Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

İnternet ortamında verilen reklam hizmetlerinde vergi kesintisi

Günümüzde teknolojinin gelişimine paralel olarak internet ortamında reklam oldukça yaygın hale geldi. Ayrıca internet gazeteciliği de buna paralel olarak yaygınlaştı.

11 Şubat 2019 Saat: 12:52

Yazılı basınında internet üzerinden aldığı reklamların oranı oldukça yükseldi.

 

            Yayınlanan 476 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile internet ortamından verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti verenlere veya aracılık edenlere yapılacak ödemeler üzerinden stopaj yapılması (vergi kesintisi) kararlaştırılmıştır.

 

            Buna göre;

 

-          İnternet ortamından verilen reklam hizmetlerini yapanlar ile reklam hizmetlerine aracılık edenlere yapılan ödemeler üzerinden %15 stopaj kesintisi yapılacaktır.

 

            Ancak bu stopajın bir istisnası vardır. Bu istisnada reklam hizmeti alıp, vergi kesintisi yapmakla sorumlu olanlar; (Kurumlar Vergisi Kanunu 15.1’de sayılmıştır notta belirtilen)

 

            Tam mükellef bir kurum tarafından (A.Ş. veya Ltd. Şti. gibi) kendisine internet ortamında verilen reklam hizmeti karşılığında bu kuruma yapacakları ödemeler nedeniyle yapılacak stopaj oranı %(0)’dır.

 

            Ancak kurumlar vergisi kanunun 15.1 maddesinde belirtilenler dışında kalanlar ise tam mükellef bir kurumdan aldığı internet ortamında reklam hizmeti karşılığında stopaj yapma yükümlülüğü yoktur.

 

            Örnek vermek gerekirse, bugünlerde seçimler dolayısıyla aday olanların internet ortamında verdiği reklamlar nedeniyle yaptığı ödemeler kurumsal firmalara (A.Ş. veya Ltd. Şti. gibi) ise stopaj yoktur. Ancak internet üzerinden verilen reklam hizmeti şahıslara ilişkin ise ödenen bedelin %15’ini stopaj olarak kesmeleri gerekmektedir.

 

            Bu durum sadece siyasiler için değil reklam veren tüm kişi ve kurumlar için gereklidir.

 

Not: Kurumlar Vergisi Kanunun 15.1’de sayılanlar şunlardır; Kamu İdare ve Kuruluşları, Ticaret Şirketleri, Dernekler ve Vakıfların İktisadi İşletmeleri, Kooperatifler, Gelir Beyanında Bulunan Ticaret ve Serbest Meslek Erbabı.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Kısa bir mola11 Mart 2024 Saat: 12:15
İzmit'teki çalışmalarımıza bir mola verip, Necat Çakır ve eşlerimizle birlikte Datça yollarına düştük. Bademleri çiçekli görebilme umudumuz vardı.
Kira gelirlerinin beyanı25 Şubat 2024 Saat: 22:34
Mart ayı dert ayı derler.
Ücret gelirlerinin beyanı18 Şubat 2024 Saat: 18:12
Mart ayı geliyor, Gelir vergisi mükellefleri yine beyanlarını yapacak ve vergilerin birinci taksitlerini ödeyecekler.
Eşitsizlikte liderliğe11 Şubat 2024 Saat: 16:21
Bugün ülkede hukuk, eğitim, sağlık, yandaşlık v.s alanlardaki eşitsizlik ve adaletsizlik ile ilgili çok sayıda eleştiriler yapılmaktadır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat