Özdilek

Siyaset

Akar’dan Paralel Sorular

CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Haydar Akar geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen paralel operasyonuna ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevaplaması istemi ile ilgili Meclise soru önergesi verdi.

9 Haziran 2016 Saat: 14:35
Akar’dan Paralel Sorular
Akar’dan Paralel Sorular

17-25 ARALIK PARALEL ORTAKLIĞIN BİTTİĞİ GÜNDÜR

 

Akar önergesinde 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarına değinerek ne zamanki iktidar mensuplarının adı yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ile anılmaya başladı işte o zaman bu örgüt ortaya çıktı. Ne istediniz de vermedik diyen dönemin Başbakanı çok şey vermiş ki hakim, savcı, polis, medya kuruluşları, dernekler ve iş dünyasına yönelik operasyonlar başladı dedi.

 

Kocaeli de yapılan operasyonlar sonrası Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasına dikkat çeken Akar,

Terör örgütü ibarelerine rağmen operasyonun Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü tarafından yapılmasına dikkat çekti. Akar 3 yıldır tüm kurumlar da devam eden operasyonların adının terör örgütü ve paralel yapılanma olarak konulduğunu ancak bunun hiçbir yasal zeminde ve açıklama da geçmediğinin altını çizerek buna ilişkin bir Bakanlar kurulu kararı ya da yasal düzenlemenin yapılıp yapılmadını Bakan Bozdağ’a sordu.

 

 KANDIRILDIK İFADESİ CEZA İNDİRİMİNE GİRİYOR MU?

 

Kocaeli de gerçekleştirilen operasyonlara değinen Akar, 64 kişinin sorgusunda cemaatla bağlantısı   olup ‘Kandırıldım’ savunması yapanlar hakkında herhangi bir ceza indirimi yapılıp yapılmadığının altını çizerek bu kapsamda yapılan ciddi bir operasyon sonrasında herhangi bir tutuklama olmamasının bu kişilere bir gözdağı ve sindirme mi amaçlanmıştır sorularını akıllara getirdiğini belirtti.

Akar gözaltı sürecinde kelepçe uygulamasına da değinerek operasyonda gözaltına alınan kişilere kelepçe takılmamışken daha sonra kendisi teslim olan kişilere neden kelepçe uygulandığını, kaçma ihtimali olan kişilere kelepçe uygulaması gösterirlirken kendisi teslim olan kişilere bu uygulama yapılması doğru mudur? diyerek önergesini Meclis Başkanlığına sundu. Akar’ın sorularına Adalet Bakanı Bozdağ’ın ne cevap vereceği merak ediliyor. 

    

   

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

                                                                                           

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Bekir BOZDAĞ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

 

 

 

 

 

Haydar AKAR

Kocaeli Milletvekili

                       

 

 

17/25 Aralık 2013 tarihinde Bakan, Bakan çocukları ve AKP iktidarı mensuplarının adının karıştığı ‘Büyük Yolsuzluk ve Rüşvet’ operasyonları sonrasında ülkemizde bir cadı avı başlatılmış dönemin Başbakanı tarafından ‘Paralel Yapı’ adı ile bir örgüt ortaya atılmıştır.  Yapılan açıklamalarda da yine dönemin Başbakanı tarafından’ Ne istediniz de vermedik’ denilen bu yapıya karşı yaklaşık 3 yıldır operasyonlar düzenlenmiş hakim, savcı, polis, medya kuruluşları, dernekler, iş dünyası gibi birçok meslek grubundan kişiler gözaltına alınmış, tutuklanmış, görevlerinden uzaklaştırılmıştır.

Son olarak 31 Mayıs 2016 tarihinde Kocaeli başta olmak üzere 7 ilde 88 kişi hakkında operasyon başlatılarak gözaltılar yapılmış sorguları sonrasında hepsi serbest bırakılmıştır. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı 1 Haziran 2016 tarihinde şu açıklamayı kamuoyu ile paylaşmıştır;

 

‘Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığımızın 31/05/2016 tarihli talimatı ile, Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar ve İstihbarat Şube Müdürlükleri koordinesinde FETÖ/PDY Terör Örgütü Yöneticisi veya Üyesi Olmak, Terör Örgütüne Finansman Sağlamak suçlarını işleyen (88) örgüt üyesine yönelik 01/06/2016 günü Kocaeli ili merkezli İstanbul, Bursa, Adana, Sakarya, Denizli ve Karabük illeri olmak üzere (7) İl'de operasyon gerçekleştirilmiştir.’

Bu Bağlamda;

  1. Operasyonun FETÖ/PDY Terör örgütü Yöneticisi veya Üyesi Olmak, Terör Örgütüne Finansman Sağlamak suçlarını işleyen örgüt üyesine yönelik olduğu belirtilirken operasyonu neden Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü gerçekleştirmiştir?
  2. FETÖ/PDY Terör Örgütüne ilişkin bir Bakanlar Kurulu kararı mevcut mudur? Hangi yasal düzenleme ve kararlar doğrultusunda böyle bir örgütün varlığından söz edilmektedir?

 

  1. Operasyonlarda gözaltına alınan kişilere Fettullah Gülenle bağlantısı sorulurken Devletin en üst makamında bulunup Fettullah Gülen’e ‘Ne istedin de vermedik’ diyenler hakkında bir soruşturma yapılmış mıdır? FETÖ terör örgütü olarak kabul ediliyorsa 12 yıl ülkeyi birlikte yönettikleri bu örgüte her türlü yardım ve yataklığı yapan iktidar mensupları hakkında bir işlem yapılmış mıdır?
  2. Gözaltına alınanların FETÖ ile ilgili ‘Kandırıldık’  demesi halinde kendilerine bir indirim ve pişmalık hakkı uygulanmış mıdır?
  3. Operasyonlarda gözaltına alınan 64 kişinin sorguları sonrası serbest bırakılması bu kişilere karşı bir gözdağı vermek ve sindirmek amacına mı dönüktür?
  4. Operasyonda gözaltına alınan kişilere kelepçe takılmamışken daha sonra kendisi teslim olan kişilere neden kelepçe uygulanmıştır? Kaçma ihtimali olan kişilere kelepçe uygulaması gösterirlirken kendisi teslim olan kişilere bu uygulamanın yapılması doğru mudur?

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat