Özdilek
Turan Kayıkçı
Turan Kayıkçı

İyi İnsan Olmak

Yaşamlarımız bu dünyada nasıl bir etki yaratacak?

5 Aralık 2021 Saat: 15:05

Biz devamımızı nasıl etkileyeceğiz? İnsan arkasında mülk bırakmaz. Vücut dahi kendinin değildir, ödünç alınmıştır. Arkada kalan tek şey ise kültür mirasıdır. Çocukların kan bağıyla bağlı olması çocukları atalarının devamı yapmaz. Et ve kan benzerdir ancak insan doğada düşüncesiyle vardır. Maddelere değil, fikirlere dair bıraktıklarımız bir iz olacaktır. Bir zamanlar insanlar bu dünyadan gelip geçtiğinde, fark edilecek ki yalnızca hoş anılar baki kalmıştır. Madde çürür ama anılar hep bizimledir. İnsanlıkta yaşamak mümkündür. Bencilliği bırakıp bizi yaşatan çevremizle uyum içinde olursak kendimizi miras bırakabiliriz. Belli bir sürede değil, tüm tarihte yaşayabiliriz. Bu da yaşatacağımız güzel anılarla mümkündür.  

 

  İyi İnsan Kavramı Kişiden Kişiye Değişir mi?

Bize göre doğru insan diye başlamak zorunda kaldığım bu paragrafın sorumlusu da aslında biziz. Çünkü ne yazık ki, birçok kavramı olduğu gibi iyilik kavramını da kendimize göre değiştirmişiz. Bize göre iyilik, bir işi olabildiğince hızlı, kolay olarak ve usulüne uygun olup olmadığına, doğru olup olmadığına bakmaya gerek duymadan yapabilmek olmuş. Ama bunlar olurken, olan bitende de bizim bir sorumluluğumuz olmamasını istiyoruz.  İşin yapılış aşamasında ya da bitmiş olunan durumunda doğru olması bizim için genellikle önemli olmayabilmektedir. Bu şekilde yapılan uygulamalarla iyi bir insan olmak ne kadar mümkündür?  Başkalarına acı çektirerek haksız yere kazandığı paralarla bizim borcumuzu kapatan biri  bizim gözümüzde iyi bir insan olabilmektedir kolayca. Peki, gerçekten bu kişi iyi bir insan mıdır?

Doğruluğun İyi İnsan Kavramındaki Yeri:

Evet, iyi insan tanımındaki eksik kısım doğruluk olmaktadır. Yani, bir insanın iyi bir insan olması için önce doğru bir insan olması gerekmektedir. İşine doğru başlayamayan insanın üretimi de doğru olmayacaktır. Çevremizde her ortamda gördüğümüz insanlarımız ne yazık ki çoğunlukla bu moddalar. Yani kendimizi aslında iyi sanıyoruz ama doğrulukla yapmadığımız her iş aslında bize ayrı sorumluluklar ve günahlar yüklüyor. Bu yüzden de toplumda bazı statülerimizi koruyabilmek için iyi bir insan olmak yerine, bireysel olarak önce doğru ve dürüst bir insan olmayı başararak iyi bir insan olmamız gerekmektedir.

 İyi insan, gülüşünü sevdiğiniz kişidirDostoyevski

Aşırı ahlaklı olmayın. Yaşam boyunca kendinizi aldatmak zorunda kalabilirsiniz. Ahlaktan yukarısını hedefleyin. Sadece iyi olmayın, iyi bir şeyler yapın. Henry David Thoreau

Dünya çok acı çekiyor: kötü insanların şiddetinden değil, iyi insanların sessizliğinden. Napolyon

Acı duyabiliyorsan cansın. Başkalarının acısını duyabiliyorsan insansın. Tolstoy

 İyi İnsan Olabilmek İçin Yapmamız Gereken Davranışlar:

  • Basit bir selam, merhaba sözcüğü hoş bir gülümseme ile birleşince iletişim kurmak çok kolay hale gelecektir.
  • Size yardım etmeyen birine yarsım edin. Gördüğünüz iyiliği başkaları üzerinde deneyin. Karşılık vererek veya bekleyerek değil.
  •  Tanımadığınız birine yapacağınız bir iltifat onun günün güzel geçmesine yardımcı olacak.
  • Haksızlık olduğunda fikrinizi belirtin. Sizin fikriniz de yanlış olabilir ama dile getirmekten korkmayın.
  • Küçük şeyler bile olsa fedakârlık yapın. İmkânlarınız dâhilinde ihtiyaç sahiplerine yardımlarda bulunun.
  • Başkalarını affedin. Size haksızlık yapanlara bile nezaket gösterin.
  • Zorda olan insanlarla iletişim kurun. Bazılarının onları düşündüğü algısını yaratın. Sizin yardımınız psikolojik destekten daha faydalı olabilir.
  • Zamanınızdan feragat ederek yaşlı insanlara kitap okuyun. Yani zamanınızın bir kısmını insanları memnun etmek için verin.
  • İnsanları gülümsetecek yöntem ve teknikler geliştirin.

  Tüm bu maddelerin ortak noktası bir başkasını kendinizle eşit veya kendinizden daha fazla düşünmekle ilgili… İnsanlara iyi görünmek istiyorsanız onları kendinizden çok önemseyin.

        İyi insan olmak, başarması zor olan ama imkansız olmayan; samimiyet, dürüstlük, empati, farkındalık, sevgi, anlayış gibi kavramları iyi anlayıp, bünyede sindirerek olabilir. Ancak çevrenizde görebileceğiniz tüm insanlara ait olan bir sıfattır. Dünyada hakkedilen tek öğüttür.

 

 

 

             

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

2023 seçimlerini belirleyen yazgı13 Nisan 2023 Saat: 22:20
2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri 14 Mayıs 2023 Pazar günü ülke genelinde ve dış temsilciliklerinde yapılacak.
Kuruluşunun 174. Yıldönümünde Öğretmen Okulları (16 Mart)16 Mart 2023 Saat: 19:05
Türkiye’de öğretmen yetiştirme alanında önemli ve kalıcı bir yeri olan öğretmen okullarının kuruluşunun 175. yılını kutluyoruz.
Sanat Neden Gereklidir.8 Mart 2023 Saat: 09:54
Sanat: Bir duygu, tasarı, güzellik vb. anlatımda kullanılan yöntemlerin tamamı veya
bu anlatım sonucu ortaya çıkan üstün yaratıcılık.
Ulusça Öldük Enkaz Altında19 Şubat 2023 Saat: 21:37
Yıllardır yer bilimciler, jeoloji uzmanları deprem ülkesi olan yurdumuzda büyük depremlerle karşılaşacağımızı avazları çıktığı kadar bağırdılar.
Çeker, ek zam talebi karşılanmalı8 Ocak 2023 Saat: 11:16
Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Ömer Çeker, 2023 yılının ilk yarı yılı için Kamu Çalışanlarına yapılan maaş zam oranının düşük olması nedeniyle % 5 artışla % 30 seviyesine çıkarılan zam oranı yeterli değildir. Kamu çalışanlarının ek zam taleb
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat