renault'ta işçiler üretimi durdurdu. Kocaeli’de de bazı fabrikalarda basın açıklamaları yapılarak Renault işçisine destek verildi.

2 Mart 2016 Saat: 10:13
Kocaeli işçisinden Reno işçisine destek
Kocaeli işçisinden Reno işçisine destek

Bursa’da üretim yapan ve 5 bini aşkın çalışanı olan Oyak Renault fabrikasında dün sabah saatlerinde üretim durduruldu. Fabrikada bir süredir ücretlerde iyileştirme ve işçilerin örgütlü oldukları Birleşik Metal-İş Sendikası’nın fabrikada tanınmaması nedeniyle eylemler yapılıyordu. 

Sabah 8/16 vardiyasının iş başı yapmasının ardından kısa süre sonra işçiler üretimi durdurdu. Diğer vardiyalarda fabrika önüne çağrılıyor. Fabrika yönetiminin iki gündür üretime ara verdiği ve 10 öncü işçiyi işten çıkardığı ve sabah da işçileri 8/16 vardiyasına çağırdığı öğrenildi. Üretimi durduran işçiler, atılan işçi arkadaşlarının geri alınıncaya kadar üretim yapmayacaklarını duyurdu. Bursa’da ki eylemlilik Kocaeli’deki metal işçilerini de harekete geçirdi. Renault’taki eyleme destek vermek için ilimizde bazı fabrikalarda açıklamalar yapıldı.

TÜM İŞÇİ SINIFINA SALDIRIDIR
Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Birleşik Metal-İş Sendikası, Renault’ta işçilerin seçme ve seçilme hakkına saldırı olduğunu belirterek şunları vurguladı: Son günlerde, ek zam talebi ve işçilerin kendi temsilcilerini seçme hakkının tanıması için işyerlerinde fazla mesaiye kalmama eylemi yapan Renault işçileri, Hükümet-Türk Metal-MESS ve işverenin kapsamlı saldırısıyla karşı karşıya. Yapılan bu son kapsamlı saldırı ile Birleşik Metal-iş Sendikası’nın işyerindeki varlığına son verip, tekrar Türk Metal’in fabrikada örgütlenmesi hedefleniyor.

ATILAN İŞÇİLER GERİ ALINSIN
Bu saldırı, işçilerin sendika seçme özgürlüğüne yapılan bir saldırı olup, hem ulusal mevzuatı hem de uluslararası sözleşmeleri ayaklar altına almıştır. Renault işçileri Türk Metal’den istifa edip Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmalarına rağmen, halen bir avuç üyesi kalmış olan Türk Metal sendikası sadece kağıt üzerinde yetkili sendika olarak varlığını devam ettiriyor. Atılan işçi arkadaşlarımız geri alınıncaya kadar mücadelemiz sürecek.”

DAYANIŞMA İÇİN VARIZ
Renault’taki direnişi dikkatle izlediklerini belirten Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, “Biz her koşulda Renault işçisinin yanında olacağız. Kalbimiz onlarla birlikte. Renault, geçtiğimiz mayıs ayında metal fırtınasının başlangıç noktasıdır, dinamosudur. Bursa’daki işçi kardeşlerimizle dayanışma için üzerimize ne düşüyorsa onu yaparız. Renault direnişi bütün esaret altındaki metal işçilerinin direnişidir. Bugünden itibaren fabrikalarda konuyla ilgili eylemliliklerimiz ve açıklamalarımız olacak” dedi.

GÖZÜMÜZ BURSA’DA 
Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın ise Renault fabrikasına desteğe gideceklerini duyurarak, “Örgütlü olduğumuz fabrikalarda bugün Renault’taki direnişe destek açıklamalarımız olacak. İşçi arkadaşlarımızın gözü, kulağı Bursa’daki direnişte. Orada bizim sendikamız çoğunlukta olmasına karşın Bakanlık ve Hükümet üzerinden baskı yaptırılarak işçilerin Türk Metal’e geri dönmesi sağlanmak isteniyor. Birleşik Metal-İş’in temsilci seçimleri engelleniyor. Bu baskılara asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat