Özdilek

Siyaset

Hürrüyet’ten İki Soru Önergesi Birden

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, geçtiğimiz hafta kahverengi bir renge bürünen Kocaeli’nin Karamürsel Altınkemer Plajı ile ilgili olarak iki ayrı bakana soru önergesi verdi.

14 Temmuz 2015 Saat: 22:59
Hürrüyet’ten İki Soru Önergesi Birden
Hürrüyet’ten İki Soru Önergesi Birden

Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde bulunan ve 2012 yılında Mavi Bayrak ile ödüllendirilen Altınkemer Plajı bilindiği üzere geçtiğimiz hafta kahverengi bir renge bürünmüş, yaşanan olay ise özellikle ilçe sakinleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Yerel gündemi aşarak, ulusal gündemde de yerini alan olayla ilgili olarak Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası da bir açıklamada bulunarak vatandaşları denize girmemeleri konusunda uyarmıştı. CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ise Kocaeli’de bulunan Mavi Bayrak ödüllü plajlar hakkında çekingesi bulunduğunu ifade ederek, Sağlık Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’na iki ayrı soru önergesi sundu.

Mavi Bayrak Ödülü’nün kıstaslarını belirleyen iki ayrı bakanlık olan Sağlık Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’na soru önergelerini sunan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, insanları kandırarak, halkın sağlığı ile oynamanın suç teşkil ettiğini belirtti. Hürriyet önergesinde Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde geçtiğimiz Mayıs ayında Kandıra ilçesinde bulunan Cebeci ve Karamürsel ilçesinde bulunan Altınkemer sahillerinin olumsuz olarak açıklanan raporlarının baskılar sonucu değiştirildiği iddialarına da yer verdi.

MAVİ BAYRAK GERİ ALINMALIYDI

Mavi Bayrak ödülünün hangi kurumlar tarafından ne şartlar altında da verildiğini belirten CHP’li Milletvekili Hürriyet’in sorularının arasında ise şunlar yer alıyor; “Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı’nın denizi mikroplu dediği Cebeci ve Altınkemer sahilleri için Mavi Bayrak isteyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi hangi kuruma başvurmuş ve ulusal jüride kimler yer almıştır? Kocaeli’deki plaj ve sahiller sezon içerisinde hangi tarafsız kurum tarafından denetlenmektedir? Altınkemer Sahili’nde son yaşanan kirlilik olayının ardından Mavi Bayrak ödülü neden geri alınmamıştır. Altınkemer Plajı’nı kaplayan kahverengi çamurumsu madde için yerel yönetimler tarafından ‘alg patlaması’ açıklamasında bulunulmuştur. Ancak alg patlaması denen bu olay bakteriyel bir olay değil midir ve bu tip sulara girmek insan sağlığı açısından tehlike arz etmemekte midir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Turizm Bakanı Sayın Ömer ÇELİK tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla.

 

 

 

Fatma KAPLAN HÜRRİYET

                                                                                                         Kocaeli Milletvekili

 

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden geçtiğimiz Mayıs ayında açıklanan deniz suyu raporunda Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan Cebeci ve Karamürsel ilçesinde bulunan Altınkemer sahillerinde mikrop bulunduğu, bu mikropların ise insanı hasta edebilecek türde olduğu açıklandı. Ancak rapor özellikle Kocaeli kamuoyunda geniş yankı uyandırdığı için ilgili Bakanlığın ‘yuzme.saglik.gov.tr’ adlı resmi internet sitesinde suyun ‘A’ kalite olduğu hususunda verilerin değiştirildiği iddia edildi. Öte yandan 2013 yılında Mavi Bayrak ödülü almaya hak kazanan Karamürsel Altınkemer sahili geçtiğimiz günlerde kahverengi bir atıkla kaplandı. ‘Alg’ patlaması denen bu olayın doğa olayı olduğu belirtilirken söz konusu kirlilik ise gerek yerel gerekse ulusal basında yer buldu.

Sağlık Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜR-ÇEV) kriterlerine göre ise bir sahilin Mavi Bayrak ödülü alması suyun kalitesi ve çevre etmenlerine bağlı durumdadır. Ayrıca bir sahilin Mavi Bayrak alabilmesi için yerel yetkililerin ulusal jüriye başvurması gerekmektedir. Mavi Bayrak ödülü ise bir yıl için verilir ve ödülü olan plaj ve sahiller sezon içerisinde denetlenir. Bu denetlemeler sırasında uygunsuz bir durum olduğunun belirlenmesi durumunda, sorun çözülünceye dek ödül olarak verilen Mavi Bayrak indirilir.

Bu bağlamda;

  1. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından geçtiğimiz Mayıs ayında Cebeci ve Altınkemer sahillerinin mikroplu açıklanan deniz suyu raporu iddia edildiği gibi değiştirilmiş midir?
  2. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından enson hangi tarihli bir rapor yayınlanmıştır, söz konusu rapor güncel midir?
  3. Karamürsel ilçesi dahil olmak üzere Kocaeli genelinde sık sık yaşanan kahverengi çamursu görünümün nedeni gerçekten Alg patlaması mıdır, değilse bunun nedeni kamuoyuna açıklanacak mıdır?
  4. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı’nın denizi mikroplu dediği Cebeci ve Altınkemer sahilleri için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi hangi kuruma başvurmuş ve ulusal jüride kimler yer almıştır?
  5. Kocaeli’deki plaj ve sahiller sezon içerisinde hangi tarafsız kurum tarafından denetlenmektedir?
  6. Karamürsel Altınkemer Sahili’nde son yaşanan kirlilik olayının ardından oldukça uygunsuz bir durum bulunmasına rağmen Mavi Bayrak ödülü neden geri alınmamış ve insanlar kandırılmaya devam edilmiştir?
  7. Söz konusu Karamürsel Altınkemer Plajı’nı kaplayan kahverengi çamurumsu madde için yerel yönetimler tarafından ‘alg patlaması’ açıklamasında bulunulmuştur. Ancak alg patlaması denen bu olay bakteriyel bir olay değil midir ve bu tip sulara girmek insan sağlığı açısından tehlike arz etmemekte midir?

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat