Özdilek

Siyaset

İYİ Parti İzmit, Tarım ve Hayvancılığı Konuştu

İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur Filiz, İlçe Teşkilatıyla birlikte Zoom üzerinden "Halkımızla Gündemi Değerlendiriyoruz" toplantılar serisine devam etti.

21 Aralık 2020 Saat: 11:11
İYİ Parti İzmit, Tarım ve Hayvancılığı Konuştu
İYİ Parti İzmit, Tarım ve Hayvancılığı Konuştu

İYİ Parti İzmit, Tarım ve Hayvancılığı Konuştu

İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur Filiz, İlçe Teşkilatıyla birlikte Zoom üzerinden "Halkımızla Gündemi Değerlendiriyoruz" toplantılar serisine devam etti.

Geçmiş haftalarda konuklarıyla birlikte İzmit esnafının sorunları ve asgari ücret konusunu değerlendiren İYİ Parti İzmit İlçe Teşkilatı, bu hafta Yüksek Ziraat Mühendisi ve Ekolojik Yaşam Derneği üyesi Hüseyin Yüce'yi konuk olarak alarak Tarım ve Hayvancılığın sorunları ve İzmit'te tarım ve hayvancılığı konuştu.

İYİ Parti İzmit İlçe Teşkilatı ve vatandaşların katıldığı toplantıda, Başkan Pelin Coştur Filiz Hüseyin Yüce'ye konuyla ilgili çeşitli sorular sordu. Bu soruların bazıları;

1)    Günümüzde ülkelerin milli ekonomik planlarını incelediğimizde önceliğin hep tarım olduğunu görüyoruz. Yakın gelecekte gıda, su, ilaç ve tohum sektörleri yeni dünya düzeninin oluşmasında en önemli stratejik unsurlar olarak öne çıkacak. Hükümetin hala doğru düzgün bir Milli Tarım Politikası yok.  Bakanlık tarafından tarım ve hayvancılıkla ilgili yakın ve uzak vadeli bir hedef ortaya konmuş değil. Yani, özellikle de ülkemizin bu kadar cari açığı varken, gıda konusu en zayıf halkamız diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz?
 
2)    Türkiye’de tarımın birçok sorunu var. İlaç, mazot, gübre gibi maliyet artırıcı unsurlar başı çekiyor. Tarımsal üretim için kullanılan mazotta ÖTV’nin kaldırılması ve zirai ilaçlarda ve gübrede KDV’nin sıfırlanması, yenilenebilir enerji kullanımının teşvik edilmesi çok önemli. Gıda konusu bu kadar önemliyken bunları sağlamak çok mu zor?
 
3)    Yeraltı ve yerüstü su kaynaklarımız fazlasıyla yeterli. Buna karşın sulanabilir arazi miktarımız da bir o kadar az. Bu konuda tam bir çelişki mevcut. Ayrıca, bugün tüm dünyada tarım ve hayvancılıkta bir modernleşme, makineleşme, ileri teknolojilerden yararlanma durumu var. Ekilebilir alanlardaki verim ve kalitemiz de doğal olarak düşük. Bu konuda çiftçilerimize verilen eğitim ve destek yeterli mi sizce?
 
4)    Her yerde tarım arazilerinin kenarına sanayi tesisleri ya da arıtma tesisleri kurulmaya çalışılıyor. Bu geçen sene İzmit’te de oldu biliyorsunuz. Bu tesisler de verimliliği düşüren önemli etkenler arasında değil mi?
 
5)    Bence en önemli sorunlardan biri de tohum konusu. Biz yüzyıllar boyunca tarım ülkesiydik. Bu topraklara sopa diksen filizlenir ama artık ithal tohum kullanmaya zorunlu kılındık. Yerli tohum kullanmanın cezası bile var. Açıkçası, ithal ettiğimiz tohumların birer biyolojik silah olduğunu düşünüyorum. Üstüne bir de bu tohumların ilaçlarını da ithal ediyoruz. Sanki her şey Türkiye’de tarımı batırmaya yönelik. Siz ne dersiniz?
 
6)    Tarla ile market arasında da fahiş bir fiyat farkı var. Hükümet bu konuda önlem almıyor. Üreticiler ve tüketiciler zarar ederken hep aracılar kazanıyor. Öyle değil mi?
 
7)    Tarım ve hayvancılık bu kadar stratejik bir konuyken bir de üstüne daha birkaç gün önce buğday ve arpa gibi temel besinlerin ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. Yurtdışından et hatta saman ithal ediyoruz. Hem üretimi pahalı hale getiriyorlar hem de üreticiye siz pahalı üretiyorsunuz diyerek her şeyi ithal ediyorlar. Bir ülkeyi beslenme gibi temel bir ihtiyaç konusunda doğrudan dışa bağımlı hale getirmek vatana ihanetle eşdeğer diye düşünüyorum. Ülkemizin bu kadar cari açığı varken bu temel gıda maddelerinin ithalatı ülkemizi çöküşe götürür. Bunlar için ne söylemek istersiniz?
 
8)    İzmit 48.500 hektar alana sahip. 9800 hektar ekilen alanı var. Bunun 870 hektarın da açıkta sebze yetiştiriciliği, 1712 hektarın da meyvecilik yapılıyor. Geri kalanında ise buğday, arpa, bakliyat gibi tarla ürünleri ekimi yapılıyor. Sizce bu yeterli mi?
 
9)    İlimizin iklimi hem pek çok tarım ürünün yetiştirilmesine hem de büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine uygun. İstanbul gibi ülkenin en büyük pazarının dibindeyiz. Üstelik; deniz, hava, kara ve demiryolları ile geniş bir ulaşım ağına sahibiz. İzmit’imiz tarım ve hayvancılıkta çok daha etkin olamaz mı?
 
10) Biliyorsunuz geçtiğimiz aylarda İzmit Belediyemiz bir tarımsal üretim hamlesi başlattı ve atıl durumda bulunan belediye arazisine meyve ve sebze fideleri dikildi. Fatma başkan, birçok yerde de belediyeye ait arazilerin tarımsal üretim alanlarına dönüştüreceğini söyledi. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

    Yaklaşık 1 saat süren toplantıda, Hüseyin Yüce özetle "Tarım ve hayvancılıkta sistemin değişmek zorunda olduğunu, iklime uygun ve havza bazlı tarım yapılması gerektiğini, bilinçli sulama ve ilaçlamanın yapılmadığını, İzmit'te gelecekte tarım yapmak için su bulamayacağımızı, bitkisel üretimle hayvancılığın birlikte yürütülmesi gerektiğini, topraklarımızın kaybolmuş verimliliğinin geri getirilmesinin öncelikli konu olduğunu, tarım alanlarının talana açılmaması gerektiğini ve tohumun bir ülkenin geleceği olup atalık tohumların üretilerek tohum gen bankalarında korunarak çiftçiye dağıtılması gerektiğini, kooperatifleşme ve markalaşmanın önemli olduğunu, İzmit Belediyesi'nin atıl toprakları tarıma açmasının önemli bir adım olduğunu ve ekoturizmin devreye girmesi gerektiğini" söyledi.

Toplantı sonunda, uzmanlardan İzmit'in konu hakkındaki durumunu öğrendikleri için çok mutlu olduğunu ifade eden Başkan Pelin Coştur Filiz, her hafta uzman konuklarıyla Zoom toplantılarına devam edeceklerini söyledi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat