Özdilek

Güncel

Kocaeli Barosu’ndan SEDAŞ mağdurlarına hukuki yardım

Kocaeli Baro Başkanı Av. Sertif Gökçe, Kocaeli’de yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin yaptığı basın açıklamasında, kesintilerle ilgili dava açacak olan vatandaşlara Kocaeli Barosu olarak hukuki yardım sağlayacaklarını duyurdu.

21 Ocak 2015 Saat: 17:41
Kocaeli Barosu’ndan SEDAŞ mağdurlarına hukuki yardım
Kocaeli Barosu’ndan SEDAŞ mağdurlarına hukuki yardım

Kocaeli’de olağan hale gelen elektrik kesintileriyle ilgili basın açıklaması yağan Kocaeli Baro Başkanı Av. Sertif Gökçe, elektrik kesintileri konusunda devletin, mağduriyet yaşayan vatandaşın sorununu adli ve idari mercilerle çözmesini beklememesi, anayasa ve uluslar arası sözleşmeler ile vatandaşına taahhüt ettiği hakların korunması için gerekli önlemleri ivedilikle alması gerektiğini belirten Gökçe, Kocaeli Barosu olarak vatandaşın bu sorununa somut çözüm arayışında olduklarını söyledi. Bu yönde ilk adım olarak mağdur vatandaşların Kocaeli Barosu’nun ‘Yardım Bürosu’na başvurması halinde hukuki yardımın baro tarafından sağlanacağını bildirdi ve devlet yetkililerinin sorunun temelinden çözümü için harekete geçmeye davet etti.

 

"HASSASIYETLE TAKIP EDİLMELİ"

Açıklamasına devam eden Gökçe, “Vatandaşlarımız elektrik enerjisini, tekel niteliğindeki dağıtım şirketleri ile yaptıkları abonelik sözleşmeleri ile alabilmektedir. Hizmetin tekel niteliği göz önüne alındığında enerjinin başka bir satıcı ve sağlayıcıdan temin edilemeyeceği, sorunun vatandaşlar tarafından serbest ekonomi ve rekabet çerçevesinde çözülemeyeceği açıktır ve bu sorunun hassasiyetle takip edilmesi gerekmektedir. Elektrik Dağıtımı Ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği ile dağıtım şirketleri, ‘kullanıcılara sunduğu hizmetin kalitesinden’ sorumlu tutulmuş olup kesinti hallerinde dağıtım şirketlerinin abonelerin zararını karşılaması taraf oldukları sözleşmeler ile mevzuatın bir gereğidir” dedi.

 

"BEDELLERİ VATANDAŞA ÖDETİLİYOR"

Tüketiciyi mağdur eden kesintiler konusunda, elektrik hizmeti veren şirketin sorumlu olduğu konular hakkında halkı bilgilendiren Gökçe, “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile de elektrik enerjisi dağıtım şirketleri, ‘kullanım amacını karşılamayan, yararlanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mal ve hizmetler’ nedeniyle sorumlu tutulmuştur. Elektrik enerjisi, halkın asgari yaşam standardı için temel ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın sorumluluğu, salt bir bedel karşılığı herhangi bir mal hizmet sunma seviyesine indirgenemez” ifadelerini kullandı.

 

"VATANDAŞLAR TEMEL İHTİYAÇTAN YOKSUN"

Dağıtım şirketlerinin görevinin yalnızca aldığı bedel kadar enerji sunmak değil, enerjiyi kaliteli ve kesintisiz olarak sunmak, hizmetin aksamaması için her türlü önlemi almak, aksaklığı ivedilikle gidermek, hizmetin aksaması veya kalitesizliğinden kaynaklanan zararları da gidermek olduğunu belirten Gökçe, “Sık sık yaşanmakta olan elektrik enerjisi kesintileri, kesintilerin uzun süre giderilmeyerek vatandaşların kış aylarında en temel ihtiyaçlarını karşılamaktan yoksun bırakılması mal ve hizmet sunma sorumluluğu ile bağdaşan bir durum değildir” şeklinde konuştu.

 

"GÖREVİNİN BEDELİ VATANDAŞA KESİLİYOR"

Gökçe, açıklamanın devamında elektrik şirketlerinin kayıp-kaçak bedeli ve sayaç okuma gibi bedellerinfaturalara yansıtmasını eleştirdi. Elektrik şirketlerinin kayıp-kaçak bedelini, kendi görevi olan sayaç okuma bedelini ve sunulan mal ve hizmetin zaten içinde yer alan iletim bedelini vatandaşa fatura etmesini, şirket politikasının mal ve hizmet almak yerine mal ve hizmetin bedelini almak olduğunu ifade etti.

 

"DEVLETE DE GÖREV DÜŞÜYOR"

“Unutulmamalıdır ki, sağlıklı bir çevrede yaşama ve barınma hakkı gerek Anayasamız ve gerekse ülkemizin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerle teminat altına alınmıştır. Bu normlar sadece abonelik sözleşmesine taraf olan dağıtım şirketine değil aynı zamanda devlete görev yükleyen en yüksek normlardır” diyen Gökçe, vatandaşın hakkını korumak için idari ve adli mercilere başvurabileceği bilgisini aktarırken, bu hakların kullanımının; vatandaşın para, zaman ve emek kaybına yol açtığını belirtti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat