Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Bir garip adalet

Bilindiği üzere kurumlar vergisi 2007 yılında yenilenmiştir.

28 Ağustos 2017 Saat: 13:12

Yeni kurumlar vergisinin açıklamasına yönelik olarak ta 03.04.2007 tarihinde 1 seri nolu kurumlar vergisi genel tebliği yayınlanmıştır. İşte bu tebliğin 5.6.2.4.3 bölümünün 2.paragraf, Danıştay 4. Dairenin E 2013/2951, K 2017/5260 sayılı kararı ile iptal edilmiştir.

                İptal edilen ilgili bölüm şöyledir “… Dönem kârından ayrılan yedekler kullanılmak suretiyle sermaye artırımında bulunulması halinde ise bu işlem sonucu ortaklara bedelsiz hisse senedi verilmesi ile fiilen kâr payı dağıtılması arasında fark bulunmamaktadır. Her iki halde de ortaklar, kurum bünyesinde oluşan kârlar üzerinde tasarrufta bulunma imkanına sahip olmaktadır. Dolayısıyla, kâr yedeklerinden karşılanan sermaye artırımları sonucunda ortaklarca bedelsiz iştirak hissesi iktisap edilmesi durumunda, alınan bu iştirak hisseleri nominal bedelle iştirak hesaplarında izlenecek ve iştirak kazançları istisnası nedeniyle kurumlar vergisine tabi tutulmayacaktır…” şeklindedir.

 

Bu kararın etkileri ne olacak

 

Sözcü gazetesinde Nedim Türkmenin tespitlerine göre, Danıştay'ın ilgili tebliğ düzenlemesini iptaliyle beraber; kârın sermayeye ilavesi nedeniyle bedelsiz hisse senedi alan kurumlar vergisi mükelleflerinin kâr payı elde ettiğinden bahsetmek artık mümkün olmayacaktır.

                                                                    İptal kararının doğrudan veya dolaylı olarak bazı kurumları ve vergileme konularını etkilemesi söz konusudur. İptal kararıyla beraber; kâr yedeklerinin sermayeye eklenmesi sonucu, yatırım ortaklığından bedelsiz hisse alan kurumlar, aldıkları bu hisseler nedeniyle vergi ödemeyeceklerdir. Bu nedenle, benzer şekilde kâr yedeklerini sermayesine ekleyen yatırım ortaklıklarından bedelsiz yeni pay edinen bütün kurumlar, bu karardan olumlu olarak etkilenecektir.

                Bununla birlikte, kazançları üzerinden kurumlar vergisi ödeyen kurumların ortağı olan kurumlar, iştirakin kâr yedeklerini sermayeye eklemesi sonucu yeni hisse edinmeleri durumunda, Danıştay'ın iptal kararının sonuçlarından olumsuz etkilenecektir.

                Tebliğin iptal edilen düzenlemesine göre, bedelsiz hisse senedi alan kurum, bir taraftan aktifinde olan iştirakin alış bedelini aldığı yeni hisse bedeli tutarında artırırken, bir taraftan da aynı tutarı gelir kaydetmekte ve iştirak kazançları istisnasına konu etmektedir. Dolayısıyla iştirakin maliyet bedeli artmakta ancak vergi ödenmemektedir.

                Danıştay'ın iptal kararıyla beraber; bu kurumların, yeni edindikleri hisse senetleri nedeniyle iştirakin maliyet bedelini değiştirmemeleri, her hangi bir gelir de kaydetmemeleri gerekecektir. Sorun yokmuş gibi gözükse de, bu kurumlar sahip oldukları hisse senetlerini elden çıkarmaları durumunda, kazancın hesaplanmasında artırılmamış maliyet bedeli dikkate alınacağından, çok sayıda kurum için yeni bir vergi yükü ortaya çıkacaktır.

 

Görüldüğü üzere 10 yıl sonra gelen bir adalet ve bu durumun doğuracağı sonuçlarda bulunmaktadır. Zaman aşımı geçmemiş olan kurumların karar ile ilgili uygulaması olması durumunda yeni duruma uyan düzeltmeler yapması da gerekecektir.

 

                                                                                                                                                

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Kısa bir mola11 Mart 2024 Saat: 12:15
İzmit'teki çalışmalarımıza bir mola verip, Necat Çakır ve eşlerimizle birlikte Datça yollarına düştük. Bademleri çiçekli görebilme umudumuz vardı.
Kira gelirlerinin beyanı25 Şubat 2024 Saat: 22:34
Mart ayı dert ayı derler.
Ücret gelirlerinin beyanı18 Şubat 2024 Saat: 18:12
Mart ayı geliyor, Gelir vergisi mükellefleri yine beyanlarını yapacak ve vergilerin birinci taksitlerini ödeyecekler.
Eşitsizlikte liderliğe11 Şubat 2024 Saat: 16:21
Bugün ülkede hukuk, eğitim, sağlık, yandaşlık v.s alanlardaki eşitsizlik ve adaletsizlik ile ilgili çok sayıda eleştiriler yapılmaktadır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat