Özdilek

Güncel

AYM ye Cumhuriyet Kadını Tepkisi

Cumhuriyet Kadınları Çayırova Şube Başkanı Emine Özcan, AYM ‘nin resmi nikah olmaksızın sadece dini nikah kıyılmasını suç ve cezadan çıkartan düzenlemesinin vahim olduğunu ifade ederek,tepkisini dile getirdi.

18 Haziran 2015 Saat: 15:16
AYM ye Cumhuriyet Kadını Tepkisi
AYM ye Cumhuriyet Kadını Tepkisi
 Özcan tepkisini şöyle dile getirdi.
“Anayasanın değiştirilemez maddelerinden olan 174’cü maddesine ve laiklik ilkesine aykırı. Bu yasanın bu içerikte düzenlenmesi kadınların resmi nikahla kazanılan haklarını yok sayar” dedi. Özcan, seçim ve koalisyon tartışmaları arasında bu kararın gölgelendiğini dile getirerek, başta hukukçular ve kadınlar olmak üzere herkesi duyarlı olmaya davet etti.

Özcan yaptığı açıklamada, AYM’nin  Cumhuriyeti devrimlerinin en önemli kıldığı medeni kanun yok sayılarak kadınlara ve medeni kanunun vermiş olduğu haklarına darbe vurduğunu,  öncecilikli görevi ülkedeki tüm yasaların anayasaya uygun olmasını sağlamak olan bir yüksek kurumun  bu düzenlemesinin  anayasaya aykırı olduğunu ve  AYM’nin görev ihlali yaptığını söyledi.

 

AYM kendi kurallarını inkâr etmiştir

 

CKD Başkanı Emine Özcan açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Laik rejim yüksek yargı güvencesini yitirmiştir. Ancak iki nikâh arasında çok büyük fark vardır. Kadınların ve çocukların miras hakları ellerinden alınmaktadır.  Mustafa Kemal Atatük 89 yıl önce medeni kanunla kadını erkeklerle, eşit vatandaş  olarak tanımlamış ve kanun önünde kadın erkek eşittir diyerek kadına insan olma hakkı vermiştir. Kadını kul köle olmaktan kurtardı.ve vatandaş konumuna yükseltti.

 

Buna izin veremeyiz

AYM ‘in bu düzenlemesi: Kadın ve çocukların ağır mağduriyetine yol açar. Eşitsizliği, cinsiyet ayrımını büsbütün artıracaktır. Kadın ve Çocukların ağır insan hakkı ihlallerine yol açacaktır. Çocuk gelinler artacaktır. Çok eşliliğe neden olacaktır. Türk iyedeki aile yapısı bozulacaktır. Kadınları karın tokluğuna köleleştirecektir. Erkek üç kez “boş ol “dediğinde kadın her türlü haklarından vazgeçebilerek kapı önüne koyulacaktır. CKD olarak buna izin vermeyeceğiz ve mücadele edeceğiz. CKD  olarak  AYM boş ol boş ol diyeceğiz.

Şerife Yiğit davasının kararını da hatırlatıyoruz

 

Sizi bu kanunu yok sayan zihniyetinize de şu örneği veriyoruz AYM üyelerine

AİHM’nin  2010 Şerife Yiğit davasının kararını da hatırlatıyoruz. “Resmi nikâhı mecbur kılan yasanın amacı aileyi korumaktır. Laik devlet olarak Türkiye dini nikâhı yasal nikâh olarak tanımamaktadır. Resmi nikâh dini nikâhtan önce gelir” diyerek…İmam nikâhlı Şerife Yiğit’e emekli aylığı bağlanamayışını haklı buluyor, imam nikâhı ile kadının miras hakkı bulunmadığının altını çiziyoruz.        Bu konuda tüm kadınların duyarlı olması gerektiğinde haklarına sahip çıkmaklarını istiyoruz.”

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat