Özdilek

Güncel

İş Hayatında Cinsiyet Eşitliği, İşte Eşitlik Konferansı'nda Tartışıldı

İşte Eşitlik Konferansı, AB ve Türkiye Cumhuriyeti Yerel STK’lar Hibe Programı desteğiyle, Etiler Soroptimist Kulübü İş ve Meslek Kadınları Derneği ev sahipliğinde Galatasaray Üniversitesi’nde düzenlendi.

21 Kasım 2019 Saat: 00:22
İş Hayatında Cinsiyet Eşitliği İşte Eşitlik Konferansında Tartışıldı
İş Hayatında Cinsiyet Eşitliği, İşte Eşitlik Konferansı'nda Tartışıldı

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Yerel Sivil Toplum Kuruluşları Hibe Programı desteğiyle, Etiler Soroptimist Kulübü İş ve Meslek Kadınları Derneği tarafından düzenlenen, Ekonomik ve sosyal yaşamda kadınların karşılaştığı cinsiyete dayalı eşitsizlikleri aşmanın yollarının tartışıldığı "Uçuruma Köprü Kuran Kadınlar"; İş Hayatında Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Konferansı Galatasaray Üniversitesi Aydın Doğan Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Türkiye, Danimarka, Belçika, İzlanda, Kenya, Polonya ve Ruanda gibi birçok ülkeden konuşmacının, sivil toplum kuruluşunun, akademisyenin ve iş insanın yer aldığı konferansta; kadınların işe girerken, terfi ederken ve ücretleri belirlenirken karşılaştıkları sorunlar, engeller ve haksızlıklar, hem ülkemizdeki hem de farklı ülkelerdeki örnek uygulamalar ve başarı öyküleri ile gündeme taşındı.

Etiler Soroptimist Kulübü İş ve Meslek Kadınları Derneği Başkanı Melek Sine Berkem; “Türkiye, 149 ülke arasında 130. sırada yer alıyor”

İşte Eşitlik Konferansı'nın açılış konuşmasını gerçekleştiren Etiler Soroptimist Kulübü İş ve Meslek Kadınları Derneği Başkanı Melek Sine Berkem; Etiler Soroptimist Kulübü İş ve Meslek Kadınları Derneği olarak 30 yıldır kadın ve genç kızların hayatlarını geliştirmek için çalışan, ulusal ve uluslararası alanlarda fark yaratan ve ses getiren projelere imza attık. Bugün, Galatasaray Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz İşte Eşitlik Konferansı’mızda; iş yaşamında cinsiyet eşitliğini fırsat, gelir ve güç alanları temelinde irdeleyerek alanında uzman ulusal ve uluslararası konuşmacılarla bir yol haritası belirlemeyi planlıyoruz.Dünya Ekonomik Forumu’nun cinsiyet eşitsizliği sıralamasında ne yazık ki 149 ülke arasında 130. sırada yer alan ülkemizin toplumsal cinsiyet eşitliği sıralamasında üst sıralara yükselmesi için konferansımızla birlikte farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İç İşleri Daire Başkan Yardımcısı Paolo Scialla; “Cam tavanın kırılması gerekiyor”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu (ABTD) Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İç İşleri Daire Başkan Yardımcısı Paolo Scialla; “AB olarak, Türkiye’de kadınların eğitimi, siyasi güç haklarının eşitliği, iş hayatına katılımın artması ve her türlü şiddetin önlenmesi adına finansal destekler sağlıyoruz. Cam tavanın kırılması gerektiğine inanıyoruz. AB, kadınların iş gücüne katılımları için önemli çalışmalar üstleniyor. Türkiye’de çocuk bakımına yönelik projelerle ailelere maddi destek sağlandı. Şiddeti önlemeye yönelik projemizle birçok STK ile iş birliği yaptık” dedi.

İşte Eşitlik Proje Direktörü Z. Gül Üstün; “Tek kanatla uçulamaz”

İşte Eşitlik Konferansı’yla neleri hedeflediklerine değinen İşte Eşitlik Proje Direktörü Z. Gül Üstün; “İşte Eşitlik projesi kapsamında; İşte Değişitlik Etkinlikleri, İşte Değişitlik Elçileri Programı, İşte Eşitlik Mentorluk Programı ve İşte Eşitlik Konferansı’nı hayata geçirdik. Konferansla birlikte, ülkemizde cinsiyet eşitliği sağlanması çabalarına katkıda bulunmayı, farkındalığı artırmayı, kalıp yargıları değiştirmeyi, eşitlik bilinci oluşturmayı, gençleri ayrımcılıkla mücadele edebilecek becerilerle donatmayı, iş yaşamına katılımı ve kalıcılığı artırmayı hedefliyoruz. Tek kanatla uçulamayacağını tüm dünyaya ispatlama arzusundayız” dedi.

Kadın Girişimcileri Derneği Eski Başkanı Emine Erdem; “Daha fazla eşitlik, daha çok verimlilik demek”

17 yıldır kadın ve erkeklerin eşit oldukları bir dünya hayaliyle çalıştıklarını ifade eden Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Eski Başkanı Emine Erdem; “Hepimizin bildiği üzere dünyada kadın ve erkekler hala eşit olarak fırsatlara ulaşamıyor. Küresel ekonomide, kadınların iş gücüne katılımının artması ile 2025 yılında 12-28 trilyon dolar seviyelerinde bir büyüme gerçekleştirilebileceği tahmin ediliyor. Özellikle de kadınların iş gücüne katılım oranının eşitlik seviyesine ulaşması ile dünya ekonomisinin %26 büyüyeceği öngörülüyor. Günümüzde erkek ağırlıklı üretim yapan endüstrilere kadınlar dahil olduğunda verimlilik %3-25 oranında artıyor. Bugün şunu net bir şekilde biliyoruz ki, daha fazla eşitlik, daha çok verimlilik demek” dedi.

Fütürist ve Ekonomist Ufuk Tarhan; “Eşitsizliği ve çeşitsizliği ancak TeknoKadınlar çözebilir”

Dünyanın en etkili kadın fütüristleri arasında yer alan Fütürist ve Ekonomist Ufuk Tarhan; “Dünyanın neredeyse tüm sorunlarının altında kadınların bilim ve teknolojide olmaması yatıyor. ‘Erkek aklı baskın, kadın kabiliyetlerinden yoksun’ kaynaklarla geliştirilen sistemlerin dünyamızı sosyolojik, ekolojik, politik ve ekonomik açıdan getirdiği kaotik durum ortada. Biyolojinin bile dijitale dönüştürülebildiği bir çağdayız ve kadınlar hala bilim teknolojide yok denecek kadar az söz sahibi. Eğer 2050’lere kadın-erkek eşitliğini sağlamadan ilerlersek uçan arabalar, robotlar, yapay zekalı asistanlar, hologramlar, dikey çiftlikler, Ay’a, Mars’a vızır vızır yolculuklar, bitmeyen enerji kaynakları patronlar ve politikacılar hayallerimizi gerçekleştirebilir. Ancak bugünkünden çok daha mutsuz, sağlıksız bir dünyayı yaratmış oluruz. Tüm ülkeler ve özellikle genç nüfusu ile özel önem taşıyan Türkiye, kaynaklarını kızların, genç-yaşlı kadınların bilim teknoloji öğrenmesine ve bu alanlarda ilerlemesine yönlendirmeli, seferberlik ilan etmelidir” dedi.

Ruanda Soroptimist Guvernörü Appoline Kangabire; “Ruanda’nın sosyal ve ekonomik dönüşümünde kadınlar ön sıralarda yer aldı”

Ruanda’daki kadın hareketinin tanınmış isimlerinden biri olan Ruanda Soroptimist Guvernörü Appoline Kangabire; “1994 yılında Ruanda’da yaşanan soykırım ülkeyi ekonomik, siyasi ve sosyal açıdan harap etti. Yüz binlerce insan soykırım kurbanı oldu. Kadınlar ve çocuklar vahşetin acısını yıllarca yaşadı. 1994’ten bu yana elde edilen en büyük başarı ise, Ruandalı kadınların ümitsiz ve mağduru oynamaktansa ülkemizin sosyal ve ekonomik dönüşümünde ön sıralarda yer alması oldu. Ruanda, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesini kilit kalkınma faktörü olarak konumladı. Ayrıca, Ruanda’da cinsiyete dayalı şiddet vakalarını ele almak için olağanüstü bir model kuruldu. 44 Isange One Stop Merkezi, şiddete maruz kalan kadınlara ve çocuk istismarı mağdurlarına 7 gün 24 saat ücretsiz hizmet veriyor. Merkezlerde tıbbi bakım, psikososyal destek, yasal hizmetler ve yardım hizmetleri sunuluyor” dedi.

Avrupa Soroptimist Federasyonu Savunuculuk Özel Temsilcisi Ulla Elisabeth Nyadwe; “Siyasi arenada kadınlar lehine atılan küçük adımlar, iş yerinde toplumsal cinsiyet duyarlılığını da tetikledi”

Konferansta Kenya’daki toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili başarılı örnekleri aktaran Avrupa Soroptimist Federasyonu Savunuculuk Özel Temsilcisi Ulla Elisabeth Nyadwe; ”Kenya’nın tarihinde kadınlar ilk kez vali ve senatör olarak 2017 yılı seçimlerinde seçildi. Kadınların yüzde 29'u daha önceki seçimlere göre yönetim alanlarında görevler üstlendi. Kadınlar, 2013 seçimlerinden sonra 1.883 seçilmiş sandalyenin 172'sini elinde tutuyor. Siyasi arenada atılan bu küçük adımlar, iş yerinde toplumsal cinsiyet duyarlılığını tetikledi” dedi.

Avrupa Soroptimist Federasyonu Genel Sekreteri Hafdis Karlsdottir; “Kadınların işgücüne katılımı, ekonomik büyümenin temel destekçilerinden biri”

Avrupa Soroptimist Federasyonu Genel Sekreteri Hafdis Karlsdottir; ”Cinsiyet eşitliği kendiliğinden gerçekleşmiyor. Biz kadınların ortak eylem, dayanışma ve siyasal irade ortaya koymamız gerekiyor. İzlanda’da son 60 yılda ekonomik büyümenin temel nedenlerinden biri, kadınların işgücü katılımlarının artmasıdır. Kadınların işgücüne katılımı %78'dir. Milletvekillerinin %38'i kadın ve %47'si belediye yönetim kurullarında yer alıyor. Her 3 üniversite öğrencisinden 2’si kadın. Küresel Cinsiyet Farkı Endeksi’ne göre 1. sırada yer alan ülkemde çocuk bakımı, güçlü sağlık sistemi ve ebeveyn izni kadınların iş hayatına katılmasında önemli paya sahip. Cinsiyet eşitliğinin dünyanın her noktasında akıllı bir iş olduğunu vurgulamamız gerekiyor“ dedi.

Birbirinden değerli başlıklarda birbirinden değerli konuşmacıların katıldığı Konferansta, bende davetli olarak gözlem yapma fırsatı yakaladım. Aktardığım konuşmalar dışında AR-GE'den Ürüne Bir Girişimcilik Öyküsü başlığı ile Vispera Kurucu Ortağı ve CEO'su Prof. Dr. Aytül Erçil, Erkek Bakış Açısıyla İş Yaşamında Kadın başlığıyla Egon Zehnder İnternational Türkiye Ofisi Yönetici Ortağı ve Yanındayız YK Üyesi Murat Yeşildere, Uçuruma Köprü Kuranlar Başlıklı bölümde, Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp, Nişantaşı Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Göknur Akçadağ, Maltepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dekanı Prof. Dr. Gonca Telli gibi onlarca konuşmacı yer aldı.

Fütürist, 2017 yılında 'T-İnsan' kitabıyla En Başarılı İnovatif İş Kitabı Ödülü alan Yazar ve Ekonomist Ufuk Tarhan ile yaptığım mini görüşmede Tarhan bize şunları kaydetti; "Dünya yarım akıl gidiyor aslında ve bunun sonuçlarını hep beraber çekiyoruz. Dolayısıyla gelecek için çalışanların önde gidenleri bizzat kadınlar olmalı. Bizzat kadınlar geleceği doğuruyoruz. Kadınların teknoloji ile ilgilenmemesini aklım almıyor. Ama almıyor deyip pasif oturmuyorum. Bunun akıllara girmesi , gelecekle ilgili algının bilginin değişmesi için gece gündüz çalışıyorum. Geleceği düşünmeden nasıl daha iyi bir gelecek umud edebiliriz. Özellikle bizzat geleceği inşa edecek çocukları doğuran kadınların (şimdilik) mutlaka gelecek farkındalığını ve bilgisini geliştirmek için çalışıyorum. Önümüzde duran koskoca gelecekte neler olabilir seneryoları olasılıkları varken, üstelik gelecek sessiz gelmiyor, bangır bangır gelirken bunu dünyanın iyiliği için kullananlarla uyumlanacağım diyor gelecek. Teknolojiden uzak kalmamak gerekir. Kadınların teknoloji okuryazarlığı arttırılmalıdır. Bilim teknoloji ile beraber gitmektedir. Serbest bilgiye ulaşabildiğimiz bir ortamda kadınların teknolojiden uzak olması daha doğrusu cinsiyet ayrımcılığı yapmadan insanların teknolojiden uzak kalmamız doğru değil. 60 yaşında futurist bir kadın var karşınızda, üstün zekalıda değilim ancak çok meraklıyım ve gençlerden daha teknolojik bakıyor ve çabalıyorum. Gelecek teknoloji ile gelecek diye belirterek çıralar yakmak zorundayız" dedi.

T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Yerel STK’lar Hibe Programı Hakkında;

Avrupa Birliği Başkanlığı on beş yılı aşkın süredir Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) sivil toplumları arasındaki diyaloğun güçlenmesi ve Türkiye’deki sivil toplumun kapasitesinin geliştirilmesini hedefleyen projelere destek sağlamaktadır. Bu programlardan birisi olan Sivil Toplum Destek Programı yerel sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini geliştirmeyi amaçlayan “Yerel STK’lar Hibe Programı”nı da kapsamaktadır. Hibe programı kapsamında Türkiye’den 15 farklı ilden 38 sivil toplum kuruluşu yaklaşık 2.100.000 Avro hibe desteği almaya hak kazanmıştır. Program T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Sözleşme makamı ise Merkezi Finans ve İhale Birimidir.

Konferans Fuaye Alanı'nda Etiler Soroptomist Kulübü İş ve Meslek Kadınları Derneği stantında, kadın emeğini değerlendirmek üzere el işi ürünler yararına sergilendi.

Etiler Soroptimist Kulübü İş ve Meslek Kadınları Derneği Hakkında;

Soroptimist kulüpleri farklı mesleklerdeki kadınların, mesleki deneyim ve birikimlerinin de katkısıyla eğitim, ekonomik güçlendirme, kadın hakları, sağlık ve çevre konularında kadınlar için proje odaklı çalışmalar yürüten uluslararası bir organizasyondur. 35 asil, 3 onur üyesi bulunan Etiler Soroptimist Kulübü, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun üyesidir. Avrupa’da Soroptimist International of Europe (Avrupa Soroptimist Federasyonu), küresel olarak ise Soroptimist International (Uluslararası Soroptimist) çatısı altında faaliyet göstermektedir. Soroptimistler kadınlar için eğitim, ekonomik güçlendirme, kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması, sağlık, çevre ve sürdürülebilirlik alanlarında çalışmalar yürütmektedir. Etiler Kulübü de özellikle ekonomik güçlendirme alanında yoğunlaşan başarılı projeleriyle bu organizasyonda yerini almaktadır. Kulüp, kuruluşundan bugüne kadınların gelişimine katkıda bulunacak pek çok projeyi hayata geçirdi. Onlarca lise ve üniversite öğrencisi kıza burs sağladı. Mardin’de 2001 yılından beri sürdürülen, kadınların bir yandan halı dokumacılığı mesleği edindirilerek ekonomik yönden güçlendirildikleri, diğer yandan da geleneksel bir sanatın yaşatıldığı 'HAYATA ATILAN İLMEKLER' Projesi yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli ödüller kazandı. İstanbul’da Balat Kültür Evi’nde 2015 yılından beri yürütülen KİMİM Kadınlar İçin Meslek ve İş Merkezi Projesi ise Ekonomik Güçlendirme alanında SIE (Soroptimist International Europe-Avrupa Soroptimist Federasyonu) En İyi Uygulama (Best Practice) ödülüne aday gösterildi.

Gazeteci Yazar

Veysel Kavrayan

kocaelihaberci-İSTANBUL,

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat