Özdilek

Güncel

75 günlük suyumuz var

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, basın mensuplarıyla İSU binasında bir araya geldi. Kuraklığa karşı alınan önlemleri anlatan Bayram, 1 milyon 700 bin insana kesintisiz su verdiklerini kaydederek, “Barajlara hiç su gelmese bile 75 günlük

26 Haziran 2014 Saat: 17:55
75 günlük suyumuz var
75 günlük suyumuz var

Yaz sıcaklarının iyiden iyiye kendini hissettirdiği bugünlerde akıllara gelen “Su sıkıntısı yaşar mıyız?” sorusunun cevabını İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla verdi. Kuraklığa karşı alınan önlemleri anlatan Bayram, “Kandıra’da Namazgah Deresi ıslahı yaptık. Şu anda Kocaeli’nin değişik yerlerinde 50 civarında büyüklü küçüklü dere ıslahları yaptık. Endişe edilmesin, barajlara hiç su gelmese bile şu anda 75 günlük suyumuz var” dedi.


GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ
“Kuraklığa karşı yapılan çalışmalar için 82.5 milyon TL yatırım yapılmıştır” diyen Bayram, “Baraja hiç su gelmese bile 75 günlük suyumuz var” diyerek vatandaşın yüreğine su serpti. 3 aylık sürede yapılan projelere de değinen Bayram, “3 aylık sürede yapılan projelere 82 milyon TL harcadık. Şehrimize susuzluk çektirmeyeceğiz. Son 50 yılda görülmemiş bir kuraklık yaşıyoruz. Elimizde yeterli kaynak suyumuz var. Musluğu açtığınızda kaliteli suyun akması için 2 bin kişilik bir ordu gece gündüz çalışıyor. 1 milyon 700 bin insana kesintisiz su veriyoruz. Vatandaşlarımız endişe etmesin” diyerek sözlerini tamamladı.

 

HEDEF SU TEMİNİ
Hedeflerden bahseden Bayram, “Yuvacık Barajı’na giren akımların geçen yıla göre daha az olacağı, kuraklığın daha da artacağı düşünülerek ilimizdeki mevcut su kaynakları dışındaki yer altı ve yer üstü kaynaklarından azami derecede istifade ederek maksimum suyun temin edilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca atıksu arıtma tesisleri deşarjlarının geri kazanım suyu (Grisu) tesisleri de önem arz etmekte olup, elde edilen suyun yeşil alan sulaması ve sanayi tesislerinde kullanılması hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.

 

SAPANCA’DA SU VERİMLİLİĞİ VAR
Sapanca Gölü’ne değinen Bayram, “1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren Sapanca Gölü’nden Yuvacık Barajı Arıtma Tesisi’ne su temini yapılmaktadır. Halen 4 pompa ile su pompalanmaktadır. Deniz seviyesi yüksekliğine bakacak olursak eğer 1,12 milyar metreküp hacmi olan Sapanca Gölü’nün 120-136 milyon metreküp su verimliliği bulunmaktadır. Sapanca Gölü’nün maksimum seviyesi 32,50 metredir. Sapanca Gölü su seviyesi bölgedeki yağışların önceki yıllara göre az olması nedeni ile geçen yıldan 1,93 m daha az seviyededir” şeklinde konuştu.


25 MİLYON 879 BİN TL’YE MAL OLDU
Yaşanan kuraklıklara karşı alınacak olan önlemlere değinen Bayram, “İzmit havzasında yeni açılan su kuyuları ve isale hatlarında yaklaşık 196 noktada ölçüm yapıldı. 86 adet su kuyusu açılması ve pompa montajı tamamlanmıştır. Aynı zamanda 50 kilometre içmesuyu imalatı yapıldı. Böylelikle bölgeye günlük 115 bin metreküp yer altı suyu temin edilmiştir. Yaptığımız bu projenin maliyeti ise 25 milyon 879 bin TL’ye mal oldu” dedi.

 

YUVACIK’A SU TEMİNİ
“Kartepe Arslanbey, Suadiye bölgesi su kuyuları ve isale hattı ile gün 56 bin metreküp su temin edilerek Yuvacık Arıtma Tesisi’ne iletilmektedir” diyen Bayram, “ Yapılan çalışma kapsamında 44 adet su kuyusu, 2 adet su deposu (300 M3+500 M3), 2 adet terfi merkezi, 28 km uzunluğunda isale hattı yapılmıştır. Başiskele Kullar su kuyuları ve isale hattı ile bölgeden günlük 28 milyon metreküp su temin edilmiştir. Yapılan bu çalışma kapsamında 17 adet su kuyusu,1 adet 500 m3 hacimli su deposu, 1 adet terfi merkezi, Kullar - Yuvacık Arıtma Tesisi arasında 10 km uzunluğunda isale hattı tesis edilmiştir” dedi.

 

MERKEZLERE MİYONLUK YATIRIM
Yer altı suyu çalışmaları sonucundan günlük 135 bin metreküp su temin edildiğini vurgulayan Bayram, “Kandıra Namazgah Barajı’ndan Körfez İlimtepe’ye içmesuyu temini günlük 8 bin 640 metreküp civarında. Çalışma kapsamında; 91 km uzunluğunda içmesuyu hattı, Derince Alacakese ve Toylar köylerinde 2 adet içmesuyu terfi merkezi, 4 adet su deposu, Körfez Elmacık ve Kalburcu köylerinde 2 adet içmesuyu terfi merkezi ile 2 adet su deposu, İzmit Bulduk köyünde 1 adet içme suyu terfi merkezi ve 1 adet içme suyu deposu, İzmit Çağırgan Köyü’nde 1 adet içme suyu deposu yapılmıştır. Proje Maliyeti: 28 milyon 578 bin 798 TL’dir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat