Özdilek
Özcan Taras
Özcan Taras

İzmit’te Bir Nefes Müzik

Yaşam mücadelesi içerisinde, çocuklarımız eğitimlerini alırlarken, bizden daha donanımlı yetişmeleri için sanata, spora, müziğe de yönlendirmeye çalışırız.

8 Aralık 2016 Saat: 12:08

Yaklaşık 3-4 yıl önce biz de oğlumu konservatuar sınavlarına hazırlanması için kısa bir süreliğine temel müzik dersi aldırmıştık.

Benim, Mert Sela ile tanışmam o zamanlara rastladı. Daha sonra, kızımın gitar eğitimi sırasında da çok seyrek uğradığım ve görüştüğüm oldu.

Son bir yıldır da kendi mekanında düzenlediği dinleti ve çalışmalarına davet çağrılarına -doğrusu önceliklerim arasında ilk sıralarda olmadığı için- katılamamıştım.

Geçtiğimiz hafta yine Mert’ten elektronik ortamda çağrı alınca, bilinç altındaki suçluluk duygusundan mıdır bilinmez, ajandama not aldım ve eşim, kızım, kayınbiraderim ile saat 19.00 da “OlaMüzik” in Cumhuriyet Çocuk Parkında, salıncakların yanındaki şirin, sıcak mekanına gittik.

Düşündüm de, uzun zamandır böyle hoş bir atmosferde bulunmamıştım. Bilemiyorum bunda o akşamki ruh halimin etkisi ne kadardı. Ama neredeyse saat 23.00’e kadar dinlediğim klasik gitar, Latin standartları, flamenko repertuarı ile 17. Yüzyıldan bir örnek beni tamamen bambaşka bir dünyaya taşıdı. Üstelik çok uygun bir rakama tamamen ev yapımı hazırlanmış açık büfe, çay ve kahve, ortamı kolay kolay bırakıp gidilemeyecek bir konuma getiriyor.

Doğrusu, Mert’e sadece müzik dersi veren bir genç olarak bakmakla ne kadar yanılmışım. Bizi böyle şablonlarla düşünmeye ve davranmaya yönelten sadece kendimiz miyiz, yaşadığımız ortamların, günlük hayatın da bunda bir etkisi yok mu? Yani, bizi kör, sağır ve hatta dilsiz hale getiren, bakış açımızı günbegün daraltan, kıyafet seçeneklerimizi gri, siyah ve lacivert ile sınırlandıran, yüzümüzü asık, başımızı ufuk çizgisinin altında tutturan bu gri şehrin bunda payı ne kadardır?

Mert’in bu kadar mükemmel klasik gitar, İspanyol müziği ve flamenko’ya hakim olduğunu bilmiyordum. Gerçi bu işin uzmanı değilim ama kulağımın da hakkını yiyemem. O yüzden, İzmit’teki bu farklı mekanı hala ümidi olan dostlarla paylaşmak istedim.

Evet, sekiz yıldır faaliyet gösteren bu tür bir mekanın İzmit’te benzeri yok.

İzmit’li olan Mert, 1986 yılında Feridun Aslan’dan ilk klasik gitar eğitimini alıyor. Ardından Belediye Konservatuarı ve KOÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Gitar Bölümünden 2004 yılında mezun oluyor. İspanya Malaga’da bir yıl boyunca klasik gitar ve flamenko dersleri alıyor. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Beylerbeyi Sanat Merkezi ve İzmit’te Atayurt Kolejinde bir süre öğretmenlik yapıyor.

Ola Müzik Atölyesini 19 Nisan 2008’de açıyor. Burada özel dersler, organizasyonlar, atölye çalışmaları gerçekleştiriyor, müzik aletleri satışı yapıyor. Yaklaşık 20 kişilik masa düzeni bulunan atölyede bir büfe ve iki de derslik var. Etkinlik ve dinletiler için ise kapasitesi yaklaşık 40 kişi. Gitar eğitiminin yanı sıra keman, piyano, flüt, çello, bateri, ut, ney gibi bir çok farklı enstrüman ve konservatuara hazırlık dersleri de veriliyor. Her türlü müzik kitabına da buradan ulaşmak mümkün.

Mert’in çok önemli bir de başarısı var. Üzerinde çalışıp 2003 yılında patentini aldığı, kısaca “müzik saati” tam ismi ile de “Gitar Tablatör Sistemli, Armonik Derece Ölçerli, Akor Cetveli” denilen bir cetvel ile müzik teorisini ve notalar arasındaki aralık kavramını görsel hale getirdiği, müziğe yeni başlayanlar başta olmak üzere müzikle ilgilenen herkes için önemli bir ürün. Ayrıca bu ürün ile katıldığı yarışmalarda da ödülleri var.

Ola Müzik Atölyesinde düzenlenen dinleti, resital ve atölye çalışmalarına bu güne kadar; Erkan Oğur, Ricardo Moyano, Erdem Sökmen-Hasan Meten, Hüsrev İsfendiyaroğlu (tango), Safa Yeprem (Flamenko), Bilal Karaman (caz), Malabadi grubu (Türkçe sözlü Flamenko), Akın Eldes, Özgür Hazar gibi isimler konuk olmuşlar. Bu etkinlikler de ayda bir yapılmaya devam ediliyor.

Bir idealist olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğim Mert’in bir hedefi de, kaliteli bir müzik dinleyici kitlesine ulaşabilmek. Eğer çocuklarınıza yaşam boyu birlikte olacakları bir müzik kültürü edindirmek isterseniz bir uğrayın. Fakat aklınızda “bu enstrümanı çalmayıne kadar zamanda öğrenir” diye bir soru varsa bunu tekrar düşünün, önyargılarınızdan arının. Çünkü bunun cevabı bir yaşamdır.

Bunun dışında sadece bir uğramak isterseniz, Pazar hariç her gün 11.00-20.00 arası çayınızı, kahvenizi içip soluklanabileceğiniz bu mekanı rahatlıkla öneriyorum. İsterseniz önce  www.olamuzik.com’dan bir göz atın. Yaşamımızda fazladan bir pencerenin daha olmasının bize katacaklarını kendimizden esirgemeyelim.

Sevgiyle kalın

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Bir yolculuk, bir kaç düşünce22 Şubat 2017 Saat: 07:46
Birkaç hafta önce kurucu başkanı olduğum Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun Ankara’daki toplantısına davet edildim.
ITRİ ve BACH’ın Kocaeli buluşması üzerine14 Şubat 2017 Saat: 07:55
Katılmak üzere notunu aldığım, Büyükşehir Belediyesi tarafından SDKM’de organize edilen “Doğu’dan Batı’dan Yankılar, Itri ve Bach” konseri’ne 25 Ocak akşamı gittim.
Geçmişten Bir Esinti13 Ağustos 2016 Saat: 09:39
Yaşamın en güzel döneminde devam eden “zamanı kovalama” yarışının ardından, ayağınızı gazdan çekip hızınızı biraz düşürdükten sonra, gidilmekte olunan yolun üzerindeki güzelliklerin daha çok farkına varılıyor.
Bir ses, bir duygu25 Haziran 2016 Saat: 02:14
Yaşamımda müzik daima yer almıştır. Her ne kadar Türk sanat müziğine kendimi yakın bulsam da, türkülerimiz ve klasik müzik ile caz müziğinin de dinleyicisiyim.
KAÇAMAK14 Haziran 2016 Saat: 10:46
Yıllarca bir yerlere gitmek için ya hafta sonunun veya resmi tatillerin gelmesini bekledim. Ya da iznimi..
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat