Özdilek
Ulaş Onur
Ulaş Onur

Her alandan torpil kalkmalı

Hiç düşünüyor muyuz? Avrupa, Amerika yada gelişmiş herhangi bir ülke neden Bilim'de,teknoloji'de,spor'da bizden çok ilerideler.

19 Ekim 2021 Saat: 23:11

 

Hiç düşünüyor muyuz? Avrupa,Amerika yada gelişmiş herhangi bir ülke neden Bilim'de,teknoloji'de,spor'da bizden çok ilerideler onların dünyada neden para birimi kabul görmüş diye. Çünkü işi bilene teslim ediyorlar herzaman.Torpille,adam kayırmayla iş yapmıyorlar,en önemlisi eğitim ve iş hayatını birbirine entegre ederek ülkelerinin nelere ihtiyacı olduğunu tespit ederek ona göre,kısa vadeli ve uzun vadeli eğitim ve ekonomik plan hazırlıyorlar. Sonrada eğitilen bu insan kaynakları alanında ne ise ona göre uygun işlere yerleştiriliyor. Yani ihtiyaç ne ise ona göre işler yapılmış oluyor. Böyle oluncada herkes alanında uzman ve verimli kişiler oluyor.

 Bizim ilk yapmamız gereken işlerden biridir aslında toplum olarak tüm kurumlar da torpili önlemek. Bağımsız tüm kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin,devletin ve özel sektörün içindeki  torpile dur demesi gerekiyor. Tabi bu

 

sadece sözde değil, ciddi ciddi müdahale ederek vede bu kuruluşlarında kendi içinde torpil uygulamaması gerekiyor.

 Ülkemizde malesef, torpilsiz iş olmaz mantığına, insanımız alıştırılmış bu alıştırılma beraberinde umutsuzluğu getirmiş ve toplumun mücadele azmi yok edilmiştir.Aynı zamanda bu torpil sistemi devreye sokulduğundan buyana toplumda adalet arayışı uzaklaşmış adalete inanmayan bireyler oluşmaya başlamıştır. Bugünkü hükümet,zeki,ahlaklı,çalışkan, girişken kişileri bir işe yaramaz olarak görmektedir.Ama kendisine yalakalık yapan,güzel söz söyleyen,yaptığı yanlışları alkışlayan kişileri çok başarılı ve akıllı görmektedir.

 Ne yazıkki bizim insanlarımızı, bilim ve teknolojiye yönlendirmemiz gerekirken, birilerinin ve bir statükonun gelip topluma yönlendirmesi çok acı bir durumdur.

 Torpilcilikten ençok nasibini alan kooperatifleri yazmadan olmaz,Hükümet

 

olarak doğru dürüst kooperatif kurmadan ama var olan kooperatiflere de sırf çıkarı için gereğinden çok memur atayan yandaşlarını dolduran bir otorite işte adalet anlayışı böyle bir iktidardan ne bekleye biliriz ki?

 Tabiki sadece işe alım süreci olarak bakmamalıyız bu torpil düzenine, Hayatın her alanına sıçradı malesef torpilcilik, kişi suç işlese bile arkasında iktidar gücü varsa yada önemli bir yerde x kişisinin yeğeni olduğu için ceza almıyor. Kişi ticaret yapmak istiyor arkasında iktidar yandaşı olmadığı için hiç bir ihaleyi kazanamıyor.

 Aslında günümüzde torpil bir burjuva silahı olmuş durumdadır. Halkın önünde özellikle ülkenin gelişmesinde çok önemli bir engeldir.

 Malesef torpilcilik yüzünden nitelikli ve okumuş,aydın kişiler sırf bu üst tabakanın yüzünden niteliksiz işlerde çalışmak zorunda kalıyor.

 Mevcut iktidarın çok farklı torpil metotları var bunları burda yazmaya kalksak sayfalar sürer.

 

 Ama en önemli metodları, kurduğu dernekler ve vakıflar yoluyla bu işi yapıyor olmaları, sistemli bir şekilde derneklere üye yaptıkları kişileri kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya başladıklarında devletin genel kadrolarına yerleştirmeye başlıyorlar.Mecbur kaldıklarını istemeden diğer kadrolara alıyorlar.Ne yazıkki krallık ve padişahlık dönemlerinde bile torpil bugünkü kadar yoktu.

 O dönemde kişiler çoğu zaman işi ehline yaptırmak zorunda kalırdı. Halbuki bugün öylemi?

 Aslında o dönemler devletin bukadar vergi ve diğer gelirler çeşidi yoktu. Şu dönemde devletin envaye çeşit vergi gelirlerinin yanında birde vergi dışı gelirleri var.Bu vergi dışı gelirlerin önemli gördüklerimi yazmak istiyorum, kit 'lerin ve kamu bankalarının gelirleri(tahvil,bono,faiz,vb), kira gelirleri, konut ve mülk satışları,para cezaları, kitlerin hisse senedi gelirleri, Alınan bağış ve yardımlar, diğer sermaye gelirleri,

 

Cumhuriyetin ilk yıllarında ve daha öncesinde tabiki böyle gelirler yoktu, bugünkü  vergi çeşidinin yanında 5 de 1 bile değildi.Şimdi pasta çok büyük ama iktidar bu pastayı halk ile paylaşmak yerine sadece kendi çevresine sunmak isteyince, bu büyük hazineyi ister istemez bırakamıyor. Her alanda torpil yaparak ve yeni torpil yolları geliştirerek saltanatlığını ve haznedarlığını korumak istiyor. Mevcut durumdan okadar gereksiz ve ise yaramaz kişiler nemalanıyorki iktidar bunu bilerek yapıyor ve de dahada çoğaltıyor bu kişileri. Oysaki torpil yaptığı kişiler onun iktidar olmasını sağlayacak oy çokluğuna sahip kişiler değiller, aslında onu iktidar yapan ezilen halkın asıl kendisi, iktidar bunu çok iyi biliyor ve ezilen halkı kendi safhına çekmek için elindeki kurumlara torpil yaparak başlarına getirdiği kişileri kendi lehine rakamlarla oynama yaptırarak gerçek dışı bilgiler sunduruyor. Toplum olarak tabi biz bütün bu dönen dolapları ancak cebimizde

 

hissetiğimizde anlıyoruz. Aslında ortada bir havuz var ve hergün o havuzdan belli bir miktarda şu çalınıyor tabi bu su kaybı bir anda anlaşılmıyor aylar yıllar geçince suyun azaldığını anlıyoruz işte ozaman'da tekrar havuza su taşımak için en başa dönmek gerekiyor yeniden silbaştan başlamak gerekiyor ve geçmiş yıllarımızın emekleri boşa gitmiş oluyor.

  

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Planlama yapmak şart29 Eylül 2022 Saat: 13:13
Ne yazikki mavi gözlü sarışın ülkem eski güzelligini yavaş yavaş bilinçli bir şekilde kaybettirilmekte,malesef hasta yapılmıştır.
Sağlıkçılara sahip çıkalım30 Mart 2022 Saat: 00:56
Sağlık demek bana göre insanın var olma halidir.İnsanın her başarısı sağlıklı olmaktan geçiyor.
Şoförler isyanda !8 Mart 2022 Saat: 20:59
Lojistik sisteminin doğuşu şoförlük mesleği sayesindedir.
Gençler ev alamayacak!10 Şubat 2022 Saat: 15:43
Bundan 15-20 yıl önce insanlar bir şekilde para biriktirebiliyordu.
Kalkınma girişimciliğin önü açılmalı17 Ocak 2022 Saat: 14:23
Kalkınma(Gelişim)girişimciliği demek Bilimin, teknolojinin ,sporun, sanatın ekonomik değere dönüştürülme sürecidir.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat