Özdilek
Mecit Ünal
Mecit Ünal

İttifakta mutlaka yanlışlardan dönmek zorunluluğu olmalıdır

İttifakta mutlaka yanlışlardan dönmek zorunluluğu olmalıdır yerel seçimlere giderken, geride bıraktığımız 24 Haziran genel seçimlerinin kopyası ittifaklar ve güçbirlikleri oluşturuldu.

13 Ocak 2019 Saat: 23:46

Seçimlere hazırlanan siyasi partiler ittifak görüşmelerini yaparken yoğun trafikler yaşandı. Tv haberlerinde manşetten izledik.

"İktidar ittifakı"

AKP ve MHP arasındaki ittifak görüşmeleri çok kısa sürdü ve sonuçlandı. AKP genel başkanının heyetlere verdiği talimatlar harfiyen uygulandı ve sonuçlandı. O cenahta bir sorun yaşanacağını da sanmıyorum. Çünkü birisi 16 yıldır ülkeyi tek başına yöneten iktidar partisi, diğeri ise varlığını var olanlarıyla korumaya çalışan mecburcu bir parti. MHP'ye bu mecburculuğunun faturası ağır olacaktır.  

AKP Türkiye genelinde  adaylarını gösterirken MHP'ye sadece MHP'nin elinde bulunan belediyeleri ve kendisinde de olmayan bazı ilçe belediyelerini verdi. AKP ve MHP'nin yarıştığı ancak AKP'nin elinde olan hiçbir belediyeyi MHP'ye vermedi.

"Kocaeli genelinde ben yokum diyen bir MHP..."

Kocaeli de yaşanan ittifaklara da baktığımızda bunu net olarak görebiliriz. AKP 13-0 yaptığı bu ilde 12 adayını değiştirirken MHP'ye hiç bir belediyeyi bırakmadı. Ve üstelik MHP, daha önce aday olarak çalışmalara başlayan adaylarını da geri çekti. Kısacası Kocaeli genelinde ben yokum diyen bir MHP ve yıllardır partisine destek veren şaşkın ama bilinçli ülkücü seçmenler var. MHP seçmeninin yok sayılmaya tepkisi bir çok bölgede değişimin sonucunu belirleyecektir.

"Halkın ittifakı..."

Diğer tarafa baktığımızda ise CHP ve İyi Parti arasında oluşturulan bir güçbirliği ve dirsek teması içinde olan Saadet partisi var. Bir bölge partisi görünümünde olan HDP ise ağırlığını kendi bölgesine verecek gibi görünüyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi Kocaeli genelinde de fedakarlık yapan siyasi parti CHP'dir. Genel ittifak uygulamalarında ufak tefek arızalar olsa da, giderilmeye müsait. 

İttifakın Kocaeli fotoğrafına baktığımız zaman parti genel merkezlerinin doğru bilgilendirilmediği çok açık görülmektedir. CHP Kocaeli de büyükşehir adaylığını İyi Partiye verdi. Burada bir sorun yok. Ancak iş ilçelere geldiğinde sorun büyük.

Bir defa seçime girilerek seçim kazanılmıyor. Zaten ittifak veya güçbirliği seçim kazanmak üzerine yapılmıyor mu? Kazanmak için seçime giriliyorsa, ilçelerde gösterilen adaylar tekrar gözden geçirilmeli ve arızalı durumlar giderilmelidir.

Büyükşehiri alan İyi Parti sadece  İzmit'te CHP'nin karşısına aday çıkarmıyor. Anlaşılan odur ki, genel merkezler Kocaeli üzerinde çalışmamış. Oysa ortak adaylarla seçime gidildiğinde en az 7-8 ilçe alınabilecek durumda bekliyor. 

Mesela İyi Parti hiç vakit geçirmeden Körfez ve Derince adayını geri çekmelidir. Bu iki ilçeye karşılık CHP'de Gebze adayını geri çekmelidir. Darıca, Gölcük, Karamürsel ve Kartepe tekrar gözden geçirilmeli ve aday tekleştirilmelidir. Derince CHP'nin alacağı ve en güçlü olduğu ilçelerdendir. Kaybedilirse ahlar, vahlar tarih yazmaya yetmiyor.

Körfez ilçesi ortak aday ile alınabilecek ilçelerden birisidir. İyi Parti Körfez adayı konusunda tamamen yanlış yönlendirme sonucu bir aday açıklamıştır. Oysa İyi Partinin Körfez adayı siyasi lekeli bir şahsiyetttir. Siyasi arızaları çok olan bir kişidir. Ve de üstelik İyi Partinin Körfez ilçesindeki oy oranı sadece yüzde 3'tür. Yüzde 3 olan siyasi parti yüzde 28 olan bir siyasi partinin adayını geri çekmesini beklememelidir ve adayını daha fazla beklemeden geri çekmelidir. 

Kocaeli güçbirliğinin sorunlu yürümesinin ana unsurları partilerin yerel örgütlerinin olduğunu mertçe söylemeliyiz. O küser, bu darılır duygusallıklarından uzaklaşmalıyız. Genel merkezler doğru bilgilerle donatılmıyor ve donatması gerekenler de bizim içimizde...

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Teşekkürler Atasoy Bilgin…3 Nisan 2024 Saat: 12:29
31 Mart 2024 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimiyle bir yerel seçimi daha geride bıraktık.
Eski Bayramları Özlemek2 Mayıs 2022 Saat: 10:57
Bir aylık ramazan Ayı’nın, başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu Ramazan-ı Şerif olan bir Ramazan Bayramı’na ulaşmış bulunmaktayız.
İGF’nin Önemi!..12 Temmuz 2021 Saat: 10:25
İGF, İnternet Gazeteleri Derneği olarak bizim de içinde yer aldığımız İnternet Gazetecileri Federasyonu.
Yerel Gazetecilik8 Temmuz 2021 Saat: 14:19
Ülkemizde yerel gazetecilik genelde; -Baba mesleğini yaşatma isteği, -Meslek tutkusu,
Lider Olabilmek…19 Haziran 2021 Saat: 23:06
Başlığa bakınca elbette aklımıza “LİDER” olarak ulu önderimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk geliyor.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat