Özdilek

Güncel

Kılıçdaroğlu'nu Vecihi'ye benzettiler

CHP kontenjanından seçilen Radyo Televizyon Üst Kurulu Üyesi Ali Öztunç, Kılıçdaroğlu'nun Vecihi karakterine benzetildiği Ülke TV'deki tartışma programıyla ilgili şikayette bulundu.

16 Nisan 2015 Saat: 23:20
Kılıçdaroğlu'nu Vecihi'ye benzettiler
Kılıçdaroğlu'nu Vecihi'ye benzettiler


RADİKAL -
 CHP kontenjanından seçilen Radyo Televizyon Üst Kurulu Üyesi Ali Öztunç, RTÜK Başkanlığı'na yaptığı başvuruda şu ifadelere yer verdi:

"ÜLKE TV yayın kuruluşunda 14/04/2015 tarihinde yayınlanmış olan En Sıradışı adlı tartışma programında yaklaşan genel seçimler ve CHP’nin Milletçe Alkışlıyoruz temalı siyasi reklamı gibi güncel konular ele alınmıştır.

Söz konusu programda, tartışma konusu olarak sadece CHP, CHP’nin gerçekleştirdiği mitingler ve yayınladığı siyasi reklam tartışılmıştır. Bu şekilde, program baştan sona CHP’nin hedef alındığı, tek taraflı görüş ve yorumların yer aldığı bir program halini almıştır. Programda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , aşağılama kasdıyla Neşeli Günler adlı film karakterlerinden Vecihi karakterine benzetilmiştir. Yine programda bazı gazetecilere yönelik eleştiri sınırları ötesinde nitelendirmelerde bulunulmuştur.

REZİL NİTELENDİRMESİ

Yaklaşan genel seçimlere yönelik her türlü görüşün yayın kuruluşlarında ifade edilmesi demokratik toplumların vazgeçilmez niteliklerindendir. Ancak bir siyasi partinin hazırlamış olduğu reklam filminin kin ve nefret kaynağı olarak gösterilmesi, yayınlanan reklam filminin halkı isyana davet ettiği şeklindeki yorumların ve aşağılama ve küçümseme kastıyla film sahnelerine yer verilmesinin yayın hizmet ilkeleri yönünden değerlendirilmesi önem arz etmektedir.

Bilindiği üzere son zamanlarda birçok yayın kuruluşuna RTÜK tarafından “Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine aykırılık” nedeniyle yaptırım uygulanmıştır. Söz konusu yaptırım kararlarının gerekçesinde “..ancak ilgili yayın kuruluşunun siyasi duruşuyla örtüşecek biçimde gerçekliği farklı bakış açılarına yer bırakmayacak şekilde yeniden inşası yoluyla manipüle etmesi..” ifadelerine yer verilmiştir. Bu bağlamda, En Sıradışı adlı tartışma programında genel seçimlere yönelik özgürce kanaat oluşumunu etkilemeye yönelik zaman zaman hakarete varan (Mehmet Altan için kullanılan rezil nitelendirilmesi
vs) yorumlarda bulunulduğu görülmüştür.

AŞAĞILAYICI İFADE

Tüm bu nedenlerle, söz konusu programın 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan, 'Hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz.'; (ç) bendinde yer alan, 'kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez.'; (ı) bendinde yer alan, 'Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır..;
(k) bendinde yer alan, 'Siyasî partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz.' ilkeleri yönünden değerlendirme yapılarak konunun Üst Kurul gündemine getirilmesi hususunda gereğinin yapılmasını arz ederim."

SAYAN-CABAS DOSYASI YSK'YA GÖNDERİLDİ

Öte yandan RTÜK'ün dün yapılan üst kurulu toplantısında, Ak Parti millevtekili adayı, eski CHP'li Savcı Sayan'ın CNN Türk'te Mirgün Cabas ile tartıştığı program da görüşüldü. İzleme raporunda, "Cabas'ın Savcı Sayan üzerinden Ak Parti'yi itibarsızlaştırmaya çalıştığı, bir sermaye grubunun ideolojik savunuculuğunu yaptığı ve tarafsız davranmadığı" yönünde ifadelere yer verildiği dile getirildi.
Dosyanın, Yüksek Seçim Kurulu'na gönderilmesi kararı alındı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat