Özdilek
Bilal Dündar
Bilal Dündar

Hemreylik günü kutlu olsun

31 Aralık Dünya Azerbaycanlıların Hemreylik (Dayanışma) Günü, Azerbaycan Türklerinin sembolik olarak birlik, beraberlik duygu ve düşüncesi ile bayram olarak kutlanır.

30 Aralık 2019 Saat: 19:47

Azerbaycan Türkleri binlerce yıl Azerbaycan’ da yaşayarak dünya kültürüne büyük destek vermişlerdir. Savaşlar, inkılâplar, dış baskılar, dünyada olan ayrı ayrı sosyal ve siyasi prosesler sonucunda, 18. Asrın sonu, 19. Asrın başlarında İran ve Rusya arasında Azerbaycan toprakları uğrunda savaşlar olur. Sonuçta, 1828’ de Rusya ve İran’ın yaptıkları Türkmençay anlaşmasına göre Azerbaycan Güney ve Kuzey Azerbaycan olarak ikiye parçalanır. Güney Azerbaycan İran’ın işgali, Kuzey Azerbaycan ise Rusya’nın işgali altına girer. Azerbaycan Türklerinin bir kısmı yurtlarından kovulmuş, sürgün edilmişler, birbirinden ayrı kalmışlardır. Bu nedenle Azerbaycanlılar kendi topraklarından bütün Dünyaya yayılmışlardır.

Azerbaycan halkını birbirinden ayıran sınırlar Aras Nehridir. Bu nehrin her iki tarafı dikenli tellerle sarılmıştır. Parçalanmış Azerbaycan Türklerini birbirlerinden ayrı tutmak ve gelecek nesillere kardeşliklerini unutturmak için İran’da Azerbaycan Türklerine Azerbaycan Türkü demek yasaklanmış, Türk denilmesine izin verilmiştir. Azerbaycan’ da ise tersine Türk demek yasaklanmış ve Azerbaycanlı ismi verilmiştir. Sovyetler Birliği zamanında ise Türk kelimesini söyleyen insanlara ya Panturanist ya da Panturancı diyerek kurşuna dizip öldürmekteydiler. Bu nedenle yıllarca Azerbaycan halkından gerçekleri, Kuzey ve Güney de yaşayan insanların kardeş olduklarını gizlemekteydiler.

Azerbaycan’ın özgürlük mücadelesini veren insanlar evde gizli toplantılar yaptıktan sonra piyano başına geçip Laçın şarkısını çalıp, söylerlerdi. Neden? Çünkü oradaki sözler “Aras’ı ayırdılar kum ile doldurdular, ben senden ayrılmazdım zor ile ayırdılar, ay Laçın, ay Laçın, men sana kurban Laçın” bir milletin parçalanma faciasını anlatmaktadır. Önceleri Laçın şarkısı bu sözlerle okunurdu, sonraları Moskova ve onların uşakları tarafından Laçın şarkısından bu sözler silindi.

Azerbaycan’ın şu andaki nüfusu on milyon civarındadır. Bölünmüşlük nedeniyle de İran’da otuz milyon Azerbaycan Türkü yaşamaktadır. Ayrıca on milyon civarında da değişik ülkelerde yaşamaktalar.

Azerbaycan’da herkesin öncelikli beklentisi Karabağ ve işgal altındaki toprakları geri almaktır. Güçlü ve son derece modern araç ve gereçlerle donatılmış Azerbaycan Ordusu topraklarını geri alacak güçtedir.

Bu nedenledir ki Azerbaycan güçlü bir Diaspora oluşturma mecburiyetindedir. Bu uğurda hiçbir fedakârlıktan kaçınmamalıdır. Diasporadaki başarı ise ben değil, biz diyen kolektif bir anlayışı ve ortak aklı zorunlu kılmaktadır.

Diaspora faaliyetlerinde çok önemli duruma geldi. Daha fazla güçlü olmak üzere sürekli bir çalışma içindedir.

Birlik ve beraberliği üst noktalara taşımak için 31 Aralık tarihi HEMREYLİK GÜNÜ olarak kabul edilmiştir.

Bu birlik ve beraberliği bir bayram günü olarak kabul edip değişik şekilde kutlama yapılmaktadır. Bununla ilgili Cumhurbaşkanı İlham Aliyev iki yıl önceki ulusa sesleniş amaçlı bir genelgesinde Türkiye’nin Kocaeli Şehrinde “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin vermiş olduğu Sekapark’taki Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Evi’nin açılışından övgü ile söz edip emeği geçenleri içtenlikle kutlamıştı..”

Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun her Azerbaycanlı 31 Aralık Hemreylik Günü olarak birlik beraberlik içerisinde bir araya gelip çeşitli duygusal konuşmalar yapılarak eğlenceli bir şekilde kutlamaktadırlar. Türkiye’ de de Azerbaycan Federasyonuna bağlı illerde çeşitli etkinliklerle anmakta ve kutlamaktalar. Bende Azerbaycanlı kardeşlerimizin Hemreylik Gününü İçtenlikle kutluyor ve başarı diliyorum.

Ayrıca yeni yılın bütün insanlara sağlık, mutluluk, başarılar getirmesini dileyerek barıştan, dostluktan ve kardeşlikten yana nice yıllar diliyorum.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Kocaeli Üniversitesi Hastahanesi23 Mart 2022 Saat: 10:53
Kocaeli Üniversitesi yurt içinden ve yurt dışından binlerce öğrenciye eğitim vermektedir.
Çanakkale geçilmez dedirttik18 Mart 2022 Saat: 09:16
Çanakkale Savaşı I Dünya Savaşı sırasında 1915 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara Muharebesi dir
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ7 Mart 2022 Saat: 12:28
Dünyada ilk kez 1857 Türkiye'de 1921 kutlanan ABD teksitil sektöründe çalışan binlerce kadın ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için tepki göstermek için 129 kadın bir fabrikada hak arama için bir araya gelirler.
Türkiye-Azerbaycan Kardeşliği5 Mart 2022 Saat: 14:49
Kafkas İslam Orduları (Nuri Killigil Paşa)
31 Aralık Dünya Azerbaycanlıları Hemreylik Günü30 Aralık 2021 Saat: 15:46
31 Aralık Dünya Azerbaycanlılarının Hemreylik (Dayanışma) Günü, Azerbaycan Türklerinin sembolik olarak birlik ve beraberlik günüdür.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat