Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Helsinki’de çayinizdaki toz !...

Aklınıza geldi, paranız–pulunuz var, şöyle bir Finlandiya’ya gittiniz.

10 Nisan 2018 Saat: 21:52

Kuzey yarım kürede mevsim yaz. Helsinki yakınlarında kırsal bir alanda bir kafeteryanın bahçesinde çay içiyorsunuz. Çevre ladin ormanlarıyla kaplı. Etraf pırıl pırıl. Bardak masanın üstünde.

İsterseniz inanmayabilirsiniz! Büyük Sahra’nın çölünde yaşamış bir kertenkelenin  ayağının ucundan kopmuş, ufacık mı ufacık bir parça, görülemez toz konumunda bardağınızın içindeki çayın üstüne düşmüştür. Bu bir gerçek. Aşağıdaki satırları okuyunca inanacaksınız:

Dünyamızda en büyük toz üreticileri çöllerdir. Bu tozlar, rüzgarların etkisiyle çarpışan kum tanelerinden oluşur. Atmosferik hava akımlarıyla dünyanın her tarafına yayılırlar.

 Öyle bir yayılma ki.. inanılmaz boyutta. Bu konuda şampiyon  Büyük Sahradır: Onun tozu Atlantik Okyanusunu aşarak Amerika kıtasına, Arap Yarımadası üzerinden Umman Denizine, Akdenizi geçerek İsveç ve Finlandiya'ya kadar ulaşmaktedır. Buralara giderken bizim ülkemize de sık sık uğramaktadır.

İşte Helsinki’de bardağınıza düşen toz bu kadar uzak yerden gelmiştir.

Geçenlerde hava raporlarında vermişlerdi: Kuzey Afrika’dan gelen toz nedeniyle gökten adeta çamur yağdı. Yağmur damlası ve özellikle kar, İzmit gibi hava kirliliğinin olduğu yerlerde yere düşerken kirleticileri alır, yere ulaştırır. Böylece hava bir ölçüde temizlenir. Ama bu Afrika tozu yükseklerdeki bulutlarda yoğunlaşma sağlayarak yağışa neden olduğunda yağmur suyuna kir halinde karışmış durumdadır. Oluşma safhasında kirlenmiş olan yağmur damlaları düşerken daha alçaklardaki kirleri de bünyesine alır ve toprağa ulaştırır.

Ama böyle tozlar bizi etkilemez!... Biz  İzmitliler Hereke’nin, Darıca’nın sahillerdeki çay bahçelerinde içine, sağlık açısından en tehlikelisi olan çimento tozu düşen çaylardan içenlerdeniz. Büyük Sahra’nın kertenkelesinin ayağının tozundan mı korkacağız !..

 

Kaynak:

  1. e caratterizzazione di eventi di trasporto atmosferico di aerosol minerale dal nord Africa presso la stazione Isac-CNR di Monte Cimone. Universita degli studi di Padova. Facolta di Ingegneria.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat