Özdilek
Necdet Güler
Necdet Güler

Hayvanların yaşam süresi çok farklı: İşte örnekler:

14 Ekim 2017 Saat: 09:32

Asya filleri ortalama 48 yıl, Afrika filleri 60-70 yıl yaşarlar. Çok tuhaftır ki ölmeleri dişlerinin bu yaşlarda yenilenmemesi  nedeniyle açlıktan olmaktadır.

“Kuşlardan örnek verelim: Örneğin kargalar normal olarak 10-15 yıl yaşıyorlar ama Amerikan Kargası için bu süre 7-8 yıl kadar iken Avustralyadaki kargalar ise  22 yıl kadar ömür sürüyorlar.

Bir sivrisinek ne kadar yaşar?  Sivrisinek türü birden fazladır. Ne kadar yaşadıklarını bu yüzden cevaplamak zordur. Örneğin en fazla rastlanan cinsi  Culex pipiens için 12-132 gündür. Çünkü ortam şartları, özellikle sıcaklık bu süreyi etkiler. Dişilerin ömrü erkeklerden 1,5 misli daha uzundur.

Ama ahşap malzemelerin içinde karıncalar gibi gruplar halinde yaşayan ve ahşabı yiyerek beslenen Termitler ile erginin hayatı sürekli olarak ötmekle geçen Ağustos Böcekleri konu olunca şaşırmamak mümkün değildir. Çünkü bunlar yaşam süreleri açısından  böcek dünyasında rekortmendir; termitlerin kraliçesi 30 yılı aşkın zaman yumurta üretmekte, Kuzey Amerika’da yaşayan bazı Ağustos Böceği türleri larva safhasında 13-17 yıl yaşadıktan sonra ergin hale dönüştüğünde öte öte ancak bir yaz boyu yaşayabilmektedir. Bunlar zoolojinin sırlarıdır

Bir de ergin halde yaşadığını zannedenler vardır: Örneğin Mayıs sineği (Birgün Sineği de denilir. Gerçek sinek değildir ve Yusufçuklar da bu gruptadır) bunların erginleri sadece 1,5 saat yaşamaktadır. Bu süre içinde yaptıkları tek şey ise eş aramaktır. Ama larva safhaları  bir yıldır.

Gelelim kaplumbağalara: Şeysel adalarında 1776 yılında, yani Fransız ihtilalinden  önce bulunmuş olan bir kaplumbağa 1928 de ölmüştür. Yani 152 sene yaşamıştır.

Çoğu insanın zannettiği gibi en uzun ömürlü olanlar balinalar değildir. Kuzeyin soğuk okyanus sularında yaşayan balinaların ömrü 200 yıl kadardır. Ama hayat süresi bakımında dünya rekoru, bilimsel adı Somniosus microcephalus olan  Grönland köpekbalığınındır. Bu balık 400 yıl yaşayabilmektedir. Öyle ki cinsel olgunluğa 150 yaşında erişmektedir. Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre  balığın erginleri ortalama beş metre boya sahiptir ve yılda sadece bir cm uzadıkları belirlenmiştir. Bazı otoritelere göre uzun yaşaması büyümesinin yavaşlığındandır.

Demek ki tabiatın sırlarını çözmek her zaman mümkün olmuyor.

 

Kaynak:

  1. 28. Giugno 2002
  2. 12 Agosto 2016 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

İzmit'in zehirli havası4 Ekim 2023 Saat: 16:19
28 Eylül 2023 Perşembe günü akşamı Kocaeli Ansiklopedisi'nin tanıtımı nedeniyle Kongre Merkezinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen geceye katıldım.
Bitkileri sinirlendirmeyin20 Mayıs 2023 Saat: 19:08
Ne tuhaf başlık değil mi? Ama gerçek ; arada bir sinirlendikleri oluyor!
Batak14 Şubat 2023 Saat: 21:02
Deprem denilince aklıma İzmit’te iki alan gelir.
Çerkeslerin 101 yıl süren savaşı29 Ocak 2023 Saat: 19:35
Çerkes toplumuyla ilgili bilimsel yayınları okuyup irdeleyince bilmediğim birçok şeyi öğrendim ve çok şaşırdım. Üstelik, onların başlarına gelenleri öğrendikçe içim sızladı.
Yürüyen ağaç !22 Ocak 2023 Saat: 10:42
Bunu da duydum; yürüyen ağaç! Şaka gibi.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat