Özdilek

Siyaset

Akar’dan Elektrik Soygununa Son Veren Teklif

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar tüketicilerden kayıp/kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli gibi adlar altında hiçbir tarife nedeniyle ödeme talep edilmemesi için kanun teklifi verdi.

28 Ocak 2015 Saat: 09:24
Akar’dan Elektrik Soygununa Son Veren Teklif
Akar’dan Elektrik Soygununa Son Veren Teklif

Haydar Akar ,Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sundu.

 

-TEKLİF YASALAŞIRSA KAYIP/KAÇAK BEDELİ, SAYAÇ OKUMA BEDELİ ALINMAYACAK

Teklife göre; tüketicilerden kayıp/kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli gibi adlar altında kanunda açık şekilde düzenlenmemiş hiçbir tarife nedeniyle ödeme talep edilemeyecek. Akar’ın TBMM Başkanlığı'na verdiği kanun teklifinin gerekçesinde, "Elektrik dağıtım hizmetleri özelleştirildiği halde devlet tekeli mantığı sürdürülmektedir. Kayıpları azaltacak alt yapı yatırımlarını yapmak, kaçakla mücadele etmek özel şirketin sorumluluğunda iken bunların maliyetleri tüketiciler yüklenmektedir. Sayaç okumak ücretlendirmenin doğal bir gereği iken bu da vatandaşlardan alınmaktadır. Sonuç olarak, herhangi bir kanunda yer almadığı halde EPDK’nın bazı muğlak ifadelere dayanarak, yoksul halkımızın sömürülmesi pahasına şirketlere mutlak kâr sağlamaya yönelik bu uygulamalarının bir an önce ortadan kaldırılması ve halkımızdan bu şekilde alınan ücretlerin iade edilmesi gerekmektedir"dedi.

TRT PAYI ÇIKARTILSIN

 

Teklif, elektrik faturalarına yansıtılan ve abonelerden tahsil edilen bedellerin tüketicilerden alınmamasını öngörüyor.

TRT’nin gelirleri arasında yer alan enerji hasılatından TRT’ye ayrılan pay ve elektrik enerjisi satış bedelinin yüzde 2 tutarındaki pay kaldırılıyor.

Teklifin gerekçesinde, Anayasaya göre, vergi, resim, harç gibi mali yükümlülüklerin ancak kanunla konulacağı, değiştirileceği veya kaldırılacağı belirtildi.

ELEKTRİK DE VATANDAŞA DOKUNAN DOKUZ BEDEL HUKUKSUZ

 

Akar, Elektrik abonesi olan vatandaşlardan, kanuni dayanağı olmayan, Anayasaya aykırı şekilde bazı bedeller alındığı ifade edilerek, elektrik faturalarında Enerji Tüketim Tutarı dışında, Kayıp/Kaçak Bedeli, Perakende Satış Hizmet Bedeli, Sayaç Okuma Bedeli, İletim Sistemi Kullanım Bedeli, Dağıtım Bedeli, Enerji Fonu, TRT Payı, Belediye Tüketim Vergisi, KDV’nin bulunduğu anımsattı.

Bu bedeller içinde, Kayıp/Kaçak Bedeli ile Sayaç Okuma Bedelinin kanuni bir dayanağının olmadığı savunulan gerekçede, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı her iki bedel için de dayanak olarak Elektrik Piyasası Kanunu’nu gösterse de kanunda bu bedellerin, bu adlar altında alınmasını düzenleyen hiçbir hüküm bulunmamaktadır. Elektrik abonelerinden alınan TRT Payı, bir kanuni dayanağa sahip olmakla birlikte elektrik kullanımıyla ilgisi olmayan, haksız bir bedel olarak tüketiciye yansıtılmaktadır, diyerek teklifini Meclis Başkanlığına sundu.

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Elektrik Piyasa Kanunu ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Gerekçesi ile ekte sunulmuştur.

Gereğini arz ederim.

 

 

                                                                                              Haydar AKAR

                                                                                              Kocaeli Milletvekili

 

 

 

 

 

 GENEL GEREKÇE

 

Elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı ile ilgili faaliyetler kamu yararına dönük, toplumun ortak gereksinimini karşılayan kamu hizmetlerindendir.Ancak elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi sürecinde yürürlüğe konan yeni tarifelerle şirketlerin mutlak olarak kar etmesi garanti altına alınırken, tüketicilerin hakları yok sayılmış ve kamu tekeli özel tekele dönüştürülmüştür. Elektrik dağıtımının özelleştirilmesi ile vatandaşlarımız özel şirketlerin insafına bırakılmıştır.

 

Şöyle ki; Ülkemizde yaklaşık 37 milyon elektrik abonesinden haksız şekilde  ‘’Kayıp- Kaçak Bedeli, Perakende Satış Hizmet Bedeli, Sayaç Okuma Bedeli, İletim Sistemi Kullanım Bedeli Dağıtım Bedeli, Enerji Fonu, TRT Payı, Belediye Tüketim Vergisi, KDV olmak üzere 9 kalem bedel tahsil edilmektedir. Bu bedeller haksızdır, Anayasa’nın 73. Maddesinde belirtildiği üzere vergi, resim, harç gibi mali yükümlülükler ancak kanunla konulur, değiştirilir ve kaldırılır. Ancak bu bedelleri düzenleyen hiçbir kanuni dayanak olmamasına rağmen, abonelerden bu tahsilat yapılmaya devam edilmiştir.  Tüketicilerden gelen tepkiler sonucu dağıtım şirketleri, kayıp-kaçak bedelini kaldırmış gibi yapıp, gerçekte bu bedeli elektrik faturalarına eklemeye devam etmiştir.

 

Yine Ülkemizde Türkiye Radyo Televizyon Kurumu 24/12/1963 tarih ve 359 sayılı Kanunla, Türkiye Cumhuriyeti’nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ve Kanun’un 1.maddesinde ifade edildiği üzere tarafsız bir kamu tüzel kişiliği olarak kurulmuştur. Ancak TRT’nin bağımsız ve tarafsız bir kamu hizmeti yayıncılığı yürütmekte olduğunu söylemek imkansızdır.

 

En büyük gelirini elektrik faturalarından aldığı payın oluşturduğu TRT 2011 yılında 514 bin lira, 2012 yılında 662 bin lira ve 2013 yılında da yüzde 20 gelir artışı yaparak 800 bin  lira  bu kalemden elde etmiştir.

 

Hiçbir haklı gerekçeye dayanılmayarak elektrik bedellerinden alınan %2 lik TRT payı aldıkları hizmette göz önüne alındığında hem vatandaşlarımızı mağdur etmekte hem de diğer basın yayın kuruluşları ile haksız rekabet ortamı oluşturmaktadır.

  Bu kanun teklifi ile 3093 sayılı kanun da öngörülen TRT payı alınması hükmünün kaldırılması ve Elektrik Piyasası Kanunda yer almadığı halde ‘’ Kaçak- Kayıp Bedeli’’ ve ‘’  Sayaç Okuma Bedeli’’ adları altında vatandaşa yansıtılan bedellerin tüketicilerden alınmasının engellenmesi amaçlanmıştır.

 

ELEKTRİK PİYASASI KANUNU VE TÜRKİYE RADYO- TELEVİZYON KURUMU GELİRLERİ KANUNUN DA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

 

 

MADDE 1- 20/02/2001 tarihli ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendinin birinci paragrafına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

 

‘’Bu kanunda yer almayan hiçbir tarife nedeniyle tüketiciden ödeme talep edilemez’’

 

MADDE 2-  4/12/1984 tarihli ve 3093 sayılı ‘’ Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’ nun 2’inci maddesinin birinci fıkrasının  (b ) bendi, 4’üncü maddesinin ( c ) bendi ile 5’inci maddesinin ( c) bendi ve 10’uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ‘’ Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş ve Türkiye Elektrik Üretim- İletim A. Ş ile bu kuruluşların dışında kanunla elektrik üretimi ile iletimi tesisleri kurmaya ve işletmeye , dağıtım ve ticaretini yapmaya yetkili kılınan diğer kurum, kuruluş ve işletmelerin’’ ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır.

 

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat