Özdilek

Turizm

Kartepe Tarihi Değerlerini Öne Çıkarıyor

Kartepe ilçesinde kültürel mirasın korunması, tarihi dokuya sahip çıkılarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla belediye ekipleri restorasyon projelerine ağırlık vermeye devam ediyor.

11 Ocak 2017 Saat: 23:15
Kartepe Tarihi Değerlerini Öne Çıkarıyor
Kartepe Tarihi Değerlerini Öne Çıkarıyor

Bu kapsamda Kartepe Belediyesi ekipleri halen kullanımda olan su değirmeni için rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırladı.

Kentsel değerlere sahip çıkan Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, kültürel mirasın korunması, tarihi dokunun korunarak canlandırılması amacıyla belediye ekiplerine restorasyon projeleri konusunda destek veriyor. Bu çerçevede Suadiye Mahallesi’nde tarihi değeri olan Su Değirmeni için hazırlanan Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı.

Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü, Suadiye Mahallesi ile Şefkatiye Mahallesi sınırında, 81.30 metrekarelik alanda yer alan tarihi 2. Grup Su Değirmeni Restorasyonunu yaptırarak günümüze taşınmasını sağlamayı hedefliyor. Su enerjisine bağlı olarak çalışan, yakıt harcamayan, derenin üst yanında bulunan su arkları yardımıyla getirilen hacimli suyun basit bir türden düzeneğine yönlendirilmesi ile oluşan su değirmeni geçmişten günümüze kalan tarihi dokular arasında yerini alıyor.

Koruma Kurul Projeleri Onayladı

İlçe adına önem arz eden halen kullanımda olan su değirmeni ile tahıl taneleri (buğday, mısır, çavdar) iki taş arasında ezilerek un elde ediliyor. Mevcut tarihi mirasa sahip çıkmak ve yeniden canlandırmak için Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Birimi çalışmalarıyla su değirmenin Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projelerini hazırladı. Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na iletilen proje ile yapının işlevini yine su değirmeni olarak kullanılacak şekilde devam ettirecek Rölöve ve Restitüsyon projeleri ve son olarak Restorasyon Projeleri de onaylandı.

Projelerin onaylanmasının ardından restorasyon uygulama çalışmalarına başlanılacak olan su değirmenin özgün işlevi devam ettirilecek şekilde Kartepe Belediyesi tarafından ilçeye ve turizme kazandırılması hedefleniyor.

Haber: Veysel Kavrayan

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat