Özdilek

Ekonomi

Akar ;Yabancı plakalı araçların bedava geçişlerini dile getirdi

CHP Kocaeli Milletvekili ve PM üyesi Haydar Akar Meclis de üyesi olduğu KİT komisyonu görüşmelerinde HGS cezalarını gündeme getirerek yabancı plakalı araçların durumuna ilişkin sorular yöneltti

14 Nisan 2016 Saat: 15:29
Akar ;Yabancı plakalı araçların bedava geçişlerini dile getirdi
Akar ;Yabancı plakalı araçların bedava geçişlerini dile getirdi

HGS kaynaklı yüksek para cezaları uzun süredir vatandaşlarımızı mağdur ederken ülkemize gelen yabancı plakalı araçlar köprü ve otoyolları bedava kullanıyor, trafik ihlallerinde ise ceza ödemiyor.

CHP Kocaeli Milletvekili ve PM üyesi Haydar Akar Meclis de üyesi olduğu KİT komisyonu görüşmelerinde HGS cezalarını gündeme getirerek yabancı plakalı araçların durumuna ilişkin sorular yöneltti.

2015 YILINDA 79 MİLYON TL KAYIP

Akar, Türkiye’ye 2015 yılında toplam 385 bin yabancı tescilli TIR’ın giriş çıkış yaptığı ve 50 bin yabancı TIR’ın ise Türkiye otoyollarını, köprülerini ve imkânlarını kullanarak transit taşımacılık faaliyetinde bulunduğunu bunun dışında da binlerce yabancı plakalı aracın bu geçişlerden faydalandığını belirterek PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik’e bunlara ilişkin uygulamaları sordu.

Akar’ın sorularına cevap veren PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik 2015 yılında bu şekilde geçiş yapan yabancı plakalı araçlara ilişkin ceza işleminin uygulanamadığını belirterek 79 Milyon TL’nin üzerinde tutarın tahsil edilemediğini belirtti.2013 yılında bu rakam 73 TL iken 2014 yılında da bu şekildeki kamu zararı tutarı  75 Milyon TL’yi buldu.

AVRUPA AFFETMİYOR

Ülkemizde uygulama bu şekilde devam ederken Avrupa otoyollarında,  TR plakalı araçlar Türkiye’nin 10 kat fazlası otoyol, köprü geçiş ücreti ve trafik cezaları ödüyorlar. Ödeme yapılmaması halindeyse ilgili ülkeyi terk etmelerine müsaade edilmiyor ve tahsilatlar sıkı polis kontrolü altında yaptırılıyor.

Türk TIR’ları Bulgaristan-Romanya arasındaki köprüye tek yön geçiş için 37 Euro (122 TL) öderlerken, yabancı TIR’ların iki kıtayı birbirine bağlayan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçişinde 16 TL’yi dahi ödemiyor.

Bir taraftan vatandaşlarımız HGS de meydana gelen mağduriyetlerine ilişkin muhatap bulamayıp ödeme durumunda bırakılırken diğer taraftan yabancı plakalı araçların bedava geçiş yapması da adil olmadığı gibi trajikomik bir durum olarak devam ediyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat