Özdilek
Fahri Örengül
Fahri Örengül

Güçlü Türkiye için sorun Anayasa mı, iktidar mı?

AKP, 2002 yılından bu yana şimdiki Anayasa ile ülkeyi yönetiyor.

13 Mart 2017 Saat: 19:27

Kendi içinden başbakanlar ve iki cumhurbaşkanı çıkarttı.

AKP yetkilileri, hatta sayın cumhurbaşkanı sürekli 2002 öncesi ve sonrası kıyaslama yaparak adeta cumhuriyeti kuranlarla hesaplaşır gibi davranıyorlar.

Hep 2002’den bu yana var olan anayasal koşullarda çok başarılı olduklarını iddia ederek halkın desteğini istediler.

**

Abdullah Gül cumhurbaşkanı iken diğer başbakanlar gibi ülkeyi başbakan Erdoğan yönetiyordu. Abdullah Gül icraya hiç karışmadı, Bakanlar Kurulunu toplamadı, başbakan gibi davranmadı, başbakanları azletmedi, teamüllere dikkat etti.

Diğer cumhurbaşkanları gibi tarafsız Devletin Cumhurbaşkanlığını yapıyordu.

**

Sayın Tayyip Erdoğan da aynı Anayasa ve halkoyu ile Cumhurbaşkanı oldu, Anayasal açıdan diğer cumhurbaşkanlarından en küçük bir farkı yok. Buna rağmen ülkeyi bizzat yönetiyor, daha başbakanı yeni azletti, yenisini getirdi. Ne istiyorsa yapabiliyor.14 yıldır tek başına iktidar, yani kendi deyimlerine göre istikrar var, istikrara rağmen kalkınma oranı cumhuriyet ortalamasının altında. Buna rağmen  neden yeni bir Anayasa istiyor? Güçlü Türkiye, yönetimde istikrar ve Devletin bölünmemesi için yeni Anayasa zorunlu diyor.

**

Geçtiğimiz günlerde Almanya'da Federal Seçiciler Kurulunda, Hıristiyan Birlik Partisi (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti'nin ortak adayı, eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier  cumhurbaşkanı seçildi. Alman başbakanı Merkel  aday olmadı, istemedi. Orada cumhurbaşkanı Alman Devletini temsil ediyor, ama bizde olduğu gibi ülkeyi de  başbakan şansölye MERKEL yönetiyor.

Neden Merkel bizde olduğu gibi ben cumhurbaşkanı olmak istiyorum demedi.

Neden yönetimde istikrar için, ülkenin bölünmemesi  için yeni Anayasa lazım demedi. Orada ülke yıllardır koalisyon ile yönetiliyor.

Alman ekonomisi koalisyonla da çok büyüyor, bütçe fazla veriyor, Avrupa Birliği’nin doğal lideri konumunda. Oradaki iki başlılık onları kalkındırıyor da bizi neden kalkındırmıyor, orada neden sorun yok da bizde sorun var?

**

Hiçbir Anayasa değişikliği, istikrar, güçlü Türkiye, bölünmeme gibi gerekçeleri karşılamaz.

Bu iddiaların tamamı Dünya örneklerine baktığımızda fasa fiso.

Bu Anayasa değişiklik teklifinde kendisini iktidara taşıyan Türk demokrasisi ile saraydan meclise geçen halk iktidarı ile, aydınlanma devrimi ile hesaplaşma var.

Bilesiniz ki, istikrar, büyük Türkiye ve bölünmeme iddialarının Anayasa değişikliği ile uzaktan yakından alakası yok.

**

Bence memlekette  her türlü aksaklığına rağmen sorun parlamenter demokrasi değil, siyasi partiler yasası ve seçim yasası gibi yasaları çıkartmayarak, parlamenter demokrasinin kolunu bacağını bağlayan ve onu tu kaka göstermeye çalışan iktidarda.

Olması gereken bu teklifi kabul ederek anayasayı değiştirmek değil, yıllardın tek başına her şeyi yapma imkanı bulmasına rağmen sorunları çözemeyen ve başarısız olan iktidarı değiştirerek parlamenter demokrasinin önünü açmaktır...

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Fatma Kaplan Hürriyet rüştünü ispatladı25 Ocak 2024 Saat: 10:33
Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez temel unsurlarıdır.
Gençlerin hayalleri siyasetçilerin hedefi olmalıdır7 Mayıs 2023 Saat: 21:38
Makalenin başlığı Millet İttifakı’nın Kocaeli’de yaptığı mitingde sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir cümleden esinlenerek oluşturuldu.
KILIÇDAROĞLU tabuları yıkarak geliyor30 Nisan 2023 Saat: 00:06
7 Kasım 2022 tarihli bu köşedeki makalenin başlığı “Kılıçdaroğlu tarih yazıyor” şeklindeydi. Kılıçdaroğlu tarih yazmaya devam ederken toplumda ayrışmaya neden olan tabuları da yıkıyor.
Kılıçdaroğlu suç mu işliyor?20 Şubat 2022 Saat: 21:05
Öncelikle şunu kabul etmek lazım ki 21. yüzyılda artık elektrik bir ticari mal değil, kamusal ve toplumsal bir hizmet sunumudur.
CHP Hala Neden Kocaeli’nin Kalesi Değil12 Ocak 2022 Saat: 07:32
Bu başlık bana ait değil ,CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun pazar günü yapılan Kocaeli il danışma toplantısına sinevizyonla verdiği mesajdan alınma Mesaj
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat