Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

“Kurbağalama yüzme”

Yuvarlak hareketlerle yüzülen ve insan anatomisinin en yatkın olduğu yüzme tekniğidir. Çok eğlencelidir.

12 Mart 2015 Saat: 07:54

Kolaylıkla öğrenilebilir…Yeni doğan bebeklerin bile uzun bir dönem, yatarken kurbağa yüzer gibi ayaklarını büktüklerini görebiliriz. Hatta bu yeni doğanları, koyun  suya,  bakın nasıl atavik refleks ile hem nefes kontrolü yapıyorlar, hem de kurbağalama ayak vuruşu… görün ve şaşırın…Tekniğin geçmişi de zaten antik çağlara kadar uzanıyor.Atalar biliyor bu yüzme işini... (M.Ö.9000).

Bilinen en eski yüzme tekniği olanKurbağalama yüzmeOlimpiyat oyunlarına ancak 1904 yılında alınmıştır.1900-1930 yıllarındaki kurbağalama tekniği fazlasıyla ilkeldi. Vücut fazlaca su üzerinde ve baş sürekli su dışındaydı. Hareketler devamlı ve yuvarlak bir çizgi üzerinde oluşuyordu (Alman stili). 1950-1957 yılları arasında suyun altında Kurbağalama tekniği geliştirildi. Nefes almadan su altında birkaç kol çevrimi yapılırdı. Ancak 1957 yılında uzun süreli nefessiz efor sağlığa zararlı olduğundan dolayı bu teknik yasaklandı ve nefes alma zorunluluğu getirildi. Bundan sonra ise yüzme yarışlarında yüzücülerin çıkış ve dönüşlerde suyun altında sadece tek bir kol ve ayak vuruşu yapmasına izin verildi. Bu aşamadan sonra başın suyun dışına çıkarılması zorunluluğu getirildi.1960 yılında Japon yüzücü Osaky’nin gösterdiği teknikte kolun suyu çekişi kalçalara kadar devam eder ve nefes, kolların suyu çekiş anında ve göğüs hizasına geldiği anda alınır şekline dönüştü Böylece yuvarlak hareketlerin yerine düz ve süzülme hareketlerinin de olduğu bugünkü teknik ortaya çıkmış oldu. Kurbağalama teknikte esneklik çok önemlidir. İyi bir kurbağalama teknik için özellikle ayak bileği ve omuz esnekliği şarttır. Bu bölgelerde esnekliğin sağlanması ve korunması için özel çalışmalar yapmakta fayda vardır.

Sizlere daha göze hitap eder bir kurbağalama teknik yüzmeniz  için  birkaç önemli tüyo…

-Kolların hareketi  dışarıdan bakıldığında sanki ters bir kalp şekli çizer gibidir.Kollar eş zamanlı hareket eder.

 -Bacakların hareketi sırasında bacaklar aynı anda ve  omuz genişliğinde açılır. Dizler bükülür ve topuklar kalçaya çekilir. Bu durumda ayaklar suyu daha etkili bir biçimde itebilmek için ayak parmakları dışarı yanlara çevrilidir. ( sağ ayak parmakları sağa , sol ayak parmakları da sol dışarıya bakar). Bundan sonra bacaklar birleşir ve bir sonraki harekete başlamak için bir süre kayma pozisyonunda  (hazır ol duruşunda) kalır.

-Nefes konusuna geldiğimizde; her kulaçta bir nefes almalıdır. Nefes almalar bu teknikte zaman kaybı değildir. Aksine daha hızlı yol almayı sağlar. Yüzücüler nefes almadıklarında ritimlerini kaybederler. Dalga durumuna göre yüzücüler bacaklarını daha kullanışlı bir hale getirmek için başlarını  kuvvetle kaldırmalıdırlar. Nefes alma  daima ağızdan yapılmalıdır.

Sıra geldi uygulamaya;  kolay gelsin…

“Sevgi ve Sporla Kalın” 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat