Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

İLETİŞİM-LE-ŞE-Mİ-YO-RUZ…

Son zamanlarda uzmanların da her fırsatta hatırlattığı; teknolojiyle sohbet, daha doğrusu sosyalleşmeyi medya araçları üstünden yapmak sıkıntısı, kişiler arası iletişimi fazlaca sekteye uğrattı.

18 Ocak 2018 Saat: 23:08

Geçen her bir saniye, yalnızlığı tercih eden “sosyal canlılar” olma yolunda hızla yol alıyoruz sanki… Bilgisayar ve telefonlarla mutlu oluyor hissi sarıyor gözlemleyince etrafımı…

Bırakın parmaklar ve alfabe yardımıyla anında online arkadaş haberleşmelerini,  konuşmak bile tek başına bir iletişim değil dostlar. İletişim aynı zamanda; ne söyleyeceğini, ne zaman söyleyeceğini, nerede söyleyeceğini, en iyi nasıl söyleyeceğini bilmek, olayları basitçe anlatabilmek ve akıcı bir dil kullanarak karşımızdaki kişiyle göz kontağı kurarak konuşabilmektir. Unuttuk belki ama bizi diğer canlılardan ayıran özellik tam da buydu.

                 Kişiler arası iletişimin temel ilkesi: başkasını olduğu gibi kabul etmek, sevmektir. Yanlış anlaşılmasın; "kabul etmek kavramı, karşıdakinin söylediği her şeyi onaylama, ileri sürdüğü her fikre katılma, tüm yorumları sualsiz kabullenmek değildir. Burada sözü edilen; düşünce, fikir ya da yorumlarda tümüyle zıt kutuplarda bile yer alsak, karşımızdakinin duygularını anlamak ve saygı göstermek demek... Kişiyi söyledikleri, düşündükleri ve hissettikleriyle birlikte bir birey olarak kabul etmek, onun bireyselliğine, farklılığına saygı gösterebilmektir. Yoksa, söylediği her şeyi kendi değer sistemimizde onaylamamızı ve kabullenmemizi gerektirmiyor.  Yalnızca insani çerçeveler içinde;  hatalı bulsak da, her insanın kendine özgü varlığını göz ardı etmeden onu kendimize benzetme çabasına girmememiz,  onu kabul ettiğimiz anlamı taşıyor yani. Ünlü düşünür Voltaire'in de dediği gibi, "söylediklerini kabul edemem ama konuşma hakkını ölene kadar desteklerim...”

İyi bir iletişim için iyi bir dinleyici olmak da şart. İletişim kurulan kişinin sadece söylediklerini değil, yüzü, eli, kolları ve bedeniyle yaptıklarını, vücut dilini de duymak lazım, çünkü mimikler, el ve kol hareketleri, bedenin duruş tarzı, ses tonu gibi sözsüz mesajlar da iletişimin bir parçasıdır.  Hatta bazen tek başına iletişimdir.

Çevrenizle, eş, çocuklarınızla etkili bir iletişim için sizlere naçizane ipuçları: 

Zaman yaratın insanlara, bırakın cep telefonu ve internetle haşır neşir olmayı.

Dikkatinizi dağıtmadan, ilgiyle konuşun, göz temasını asla ihmal etmeyin.

Belirsiz olmak yerine kesin ve açık olun.

Bırakın klavye alfabelerini artık, ben- sen dilini de unutun, yüz yüze sohbetler edin, “BİZ” alfabesini hatırlayın...

“Sevgi ve Sporla Kalın”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat