Özdilek

Turizm

Hamdi Kaptanoğlu “Saraylı-Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam” Projesi’ni Gezdi

Kocaeli’nin Gölcük ilçesi Saraylı-Örcün yöresinde, “Saraylı-Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam” adlı turizm projesi ve bu kapsamda restorasyonu biten tarihi konağı, Gölcük Orman Müdürü Hamdi Kaptanoğlu ziyaret etti.

2 Kasım 2016 Saat: 22:18
Hamdi Kaptanoğlu “Saraylı-Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam” Projesi’ni Gezdi
Hamdi Kaptanoğlu “Saraylı-Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam” Projesi’ni Gezdi

Geçtiğimiz günlerde, Kocaeli’nin Gölcük ilçesi Saraylı-Örcün mahallelerin de,  “Saraylı-Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam” adlı turizm projesi ve bu kapsamında restorasyonu biten, teşrifat işleri de bitmekte olan tarihi konak, Gölcük Orman Müdürü Orman Mühendisi Hamdi Kaptanoğlu, Uluslararası Haber Ajansı ve Türkuaz Haber Ajansları Genel Müdürü ve kocaelihaberci.com ve Ekolojik Yaşam Gazetesi yazarı olan Veysel Kavrayan, Gölcük Kent Konseyi Genel Sekreteri Fatih Bayram ve Proje Koordinatörü Ayşe Dışpınar tarafından gezildi. Yakın zamanda butik otel ve restaurant olarak hizmet vermeye başlayacak olan konak oldukça güzeldi. Projeye dahil olacak olan yörede yaşayanlara, ekolojik tarım eğitimlerinin verileceği, sonrasında da otel, restaurant ve yöre pazarı için organik üretim yapılacak teşrifatları bitmiş, içerisinde kapalı serası bulunan bahçe dolaşıldı.

Bu gezi sırasında daha önceden belirlenen 7 km lik trekking güzergahı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Dışpınar, ‘’bu güzergah çok güzel ve fenerlerle bir gece yürüyüşü yapıldı. Bunun uzatılması ve alternatifleri de ileride arttırılacaktır diye düşünüyorum’’ dedi. Kaptanoğlu, Gölcük Orman İşletme Müdürlüğü olarak bu trekking güzergahıyla ilgili çalışmalara destek olacağını ifade etti.

Saraylı köyünde ki çınar ağacının, bazı evlerin ve caminin Osmanlı dönemine ait olduğu, hatta Bizans dönemine ait kalıntı ve mermer sütun başlıklarının azda olsa görüldüğü ve bunların çınar ağacın çevresinde sergilendiği Proje Koordinatörü Gölcük Turizm Birlik Müdürü Ayşe Dışpınar tarafından belirtildi. Dışpınar, Saraylı meydanında bulunan çınar ağacın tedavi ve yaş ölçümlemesinin, anıt ve anıtsal ağaçların tedavisi konusunda uzman olan, Orman Yüksek Mühendisi Teoman Varol’un yaptığını, Varol’a göre ‘’iklim ve çevre koşullarını göz önüne alarak yaptığı yaş çalışmasında; Saraylı Anıt Çınar Ağaçı’nın yaşının (1224 – 2016 yılında) olarak ölçümlediği’’ anlattı. Kaptanoğlu’da çınar ağacında incelemelerde bulundu. Dışpınar ve Bayram ağaç, bölge ve proje hakkında ayrıntılı anlatımda bulundular.

Yöreden birkaç kişinin eşlik ettiği gezide, yöre efsaneleri ve diğer turizme kazandırılabilecek konular, binalar ve değerler hakkında esnafın ikram ettiği çaylar eşliğinde, çınar ağacı altında sohbet edildi.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş başkanlığında, Turizm Birlik Müdürü Ayşe Dışpınar Koordinatörlüğünde, MARKA (Doğu Marmara Kalkınma Ajansı) ve Gölcük Belediyesi desteğiyle yürütülen “Saraylı-Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam ” projesi kapsamında Saraylı yöresi gezisi farkındalık artışıyla son buldu.

Yapılan çalışmalardan oldukça memnun olan Saraylı-Örcün yöre halkı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’e katkılarından dolayı teşekkür ettikleri gözlemlendi. Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, yönetime geldikten sonra aynı zamanda Donanma kenti olan Gölcük’ü turizm cazibe merkezi haline getirme konusunda kararlı olduğunu her fırsatta ortaya koyuyor. Bu konuda çalışmalarına geceli-gündüzlü tüm ekibiyle  hız veren Gölcük Belediye Başkanı Ellibeş, bölgenin doğal ve kültürel zenginliği yanı sıra özellikle turizm açısından da tanıtımının yapılması için büyük çaba gösteriyor. Bu çabalara halkı dahil eden ve onların maddi ve kültürel kalkınması için gayret gösteren Ellibeş’e, olan memnuniyetin sebeplerinden biri bu olsa gerek.

“Saraylı-Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam” Projesinin ortak ve iştirakçileri arasında Gölcük Belediyesi önderliğinde Marka, Kocaeli Gölcük Başiskele Termal Turizm Merkezi Birliği, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gölcük Kaymakamlığı, Derbent Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ve Sivil Toplum Kuruluşları yer alıyor.

Haber: Veysel Kavrayan

veyselkavrayan@gmail.com

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat