Özdilek

Sağlık

Kocaeli’de 2887 ‘kurtarıcı melek’ var!

Organ ve Doku Bağışının önemi ve bu konuda farkındalığın arttırılması amacı ile “3-9 Kasım Organ ve Doku Bağış Haftası” kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı resmi ve özel liselerde öğrenim gören öğrenciler

19 Kasım 2014 Saat: 18:00
Kocaeli’de 2887 ‘kurtarıcı melek’ var!
Kocaeli’de 2887 ‘kurtarıcı melek’ var!

Törene Vali Yardımcısı Adnan Çimen, KBB Başkan vekili Zekeriya Özak,  Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Hasan Aydınlık, İl Sağlık Müdürü Mürsel Durmaz, İl Halk Sağlığı Müdürü Melih Kaştı, Milli Eğitim Müdür yardımcısı Muhlis Öztürk, KBB sağlık işleri daire başkanı Dr. Osman Poyraz hastane temsilcileri sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.  İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda komisyon tarafından yapılan değerlendirme sonucunda dereceye giren öğrenciler için Kocaeli Fuarı Leyla Atakan Kültür Merkezi'nde ödüller dağıtıldı.

ORGAN NAKLİ BEKLEYEN HASTA SAYISI ARTIYOR

İl Sağlık Müdürü Mürsel Durmaz yaptığı konuşmasında Ülkemizde organ bağışına olan ihtiyaç her geçen gün artmakta bu nedenle konu önemli bir gündem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilindiği gibi organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı AB Ülkelerinde 18,1 iken ülkemizde 3,6’dır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve işgücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması Sağlık Bakanlığımızın da öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır dedi.

ORGAN BAĞIŞI İLİMİZDE 2887’ ULAŞTI

Durmaz Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenmekte olan  “Organ Bağış Haftası” nedeniyle çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Hastanelerde ve uygun görülen diğer birçok yerde stantlar kurularak halka yönelik bilgiler verilmekte ve bağışlar kabul edilmektedir. Konuya ilişkin eğitim ve seminerler, çeşitli yarışmalar düzenlenmekte, afiş ve broşürler ile halkımız bilinçlendirilmeye çalışılmaktadır dedi ve İlimizdeki toplam organ bağış sayılarının yıllara göre dağılımı hakkın da da istatistiki bilgi aktardı. 2000 yılı içerisinde toplam 2 olan bağış sayısının 2010 yılına gelindiğinde yıllık 881’e sayısına ulaştığı görülmüştür. Son 2 yılda ilimizde yapılan sıkı çalışmaların neticesinde bu sayı 2013 yılında 612’ye, bu gün itibarı ile 2887 sayısına ulaşmıştır. Böylelikle ilimiz organ bağışında 16. sıradan 8. sıraya yükselmiştir.

DONÖR SAYISI ÇOK DÜŞÜK

İlimizde yıllara göre beyin ölümü ve donör sayılarına bakıldığında; 2011 yılında beyin ölümü gerçekleşen 12 kişiden birinin organlarını bağışlanmışken, 2014 yılında ise beyin ölümü tanısı konulan 41 kişiden 9’unun organları bağışlanmış. 2012 yılında 28 beyin ölümü tanısı donör 7,   2013 yılı 16 beyin ölümü tanısı donör  5 olarak açıklandı. Bu da yeterli olmamakla birlikte sevindirici bir gelişme olarak sözlerinde ifade etti.  Organ bağışçısı sayısının artırılmasının yanında,  asıl önemli olan konu sayının organ transplantasyonlarının artışına olan katkısıdır. Ülkemizde, organ nakli konusunda uluslararası düzeyde bilgi ve beceriye sahip hekimlerimiz ve gelişmiş teknolojiye sahip yeterli sayıda organ nakli merkezleri bulunmasına rağmen donör sayısında arzulanan seviyeye ulaşılamamıştır. Dolayısıyla Ülkemizdeki organ bekleyen hastalar ya kısa zamanda hayatlarını kaybetmekte ya da tedavi olabilmek amacıyla yurtdışındaki merkezlere başvurmaktadır dedi.

4 BİN HASTA ORGAN BAĞIŞI YAPILAMADIĞI İÇİN HAYATINI KAYBETTİ

İlimizde organ nakli yapılamadığı için her yıl 4 bin kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Nakil sayılarının artırılmasında, özellikle yoğun bakım ünitesi bulunan hastanelere çok iş düşmekte diye sözlerine ifade eden Durmuş, yoğun bakım ünitelerinde yatan ventilatöre bağlı olarak beyin ölümü gerçekleşmiş olan hastaların yakınlarıyla görüşerek, aileyi organ nakli için ikna etmek önem kazanmaktadır dedi.

DERECEYE GİRENLER

ŞİİR                                                                               Okul Adı

Birinci Eser: Ali Haydar ABDAL              Muallim Naci Anadolu Lisesi

İkinci Eser: Rabia ESEN                          Mehmet Akif Ersoy Kız Anadolu İHL

Üçüncü Eser: Erva ÖZMEN                    Mehmet Akif Ersoy Kız Anadolu İHL

KOMPOZİSYON

Birinci Eser: Ertuğrul BAŞÇINAR            Muallim Naci A.Lisesi                                     

 İkinci Eser: Mervenur DAĞ                     Çolakoğlu Mesleki ve Teknik A.Lisesi

Üçüncü Eser: Yağmur KORCAN             Özel Enka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

RESİM

Birinci Eser: Büşra EMİR                           Çayırova Şehit İlhan Küçüksolak A.Lisesi

İkinci Eser: Özge KOŞCU                         Gölcük Fen Lisesi

Üçüncü Eser: Gülsüm YILDIZ                    Çayırova Şehit İlhan Küçüksolak A. Lisesi

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat