Özdilek

Ekonomi

Zeytinoğlu, Yılın Üçüncü Çeyreğini Değerlendirdi

Yılın Üçüncü Çeyreğinde Yüzde 4 Gerçekleşen Büyüme Rakamlarını Değerlendiren KSO Başkanı Zeytinoğlu: “Bu dönemde tahminlerin üzerinde gelen büyüme sanayiye moral vermesi açısından önemli”

10 Aralık 2015 Saat: 22:17
Zeytinoğlu, Yılın Üçüncü Çeyreğini Değerlendirdi
Zeytinoğlu, Yılın Üçüncü Çeyreğini Değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu 2015 yılının üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını olumlu bulduğunu, buna karşın büyümede sanayinin katkısının yetersiz kaldığını söyledi.

 

TUİK tarafından açıklanan üçüncü çeyrek GSYH verilerini değerlendiren KSO Başkanı “Tüm zorluklara rağmen beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme performansını olumlu değerlendiriyoruz. Üçüncü çeyrek büyümeye tarım sektörünün katkısı yüzde 11,1, hizmet sektörünün katkısı yüzde 5 iken sanayinin katkısı yüzde 1,5 oldu. En fazla tarım sektörünün katkısı olsa da GSYH’da tarımın payı düşük. Sanayinin katkısı daha fazla olsaydı, Türkiye ekonomisinin büyümesi daha hızlı ve daha sürdürülebilir olurdu.”  dedi.

 

Üçüncü çeyrekte yüzde 4 büyümeyi beklentilerin üzerinde olarak değerlendiren Ayhan Zeytinoğlu “Üçüncü çeyrekte hizmetler sektöründeki büyüme geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırdığımızda; yüzde 3,4’den yüzde 5’e çıkmış. Sanayinin büyümesi ise yüzde 2,8’den yüzde 1,5’a gerilemiş. Sanayi kesiminde büyüme yavaşladı. Ülkemizin üretim odaklı büyümeye geçmesi ve Hükümetin bir an önce bu yönde tedbirleri açıklaması gerekiyor.” dedi.

 

Türkiye ekonomisinin yarattığı katma değerde sanayinin payının hizmetler sektörüne göre düşük düzeyde kaldığına dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu “Sanayi sektörünü oluşturan faaliyetlerin yarattığı katma değer sabit fiyatlarla 10.3 milyar lira iken, hizmet sektörünü oluşturan faaliyetlerin yarattığı katma değer 19.7 milyar lira. Yani hizmet sektörünün büyüklüğü ve yarattığı katma değer sanayiye göre 2 kat daha fazla.” şeklinde konuştu

 

Her şeye rağmen Türkiye, bu yılın üçüncü çeyreğinde gayri safi yurt içi hasılasındaki yüzde 4'lük artışla üstü üste 24 çeyrek büyüdüğünü bunun da olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Ayhan Zeytinoğlu aynı zamanda Merkez Bankası tarafından açıklanan ve 38,1 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllık cari açığın ithalattaki gerilemenin ihracattan daha hızlı olmasına bağlayarak “Yıllık cari açık Ağustos ayından bu yana belirgin şekilde geriliyor. Dış ticaret açığındaki azalmanın olumlu katkısını görüyoruz.” dedi.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat