Özdilek
Fahri Örengül
Fahri Örengül

Tecavüze yasal kılıf mı? Af mı? Gündem değiştirme mi?

Medeni kanunumuza göre15 yaşını doldurmayan küçük kızın aile rızası bile olsa evlendirilmesi yasak. AKP ise son önergesi ile ceza kanununda 2004 yılında kaldırılan evlenmek ile tecavüzden kurtulma saçmalığını meclis gündemine aldı

22 Kasım 2016 Saat: 19:36

 Bu şekilde ;16.11.2016 tarihinden önce 15 yaşından küçük bir kızla kendi rızasi ile cinsel ilişkiye girilmesi durumunda, eğer küçük kız tecavüzcüsü ile evlenmeye, aile de bu evliliğe rızaya  ikna edilirse, erkeğe verilen hapis ortadan kalkacak. Oysa ki şu anki yasal düzenlemeye göre; 15 yaşını tamamlamamış küçüğü karşı her türlü cinsel istismar, küçüğün rızası olsa bile bu yaşta olayı algılama yeteneği olamayacağından tecavüz olarak değerlendirilerek, 8 yıldan 15 yıla kadar hapsi öngörüyor.

Bu tasarı ile tecavüzcüye “alamayacağın kıza tecavüz et, bu kızın ve ailesinin namus meselesi olur, bundan sonra nasılsa ailesini ikna edersin, kızı sana vermek zorunda kalırlar “ diyor, adeta tecavüze yasal kılıf oluşturuyor.

Mesela hayvana tecavüz eden sapıklar var.

Hayvanın rızasını veterinere mi soracaksın da sapıkla hayvanı mı evlendireceksin? 15 yaşından küçük erkek çocukları ile rızaları ile cinsel ilişkiye girenler varsa, erkek erkeğe mi evlendireceksiniz?

Kendi kızına, kardeşine tecavüz edenler var, bunları nasıl evlendireceksiniz. Anayasamızın 10 maddesi herkes kanun önünde eşittir diyor.

Bu teklif yukarıdaki traji-komik durum karşısında Anayasamızın eşitlik ilkesine tamamen aykırı.

Birilerini affetmeye çalışıyorlar gibi gözüküyor.

**

Nüfuzlu, zengin aile çocukları 15 yaşından küçük kızlara tecavüz ettiğinde, zenginlik, nüfuz, baskı, korkutma ile alınan kızın rızası ile çocuklar evlendirildiğinde, küçük kız  evliliği boyunca sürekli tecavüze maruz kalmış olmayacak mı ? Anayasamızın 1 maddesindeki sosyal devlet anlayışını böyle mi hayata geçireceksiniz ? Bu vicdanlara sığar mı?

**

Sonra başbakan bu bir defalık düzenleme diyor. Kanunlar bir defalık çıkartılır mı? Öyle ise bu bal gibi af. Bu durumda Anayasamızın 87/2 ye göre bu taktirde de meclisin 3/5 çoğunluğu ile bu ancak yasalaşır ki bu da mümkün değil. Böyle kanun teklifi ancak kabile devletlerinde olur kabile, çağdaş devletlerde böyle kanun olmaz.

**

Sorun derin, bu doğru ama çözümü bu değil.

Sorun sadece cezaları arttırarak da çözülmez, sorun böyle saçma sapan önergelerle çözülemez, böyle kanun yapılmaz. Sorun içine kapanmış toplumdan açık topluma geçiş ile, Devletin aile ve çocukları bilinçlendirmesi ile sosyal devlet anlayışı ile çağdaş, laik eğitim ile çözülür.

**

Bu samimi bir teklif değil, belki de iktidar ekonomik krizi atlatmak için gündem oluşturmakta.

Ama tasarı ciddi ise Anayasanın eşitlik kuralına aykırı ve bu bir af kanunu teklifidir. Bu teklif bu hali ile yasalaşmaz, yasalaşırsa Anayasa mahkemesi iptal eder, ama bu arada kimi affedeceklerse de amaçlarına ulaşırlar.

Çünkü Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez.

Bu arada muhalefetin de artık ülkenin gerçek gündemlerini işleme, gündemi tutma zamanı gelmedi mi, ne dersiniz?

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Fatma Kaplan Hürriyet rüştünü ispatladı25 Ocak 2024 Saat: 10:33
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır.
Gençlerin hayalleri siyasetçilerin hedefi olmalıdır7 Mayıs 2023 Saat: 21:38
Makalenin başlığı Millet İttifakı’nın Kocaeli’de yaptığı mitingde sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir cümleden esinlenerek oluşturuldu.
KILIÇDAROĞLU tabuları yıkarak geliyor30 Nisan 2023 Saat: 00:06
7 Kasım 2022 tarihli bu köşedeki makalenin başlığı “Kılıçdaroğlu tarih yazıyor” şeklindeydi. Kılıçdaroğlu tarih yazmaya devam ederken toplumda ayrışmaya neden olan tabuları da yıkıyor.
Kılıçdaroğlu suç mu işliyor?20 Şubat 2022 Saat: 21:05
Öncelikle şunu kabul etmek lazım ki 21. yüzyılda artık elektrik bir ticari mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmet sunumudur.
CHP Hala Neden Kocaeli’nin Kalesi Değil12 Ocak 2022 Saat: 07:32
Bu başlık bana ait değil ,CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazar günü yapılan Kocaeli il danışma toplantısına sinevizyonla verdiği mesajdan alınma Mesaj
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat