Özdilek

Çevre

Dilovasında Çöp Ç Tesisinin Kaldırılması İçin Yürüdüler

HDP Dilovası ilçe örgütü tarafından Dilovası’nda bulunan İZAYDAŞ’a ait Evsel Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın genişletilmesine ve tesisin kaldırılmamasını protesto etmek için yürüyüş, ardından oturma eylemi yapıldı.

12 Temmuz 2015 Saat: 01:46
Dilovasında Çöp Ç Tesisinin Kaldırılması İçin Yürüdüler
Dilovasında Çöp Ç Tesisinin Kaldırılması İçin Yürüdüler

HDP Dilovası ilçe binası önünde dün toplanan ve aralarında HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, HDP Kocaeli İl Eş Başkanı Mehmet Akgül, HDP Dilovası İlçe Eş Başkanı Kamuran Onay, CHP Dilovası İlçe Başkanı İrfan Ertürk, EKOS-DER eski Başkanı Ercan  Teker, mahalle muhtarları, HDP’liler ve çok sayıda vatandaş Dilovası’nda bulunan İZAYDAŞ’a ait  çöp alanına kadar bir yürüyüş yaptı.  Yürüyüş yapanlar burada yaptıkları açılamada, Büyükşehir Belediyesini kınadılar.

BU TESİS ZULÜM TESİSİDİR

İlk olarak EKOS-DER Eski Başkanı Ercan Eker, bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Bu tesisin kurulduğu 2006 tarihinden itibaren bu tesis Dilovası halkına resmen bir zulüm yaşatmıştır. Bizler bu zulüm karşısında bugün tepkimizi ortaya koymak için buraya geldik. Ancak sadece tepkimizi ortaya koymayacağız. Bizler bu tesisin kaldırılması yönünde her türlü iradeyi göstermeye devam edeceğiz. Bu tesis ilk kurulurken GYTE’den Prof. Dr. Mehmet Karpuzcu’nun tesisle ilgili bir raporu vardı. Bu rapora göre tesisin kurulma yeri yanlış bir seçimdi.

KARAOSMANOĞLU’NU ŞEFTALİ YEMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Biz bu raporla birlikte İbrahim Karaosmanoğlu görüştüğümüzde Karaosmanoğlu bu tesisin kokuya neden olmayacağını hatta bu tesiste şeftali yiyebileceğimizi söylemişti. İbrahim Karaosmanoğlu şimdi Tavşancıl Sahili’nde denize nazır iftar yemeği yapıyor. Karaosmanoğlu’nu buraya şeftali yemeye davet ediyoruz. Bu tesis bir yanlışlıktır. Bu tesis 2016 yılına kapatılması gerekirken tesiste genişletme çalışmaları yapılıyor. Tesisin kapatılması 3 yıl daha geciktiriliyor. Bu tesisin derhal kaldırılmasını talep ediyoruz. Bizler buradan ayrılmayacağız.”

BU EYLEMİN BİTİŞ TARİHİ ONLARA BAĞLI

Teker’in ardından konuşan HDP Dilovası İlçe Eş Başkanı Kamuran Onay ise, “Bu eylem için tüm STK’lara diyaloğa geçtik. Bugün direnme sırası HDP’ye geldiği için bugün buradayız. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Sayın kaymakamla, emniyetle çöp aralarında 150 metrelik bir uzaklık var. Bu çöp kokusu ilk onlara gidiyor. Yetkililer buraya gelecekler bu tesisin kaldırılması için tarih verecekler. Bu eylemin bitiş tarihi onlara bağlı.”diye konuştu.

DİLOVASI ÇÖP OVASI OLDU

CHP Dilovası İlçe Başkanı İrfan Ertürk ise yaptığı konuşmada, “Direne direne kazanacağız. Daha önce STK’lar olarak bu tesise karşı yürüttük. Onlar bu tesisin kaldırılması için söz verene kadar buradayız. Yanlışların düzeltilmesi için burada olacağız.” dedi.

MİRAS YER GİBİ BU DÜNYAYI TÜKETEMEYİZ

HDP Kocaeli İl Eş Başkanı Mehmet Akgül de konuşmasından şunları söyledi: “Bu çevre bu dünya bize miras kalmadı. Miras yer gibi bu dünyayı tüketemeyiz. Bu dünya bizlere bir emanettir. Emanete sahip çıkmamız gerekir. Siyasiler Dilovası’nı çöp ovasına çevirmişlerdir. Doğamıza, suyumuza sahip çıkmalıyız.”

 

SAĞLIK SANAYİLEŞME, KORUNMAYAN ÇEVRE

Eylemde son olarak ise konuşma yapan HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca da, “Çevre sorunu siyasi partileri aşan ve herkesi ilgilendiren bir konudur. Biz Dilovası’nda sağlıksız sanayileşmeden dolayı kaynaklanan sorunların çözülmesi beklerken başka bir sorun olan İZAYDAŞ’a yeni yer açılma sorunu çıktı. Bu kadar mesafede olan kaymakamın bu konuyla ilgili girişimleri olduğuna inanıyorum. HDP olarak bu sorunun çözülmesi için elimizden geleni yapacağız.”diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından grup oturma eylemi yaparak üç gün boyunca bu eyleme devam edeceklerini belirttiler.

ÇÖP KAMYONU ALANA GİREMEDİ

Öte yandan  Dilovası’nda bulunan İZAYDAŞ’a ait Evsel Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın bulunduğu yerde dün yapılan basın açıklaması ve oturma eyleminin ardından vatandaşlar çöp boşaltmak için tesise gelen Darıca Belediyesi’ne ait çöp kamyonunu alana sokmadılar. Olayların büyümemesi için araya HDP Dilovası Eş Başkanı Kamuran Onay ve CHP Dilovası İlçe Başkanı İrfan Ertürk girdi. Polis olayların büyümemesi için vatandaşlara sağduyu çağrısında bulundu. Vatandaşların tepkisinin ardından Darıca Belediyesi’ne ait çöp kamyonuna çöpü boşaltmadan geri dönmek zorunda kaldı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat