Özdilek

Güncel

Tarık Akan, sevgi seliyle uğurlandı

Yeşilçam'ın usta oyuncusu Tarık Akan, son yolculuğuna uğurlandı.

19 Eylül 2016 Saat: 11:42
Tarık Akan, sevgi seliyle uğurlandı
Tarık Akan, sevgi seliyle uğurlandı

Sinema sanatçısı  Tarık Akan için ilk olarak Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören düzenlendi. 700 kişilik salonda, koltuklardan merdivenlere ayakta durulabilecek her yer büyük ustaya veda etmek için doldu taştı. Anma töreninde içeri giremeyenler için program fuayedeki ekranlara yansıtıldı. İçeriye giremeyenler ise dışarıda törenin bitmesini bekledi.

Ailesinin isteği üzerine ünlü sanatçının cenazesi tören alanına getirilmezken, Fazıl Say, Genco Erkal ve Zülfü Livaneli sahneden Akan’ın sevdiği beste ve şiirleri seslendirdiler.

10.Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, EMEP MYK Üyesi A. Levent Tüzel, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu gibi siyasetçi ve sendikacılar da törende yer aldı.

Rutkay Aziz, Nebil Özgentürk, Sumru Yavrucuk, Şair Ataol Behramoğlu gibi sanat dünyasından pek çok önemli isimleri, Yeşilçam’ın önemli oyuncuları, dostları ve sevenlerı son yolculuğunda yalnız bırakmadı.1991 yılında eski adıyla Taş Mektep olarak bilinen okulu almış Özel Taş İlköğretim Okulu yapmıştı. Törende Özel Taş İlköğretim Okulu öğrencileri Akan’ın resmini taşıdı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan gelen (DİSK) işçiler sahnede “Yoldaşınız saygı ile anıyoruz" pankartı açtı. Sevenleri ise "Damat Ferit seni unutmayacağız” dövizi taşıdı.

Törenin açılışını Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın'ın gerçekleştirdi. Aydın, "Eşitlik, özgürlük için yan yana gelenler hepinize merhaba. Biz bu uğurlamayı büyük bir salonda gerçekleştirmek isterdik, fakat vermediler. Bu salon barış, özgürlük ve demokrasinin söylendiği salondur. Tarık Akan’a da bu yakışır. Savaşlara karşı barışa eşitliği ve özgürlüğü haykırmak isteyenler yol diye bir film yapar, hayata ışıklar saçarak hayata yol verirler. İşte bu Tarık Akan’dır. Her şeye inat savaş severlere karşı barış, aşk diyeceğiz Tarıkla beraber bunu savunduk. Bundan sonra da savunacağız" dedi.

Aydın'ın konuşmasının ardından Nebil Özgentürk'ün hazırladığı, Tarık Akan'ın hayatını anlatan belgesel sevenleri tarafından alkışlarla izlendi.

TÜRKİYE TARIK AKAN’I KAZANDI

Tarık Akan'ın üç çocuğundan biri olan Özlem Üregül, törende bir konuşma yaptı. Üregül, “Babam bize eşitlik duygusunun ailede başladığını anlattı. Türkiye, biz kocaman bir aileyiz ve sevgide birleşiyoruz. Babam Türkiye’nin her yöresini çok iyi bilirdi. Son filmi Kars’ta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde belgesel ve filmler çekti. Hepimizin sözcüsü olmaktı amacı. Babam yaptığı her işte, yaptığı her adımda Türkiye’nin daha iyi bir geleceğe sahip olması için uğraştı. Sevenlerinin gücünü her zaman arkasında hissettiğini bilmenizi isterim. Türkiye Tarık Akan’ı kaybetmedi, Tarık Akan’ı kazandı. Eserleriyle her zaman bize yol gösteren, hayattaki duruşuyla bize yol gösteren babam bu bayrağı şimdi bize iletti. Birdi, üç oldu, milyonlar oldu. Benim güzel babam, sevgiyle, saygıyla, sonsuzluğa…” diye konuştu.

Tarık Akan’ın 52 yıllık arkadaşı Zeki İrfanoğlu yaptığı konuşmada, Akan’la aralarında geçen bir diyaloğu şöyle anlattı: “Türkiye’nin en büyük sanatçısını kaybettik. ‘Zeki var mısın, gel Atatürkçü çocuklar yetiştirelim’ demişti. 40 gün evvel bir yerde başbaşaydık. ‘Tarık o kadar maddi gücün var niye Amerika’ya gitmedin’ dedim. Bana dedi ki, ‘Atatürk gitti mi ben niye gideyim’. Ben 52 yıllık dostuyum, Türkiye bir Atatürk dostunu kaybetti. Siz yarın işinize giderken, ben yarın onun mezarına gideceğim" diyerek salondakilere duygusal anlar yaşattı.

Şair Ataol Behramoğlu Cumhuriyet'te Tarık Akan için yazdığı yazıyı okudu. Behramoğlu, “Tarık Akan bir cumhuriyet aydınıdır. Tarık Akan'ın sözlerinde, duruşunda bakışlarında cumhuriyet aydının duruşunu gördüm. Eşsiz Cumhuriyet aydını arkadaşımızı sevgili Tarık Akan'ımızı böylesine karanlık bir zamanda son yolculuğuna uğurlarken yaşamlarımız pahasına da olsa onun okulunun öğrencileri olarak Cumhuriyetimizin ölümüne asla izin vermeyeceğimize bir kez daha ant içiyoruz" dedi.

Taş mektep okulu müdürü Ali Akdoğan ise "Yaşamını aydın düşüncelerle şekillendiren biriydi. O seçimlerinde geçici olanı değil kalıcı olanı seçti. Okul kurdu ne yaptığını, sorgulayan insanlar yetiştirmek istedi. O artık aydınlığın ışığı olarak öğretmenlerde öğrencilerde Filizlenecek. Karanlığa karşı okulun aydınlığı savunacaktır" dedi.

O BİZİM ONURUMUZDU, GURURUMUZDU

Lise yıllarında tanışan ve o günden bugüne dostlukları devam eden sanatçı Rutkay Aziz ise Akan’la ilgili şunları söyledi: “Tarık sizi çok seviyordu, siz de onu eminim ki çok seviyordunuz. Türkiye’nin içinde bulunduğu alçak koşullarda geleceğin umuduna geldiniz. Türkiye’nin Tarık Akan’ı ama benim bizim, Bakırköylü devrimci canım arkadaşımdı benim. Sizlere söz veriyorum. Bu anma töreni filme çekiliyormuş, ben de o filmi beraberinde ona getireceğim. Ben onu Bakırköy Lisesi’nin tuvaletinde sigara içerken tanıdım. ‘Kardeş basket oynar mısın’ dedim. ‘Ben anlamam’ dedi. ‘Ben de anlamam gel’ dedim. Sonra da fena halde yenildik. Sonra bir kavgaya giriştik. Maden İş’te beraberdik, Tekel’de beraberdik. O bizim onurumuzdu, gururumuzdu. Tarık kavgacı bir adamdı. Küfür erkeğe yakışmaz ona yakışırdı çünkü o devrimci küfür ederdi. Üç şeye toz kondurmazdı. Bir Mustafa Kemal, iki Nazım Hikmet, üç İlhan Selçuk abimiz. Sonra sinemaya geçince tabi ki Yılmaz Güney, sonra Vasıf Öngören. Mustafa Kemal düşmanları bayramlarını uzatabilirler, ‘Ben Mustafa Kemal askeriyim’ diyen biri öldü. Ama üç tane aslan gibi evladı, 25 yıllık Taş Mektep’te demokratik, çağdaş, laik eğitim verdiği, özgürlük yolunda eğittiği, yalnız filmleriyle değil 25 yıldır eğittiği öğrencileri var. Dünyanın bütün ışıkları onun o güzelim yüzüne yansıyacak. Işıklar içinde yatsın.”

ŞARKILAR VE ŞİİRLERLE VEDA EDİLDİ

Konuşmaların ardından Fazıl Say’ın piyano ile eşik ettiği anma töreninde Tiyatro Sanatçısı Genco Erkal, Nazım Hikmet şiirleri okudu. Nazım Hikmet Korosu’nun şarkılar seslendirdiği törende Güvenç Dağüstün, Zülfü Livaneli, Zuhal Olcay, Mazlum Çimen, Melike Demirağ, Cahit Berkay, Hüseyin Turan gibi isimlerin de katılımıyla “Yiğidim Aslanım Burada Yatıyor” şarkısı seslendirildi.

Tarık Akan'ın cenazesi Teşvikiye Camii'nde düzenlenen törenin ardından Bakırköy'de toprağa verildi. Cenaze aracının geçişi sırasında izdiham yaşandı.

Akan'ın cenazesi Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından 17.30 sıralarında Bakırköy'e getirildi. Binlerce vatandaş cenaze aracıyla birlikte İncirli Caddesi üzerinde yürüdü. "Türkiye seninle gurur duyuyor", "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganları atan vatandaşlar, Akan'ın cenazesinin üstüne karanfiller attı. Akan'ın cenazesi Zuhurat Baba Mezarlığı'na getirildi. Defin sırasında perde çekilerek görüntü alınması engellendi. Defin işleminin ardından Bakırköy Cumhuriyet Meydanı'nda anma etkinliği başladı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat