Özdilek

Kültür/Sanat

Kocaeli Genç Fikirler Derneği Engel ‘siz’ siniz zirvesi ses getirdi

Engelsiz Zirve farkındalığın ve duyarlılığın gündeme geldiği, hayatımızda büyük başarıları ile yer etmiş engelli bireylerin tecrübe paylaşımında bulunduğu, engellerin hiçe sayıldığı samimi bir ortamın sıcaklığıyla organize

22 Nisan 2017 Saat: 10:48
Kocaeli Genç Fikirler Derneği Engel ‘siz’ siniz zirvesi ses getirdi
Kocaeli Genç Fikirler Derneği Engel ‘siz’ siniz zirvesi ses getirdi

Geçtiğimiz günlerde Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezi Konferans Salonu’nda, 3 yıla yakın süredir sosyal sorumluluk projeleri yapan Kocaeli Genç Fikirler Derneği bu sefer Kocaeli'nde, Ulusal ve Uluslararası alanda ses getirecek bir projeye imza attı. 2016 yılında Genç Fikirler tarafından 12 aşama olarak başlatılan ''Engelsizsiniz'' projesinin adım adım ilerlediği belirtildi.

Başarılı şahsiyetlerden oluşan üyeler her daim aktif ve özenle seçilerek üye yapılıyor. Üye alımlarına dikkat ettiklerini belirten Başkan Buğra Kaşıkçı, nitelikli ve taşın altına elini koyan ve gönüllere ulaşmada sorumluluk üstlenen üye portföyüne sahibiz. Amacımız üye sayımızın çokluğuyla büyümek değil, kalıcı ve STK olmanın sonucu sivil inisiyatif ve güç oluşturmak. Bu sebeple yaptığımız her proje ses getiriyor dedi. Farkındalık projeleri bizim için önemli. Geleceğin yöneticileri olarak engelleri her alanda, kafalarda ve fiziki hayatta kaldırmaya yardımcı olmayı bir görev adlediyoruz kendimize diye belirtti.

Engellerin birey ve topluma farkındalık kazandırması adına engelleri aşarak hayatta önemli yerlere gelmiş ünlü isimler ile bir zirve yapma kararı aldıklarını ve bunu başarıyla gerçekleştirmenin huzurunu yaşadıklarını belirten Dernek Başkanı Buğra KAŞIKÇI; ‘’devamında da bu tarz çalışmaların büyüyerek devam edeceğini umuyorum’’ diye belirtti. ‘’Engelsiz Zirve’yi, az olanakla profesyonel bir çalışma gerçekleştirmekte çok başarılı ve güzel bir kazanımdı. Bize güvenen yöneticiler neler yapabileceğimizi bir kez daha gördüler’’ dedi.

Engelsiz Zirve farkındalığın ve duyarlılığın gündeme geldiği, hayatımızda büyük başarıları ile yer etmiş engelli bireylerin tecrübe paylaşımında bulunduğu, engellerin hiçe sayıldığı samimi bir ortamın sıcaklığıyla organize edilen zirveye vatandaşlardan yoğun ilgi oldu. Katılımın yoğunluğu ve diğer sivil toplum kuruluşlarının ilgi ile izlediği zirvede harika anlar yaşandı. Yaşamın güzelliklerini herkesin hissedebileceği, engellerin kaldırıldığı, engelli bireylerin ve ailelerinin yaşam kalitelerinin daha yüksek olduğu ve yaşama sevincinin arttığı bir dünya umudu gönüllerde ve yüzlerde tebessüm ve huzur sağladı. Zirvede ‘’unutmayalım hepimiz birer engelli adayıyız” ifadelerine yer verildi. 

Geçtiğimiz yıl başlayan ve her geçen gün büyüyen ‘Engelsizsiniz' projesi büyüyerek adım adım devam ediyor. Kocaeli Genç Fikirler Derneği tarafından yapılan ‘Engelsizsiniz' projesi, bir yönüyle de öğrencilerin, gençlerin; hatta orta yaşlıların hayallerindekini gerçeğe ulaştırma amacıyla düzenlendi.

‘Hayatınızda ne engel olursa olsun hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz' fikriyle yola çıkan derneğin başkanı Buğra Kaşıkçı ve yönetim kurulu başarılı bir zirve yaşadıklarını bildirdi.

Derneğin yaptığı zirvenin katılımcıları engelleri aşıp hayallerini gerçekleştiren ünlülerden oluştu.

Zirveye; ünlü oyuncu Turgay Tanülkü (Ankara Devlet Konservatuvarı tiyatro yüksek bölümünden 1976'da mezun oldu. Aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosu'nda göreve başladı. 1970-71 döneminde Leningrad'da Tiyatro Akademisi'nin drama kurslarına katıldı ve Psikojimnastik eğitimi aldı. Turgay Tanülkü Körler Okulu, Çocuk Islahevleri ve Türkiye'de 8 Bölge Cezaevinde tiyatro grupları kurdu. Halen kurduğu gruplarla çalışmalarını sürdürüyor.

4 Dünya, 1 Avrupa, 1 tane de Kainat vücut geliştirme şampiyonluğu bulunan ve Guinnes ağırlık kaldırma Dünya rekortmeni olan Milli sporcu Tolga Murat Balıkçı (8 Ocak 1998 tarihinde geçirdiği bir trafik kazasında, 17 yaşında sol bacağını kaybeden Tolga Murat Balıkçı “azimli bir şekilde hedefine kilitlenerek” vücut geliştirmede Avrupa, Dünya ve Kainat Şampiyonu oldu. Balıkçı: “Var olanı güçlendirip dünyada zirveye oturacağım demiştim” sözüyle ne kadar kararlı bir insan olduğunu bizlere ve bütün Dünya'ya göstermiş. Kendisinin bir adette kitabı bulunmaktadır.)

Gazeteci Veysel Kavrayan (sanat, tarih, kültür, sosyoloji, yeme-içme, seyahat, psişizm ve dünya dışı varlıklara, siyasete meraklıdır. Çok yönlü olup duyarlılığı ve farkındalığı fazladır. Özel gereksinimli birey çalışmalarıyla birçok ödül almış. 2016 yılı sonunda yılın en iyi uluslararası haber ve en iyi gazetecisi dalında uluslararası ödüllere layık görülmüş. Çocuk ruhlu, hümanist ve özgürlükçü ama bir o kadarda gelenekçi yapıya sahiptir. İçerisinde saygı ve sevgi olan her projeye açık ve gönüllü çalışmalara destekçidir.)

‘Erken Gördüm Hayatı’ kitabının yazarı Gurur Göç; (Profesyonel olarak futbol oynayan Gurur Göç 2010 yılında trafik kazası geçirdi. Kaza sonrasında vücudunun çeşitli yerlerinde kırıklar oluştuğunu anlatan genç yazar, "C4 omurilik felci oldum. Hayata dair umutsuzluğa kapılmadım. Meslek olarak düşündüğüm futbol hayalim sona erdiği için diğer hayalim olan yazarlığa yöneldim. Yaşadıklarımı kaleme aldım. Kaza geçirdikten sonra hayatım tedavi, görmek ve yazmakla geçti. Kaza, hayatın vazgeçilmez olduğunu hatırlattı." ifadelerini kullandı.Kaza geçirdiğinde lise öğrencisi olan genç yazar, orta öğrenimini açık liseyi bitirerek tamamladı ve şu anda da Eskişehir Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde dış ticaret okuyor. Gurur Göç’ün, hayata dair sözleri ve şiirlerinin yer alacağı ikinci kitabı “Aforizma” da hazırlık aşamasındadır.)

Ağırlık Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Ufuk Koçak; (depremde ayaklarını kaybetti, sporla hayata tutundu. Marmara depreminde yıkılan evinin enkazından 3 gün sonra kurtarılan ancak iki ayağını da kaybeden Ufuk Koçak, değişik spor dallarına yönelerek hayata tutunmaya çalışıyor. Yaşadığı tüm acılara rağmen hayata tutunmak için çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Koçak, bu kapsamda 2003 yılında spor yapmaya başladığını, tekerlekli sandalye ile basketbol ve tenis oynamaya çalıştığını anlattı. Ufuk Koçak toplamda 10 spor yapıyor, hayatta pes etmek yerine elinde olanları en iyi şekilde değerlendiriyor. Ufuk Koçak: 17 Ağustos Marmara Depremi sonucu sahip olduğum engel, spor yaparak hayata tutunmama engel olamadı.” dedi.)

Parmak Ucu İle Gören Ressam Eşref Armağan; (1953 İstanbul doğumlu ressam, Eşref Armağan. Doğuştan bakmadan görebilen Eşref çocukluğunun ilk yıllarında tam 6 yaşındayken başladı renklerle dansı. 18 yaşında ise önce parmaklarıyla kağıt üzerine, daha sonra ise kartona yağlı boya ile resimler yapmaya başladı. Zaman içerisinde tuvale resim yapmaya başladı. Parmakları onun gözleriydi adeta. Hiç görmediği halde nesnelere dokunarak resmedebilmesi Harvard Üniversitesi Nöroloji uzmanı profesörler tarafından incelenmiştir. Nörologlar Eşref'in bir cisme dokunduğunda beynindeki görme algılayıcı bölümün harekete geçtiğine hayretler içerisinde şahit olmuşlardır. Bu olaydan sonra, Eşref New Scientist dergisindeki bir makalenin konusu oldu. 5 renk ve siyahla eserlerini yaratan Eşref, Türkiye ve Dünya'da birçok yerde eserlerini tanıtma fırsatı bulmuş saygın bir ressamdır.)

gibi değerli konuşmacılar katıldı. Konuşmacı katılımcılar hayat tecrübelerini ve hikayelerini anlatılar. İzmit Belediyesi’nin özel gereksinimli bireylerden oluşan ritm grubuda bir gösteri yaptı. Katılımcılar dakikalarca alkışlandı ve kendilerine plaket sunumu yapıldı.

İzleyiciler arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı Ali Bilgi, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, Kocaeli Üniversitesi öğrencileri, özel gereksinimli bireyler ve aileleri, Kent Konseyi Engelli Birimi, Kocaeli Genç Fikirler Derneği yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyeleri, KOÜ çeşitli bölümlerden dekan ve öğretim görevlileri, Kocaeli Spastik Çocuklar Derneği Başkanı Nurel Ergüneş katıldı.

Beni konuşmacı olarak davet eden bu genç aydınlara her zaman destek olmak lazım. Asıl önemli olan beyinlerdeki engelleri kaldırmaktır. Bu zirveler çoğalsın. Farkındalıklar her alanda artmalı. Özel gereksinimli birey çalışmaları devlet politikası ve stklar ile koordineli devam etmelidir. Teşekkürler Kocaeli Genç Fikirler Derneği…

Haber: Veysel Kavrayan

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat