Özdilek

Eğitim

Değer: Okullar eğitime hazır değil

Yapılan araştırmaların ardından hazırladıkları eğitim raporunu kamuoyu ile paylaşan CHP Derince İlçe Başkanı Nihat Değer, ilçelerinin eğitim konusunda çok yetersiz olduğunu söyledi ve sebep olarak da AKP iktidarını gösterdi.

15 Eylül 2014 Saat: 17:48
Değer: Okullar eğitime hazır değil
Değer: Okullar eğitime hazır değil

CHP Derince İlçe yönetimi, bugün başlayan yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde ilçedeki okullarda yaptıkları araştırmaların ardından hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaştı. Rapor hakkında açıklama yapan ilçe başkanı Nihat Değer, eğitim konusunda Derince’de birçok eksiğin bulunduğunu belirtti.

 

OKULLAR UYGUN DEĞİL

Derince’deki tüm okulların velilerin bağışları ile ihtiyaçlarını karşılayabildiğini dile getiren Değer, “Devlet eğitimde halkın sırtından kurumları idare etmektedir. Okulların açılış tarihi belli olmasına rağmen binalardaki tadilat devam ediyor. Mevcut okulların fiziki altyapıları üçüncü uygulama yılı olmasına rağmen 4+4+4 için hala yetersizdir. Okulların giriş çıkışları, merdiven basamaklarının yüksekliği, sıralar, tuvaletler ve lavabolar 5 ve 6 yaş çocukların fiziki durumlarına uygun değildir” dedi. Değer’in açıkladığı eğitim konusundaki sorunlar şöyle:

 

PARA TOPLAMAYA DEVAM

“Okullarımızda yeterince memur ve yardımcı personel bulunmuyor. Bu alandaki esikler bu yıl da okul aile birlikleri yoluyla velilerin sırtına yüklenerek karşılanmaya çalışılacaktır. Yardımcı hizmetler personelinin atamasından adeta vazgeçilmiştir. Özel okullara kaynak aktaran bakanlık, devlet okullarına üvey evlat muamelesi yaparak kaynak aktarmamakta ve okul müdürlerini, velilerden para toplama cambazlığı yaptırmaktadır. Bakanlık da velilerden para alanı bana söyleyin onu cezalandırayım diyerek açıklamalar yapmaktadır.”

 

VELİLERİN GELİRLERİ SİSTEMDE

“Gerçek tam tersidir, 2013-2014 öğretim yılı sonu MEB okullara yazı göndererek tüm velilerin aylık ve yıllık gelirlerinin öğretmenlerce tespit edilmesini ve bu bilgilerin e-okul sistemine girilmesini istemiştir. Yılsonu olmasına karşın çoğu okulda bu bilgiler sisteme işlenmiştir. MEB velilerin cebindeki parayı neden bilmek istemiştir, neden sormuştur? Bunun açıklamasını yetkililerin yapmasını beklemekteyiz.”

 

OKUL NEDEN AÇILMIYOR?

“Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binası Derince Kipa AVM yanında yapılmasına rağmen hala açılışı yapılmadı. Öğrencileri Yenikent’teki Hürriyet Anadolu Lisesi’nde öğrenim görecekler. Bu bina ile ilgili olarak yetkililerin açıklama yapmasını bekliyoruz. Oranın zemininin sorunlu olduğunu biliyoruz. Bina mı, yoksa binanın etrafı mı çöküyor? Yanlış inşaat mı yapıldı neden açamıyorsunuz?”

 

SORUNLARIN TAKİPÇİSİYİZ

“Yapımı Yenikent’te devam eden Derince Zehra-Emine Öçgüder Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin çalışmaları henüz tamamlanmadı. 400 kontenjan ayırıp öğrenci alındı. Şimdi bulunduğu Mevlana İlköğretim Okulu’nda derslikler ihtiyacı nasıl karşılayacak. Okullar açılınca buradaki sorunları da takip edeceğiz.”

 

ÖĞRENCİLER AKTARILMALI

“Sabancı Ortakları ve Çalışanları İlkokulu ile ilgili yapılan dönüşüm işlemi sonunda bu yıl sadece 8. sınıflar orada eğitim görecek. Bu öğrenciler mağdur durumdadır. Okulun ortaokul öğretmen kadrosu yetersiz durumdadır. Ders saati sayısı az olduğundan norm kadrodan öğretmen ataması da yapılamamaktadır. Buradaki öğrencilerin aynı bölgede bulunan Piri Reis Ortaokulu’na aktarılması gerekmektedir. Neden aktarılmıyor, bu öğrenciler öğretmensiz bu yılı nasıl tamamlayacak?”

 

ÖĞRETMENLERDEN NE BEKLENİYOR?

“Derince’de yapımı devam eden Sırrı Paşa Ortaokulu tamamlanamamıştır. Bu yıl yine İbni Sina İlkokulu ile birlikte aynı binada sabahçı ve öğlenci olarak eğitime devam edecektir. Öğretmenler İlköğretim Okulu’nda ortaokul öğrenci sayısı iyice azalmasına rağmen ilkokul dönüşümü yapılmadı. Yanında Alpaslan Ortaokulu varken daha ne bekleniyor? Bazı yöneticilerin ve kişilerin ihtirasları uğruna bu kadar öğrencinin geleceği karartılmaktadır.”

 

OKUL BİNALARI YETERSİZ

“Esentepe, Fatih Sultan, Dumlupınar, Sırrı Paşa ve Yenikent mahallelerine yeni donanımlı anaokulları açılmalıdır. Fatih Sultan Mahallesi’ndeki okullar yetersizdir. Nene Hatun İlk ve Ortaokulu binaları yetersiz ve ayrıca bölge nüfusu hızla artmaktadır. Bekir Sıtkı Özer İlk ve Ortaokulu’nun mevcudu fazladır. Esentepe Mahallesi’ne 15. Kolordu Ortaokulu’ndan bağımsız acilen ilk ve ortaokul binaları yapılmalıdır. Bu binalar da eski ve yetersizdir.”

 

İLÇEDEKİ DÖNÜŞÜMÜ YAPILMAYAN OKULLAR

Nene Hatun İlk ve Ortaokulu, Turgut Reis İlk ve Ortaokulu, Hikmet Uluğbay İlk ve Ortaokulu, Fatih İlk ve Ortaokulu, Kocaeli Öğretmenler İlk ve Ortaokulu, Şükrü Aracı İlk ve Ortaokulu, Çenesuyu İlk ve Ortaokulu, Bekir Sıtkı Özer İlk ve Ortaokulu, Pakmaya Huriye Pak İlk ve Ortaokulu, Pakmaya Abidin Pak İlk ve Ortaokulu, Yunus Emre İlk ve Ortaokulu’nda aynı bahçede eğitim veriliyor ve tek müdür tarafından yönetilmektedirler. İki yıldır hala bir çözüm üretilmiş değildir. Harmantarla ve Fatih Sultan Mahallesi’ne ilkokul ve ortaokul yapılmalıdır. Hatta bir anaokulu yapılması gerekiyor. Yetkililer bu eksikleri görmezden geliyor. Buradaki halkın hizmetine değil sadece oylarına taliptirler. Buranın sorununu çözmek yerine bölgeye İmam Hatip Ortaokulu yapılmıştır. Bu okullarda derslik sıkıntısı var ve öğrenci mevcutları kalabalıktır.”

 

ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR

“Öğretmen açıkları sorunu devam etmekte, acil ihtiyaç olmasına rağmen 400 bin civarında ataması yapılmayan öğretmen işsizliğe mahkûm edilmektedir. 40 bin öğretmen atanacak olması okullardaki 140 bin öğretmen açığını karşılamaktan çok uzaktır. Açık yine ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılacak, dolayısıyla eğitimin kalitesi düşecektir. İlçemizde birçok branşta öğretmen açığı bulunmaktadır. Bu açık ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılmaktadır.12 Ağustos itibari ile ilçemiz okullarının birçoğunda öğretmen yetersizliği nedeniyle ders programları yapılamamıştır. Uyum eğitimi için çağrılan okul öncesi ve ilkokul birinci sınıflarda öğretmensizlikten uyum eğitimine başlayamayan öğrencilerimiz olmuştur.”

 

ÇOCUKLAR SİSTEM KURBANI

2014-2015 eğitim öğretim yılı başında ilçemiz ve ülke genelinde okullarda en çok gözlenen sorunlar: 72 ay öncesi, okul öncesi eğitimde olması gereken çocukların hala ilkokula kayıtlarının yapılmaması, bu durumdaki öğrencilerin tüm eğitim yaşantısını olumsuz etkileyecektir. Okullarda fiziki altyapı ve donanım eksiklikleri sürmekte, bu durum başta kalabalık sınıflar olmak üzere çeşitli sorunları beraberinde getirmektedir. Okul dönüşümleri sırasında fiziki olarak en donanımlı okullar imam hatibe dönüştürülmüş, binlerce öğrenci mağdur edilmiştir. İlçemizde ise zaruri ihtiyacı olan okullar yerine Öğrencisi olmadığı halde yeni bir imam hatip ortaokulu yapılmıştır.”

 

7 SAAT EĞİTİM SORUNLU

“Eğitimde 4+4+4 dayatması ile birlikte, zorunlu din derslerine ek olarak, din içerikli seçmeli derslerin fiilen zorunlu seçmeli hale getirilmesi, bu yıl seçmeli derslerin puanla değerlendirilecek olması, öğrenciler üzerindeki seçmeli ders baskısının bu öğretim yılında da süreceğini göstermektedir. Öğrencilerimiz haftada seçmeli derslerle birlikte 35 saat ders görmektedir. Günlük ise okulda 7 saat ders işlenmekte. Zaten fiziki imkanları yetersiz, öğretmen yetersiz, hiçbir sosyal tesisi olmayan okullarda bir öğrenciyi 7 saat sıra üzerinde tahtada oturtmak hiçbir eğitim anlayışına sığmaz.”

 

KIYIM VE HAKSIZLIKLAR

Yönetici atamalarında sözlü sınav üzerinden belirlenen eğitim yöneticilerine verilen sözlü notlar üzerinden siyasi atama yoluyla belirlenmesi, eğitimde siyasi kadrolaşma girişimlerinin arttığını göstermektedir. 4 yılı aynı kurumda dolduran ilçemiz okullarındaki 12 okul müdürü ilçemizde de yandaş sendikanın telkinleri doğrultusunda değerlendirmeye alınarak görev sürelerinin uzatılmayışı bu okullarda büyük kaosa neden olacaktır.”

 

MÜDÜRLE UĞRAŞACAĞINA HİZMETLİ GÖREVLENDİR

“Devam eden müdür yardımcısı görevlendirmeleri, kaosu, huzursuzluğu, bölünmeyi daha da artıracaktır. Bu konuda yandaş sendikanın çalışmalarını takip ediyoruz okulları parselleyip önceden hazırladıkları listeleri görev yapan müdürlere deklare ederek atanmaları için baskı yaptıklarını duyuyoruz. Buradan uyarıyoruz, okullar başladı. Siz hala kadrolaşma derdindesiniz. Okul müdürü ve müdür yardımcıları ile uğraşıyorsunuz bununla uğraşacağınıza okullara hizmetli görevlendirin, donanım malzemesi gönderin okulların ihtiyaçlarını karşılayın, özel okullara aktardığınız paraları devlet okullarına da gönderin.”

 

EĞİTİM SİYASALLAŞIYOR

“Yeni çıkarılan torba yasayla, aday öğretmenlerin asaleten atanması için sözlü sınava tabi tutulacak olması, tıpkı yönetici atamalarında olduğu gibi öğretmen atamalarında da siyasi referansların dikkate alınacağının göstergesidir. Yönetici görevlendirmelerinde tam bir kıyım gerçekleştiren Bakanlık, kendi ideolojik hedefleri ve yandaş sendikanın istekleri doğrultusunda kendi öğretmen sınıfını yaratacaktır. Toplumu ve bütün öğretmenleri bu konuda uyanmaya çağırıyoruz.”

 

SÜRGÜNLER YAŞANACAK

Torba yasada yer alan, öğretmenlere il içi ve dışı zorunlu rotasyon düzenlemesi önemlidir. Öğretmenlerin isteği dışında rotasyona tabi tutulması sürgün anlamına gelir. Bu uygulama ile büyük bir karmaşa ve mağduriyet oluşacaktır. Yüz binlerce öğretmenimiz ailelerinden ayrılacak, buna bağlı olarak da iş verimleri düşecektir. Böyle bir rotasyon öğretmenlerimizi emekliliğe ve istifaya zorlamaktır. Üçüncü dünya ülkelerinde bile görülmeyen yönetici atama yönetmeliği ile tüm kurumların yöneticileri AKP’nin büro çalışanları haline getirilmiştir.”

 

İŞ BARIŞI BOZULACAK

İktidarın hazırladığı 13. yönetmelikle, iktidarın temsilcileri ve dayanağı olan sendikanın dışındaki herhangi bir görüşten yönetici ataması yapılmayacaktır. Sadece siyasal anlayışla atanan bu yöneticilerin, çalışma ortamında, diğer anlayışlara karşı tutumu işyerlerinde çalışma ortamını bozacaktır. Bu anlayışla atanan yöneticilere öğretmenlerimiz ve eğitim çalışanlarımız makamın gerektirdiği saygınlığı nasıl gösterecektir?”

 

VELİLER DE OLMASA…

Derince’deki okulların ihtiyaçları velilerin bağışları ile sağlanabilmektedir. Toplanan meblağlarla tutular temizlik görevlilerinin maaş ve sigortaları ödenmektedir. (Yıllık maliyet 15 bin TL). Okullar kendi telefonlarını ve iletişim haberleşme giderleri ile kırtasiye giderlerini kendileri karşılıyor. Okullara kamera sistemi kurulması ve sigorta ettirilmesi. Temizlik malzemesi ve araç gereç alımı. Okul onarım ve bakım işlerinin yaptırılması. Okul ve dersliklere donanım malzemesi ders araç ve gereci alınması. Ses sistemi ve cihazlarının alınması bunun gibi tüm ihtiyaçlar velilerimiz tarafından karşılanmaktadır.”

 

CHP OLARAK TAKİPTEYİZ

“Eğitim bir haktır. AKP iktidarı eğitimde ülkeyi geriye götürmektedir. Yapılan yanlış uygulamalar ile çalışanlar, veliler ve öğrenciler mutsuz edilerek baskı ve siyasi kadrolaşmalar ile karamsarlığa sürüklenmekte ve devlet okullarından ümitlerini kesmektedirler. Eğitim AKP ye bırakılmayacak kadar önemlidir ve kurtarmak zorundayız. CHP Derince İlçe Örgütü olarak, bundan sonra da ilçemizdeki eğitimle ilgili sorunların takipçisi olacağız. Yeni eğitim yılının çalışanlarının ve öğrencilerimiz için başarılarla geçmesini diliyoruz.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat