Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

İkinci perde başlıyor

Atmosferde sera gazlarının, özellikle karbondioksitin artışına bağlı olarak dünyanın 15 (onbeş) derece olan ortalama sıcaklığı artmaktadır.

11 Aralık 2019 Saat: 00:54

Atmosferde sera gazlarının, özellikle karbondioksitin  artışına bağlı olarak dünyanın 15 (onbeş) derece olan  ortalama sıcaklığı artmaktadır. Son yıllarda bu artış özellikle yazaylarında çok hissedilir  bir duruma gelmiştir. 

Ama hiç unutmayın. Bu ısınma, olayın birinci perdesi.

Artan ısının büyük kısmı okyanuslarda depolanıyor. Ama bundan, okyanuslardaki   akıntılar olumsuz etkileniyor, kuvvetini kaybediyor ve yön değiştiriyor.

Buna ilişkin en tipik örnek Gulf Stream akıntısı. Bu akıntının genişliği 50-75 km. Derinliği 2-3 km, Sürati 3-10 km/saat. Her saniyede taşıdığı su 70 milyon m3 ( Yani Missisipi nehrinin taşıdığı suyun 1000 misli)

Akıntı Meksika Körfezi'nden başlar, A.B.D boyunca uzanır ve Atlantik'i geçtikten sonra İngiltere'ye ulaşır. Böylece kışın kuzeyden gelen hava akımları Atlas okyanusunu geçerken belli bir ölçüde ısınmakta ve örneğin İngiltere bu sayede yaşam için uygun hava sıcaklığına sahip olmaktadır.

Ama küresel ısınmaya bağlı olarak Grönland’ın buzulları eriyor ve bu durumda Atlas Okyanusuna büyük miktarda tatlı su karışıyor. Deniz suyundan daha ağır ve daha soğuk olan bu sular Golf Stream akıntısınıyavaşlatıyor ve  akıntının önceden ulaştığı yere varmasını engelliyor. Avrupa Çevre Ajansının raporlarına göre bu akıntı son 1600 yılın en zayıf durumunda.

Şimdi ikinci perde başlıyor: Çünkü kışın kuzeyden gelen hava akımları Atlas okyanusunu geçerken önceden olduğu gibi ısınamayacak. Yapılan hesaplara göre bu akıntının iyice zayıflaması halinde Kuzey Batı Avrupa'nın iklimi Sibirya'ya benzer bir şekilde sertleşecek. Durursa sıcaklık 8-9 derece düşecek. 

Ama yapılan araştırmalara göre bu durum bizim ülkemizi de etkileyecek. Golf Stream akıntısı zayıfladıkça kuzeyden gelen hava akımları hiç ısınmaksızın, bütün soğuk yapısıyla ülkemize varacak. Haydi bakalım! Yazın çok yüksek sıcaklığa karşın, kışın çok düşük soğuklar.

Yerlerinizi alın ; ikinci perde başlıyor. 

Kaynak:

1)Piero Lionello, Il movimento degli oceani. Università di Padova

2)Ellen J.Prager with Sylvia A.Earle. 2000. The oceans.

 

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat