Özdilek

Ekonomi

Gökmen uyardı, Ciddi yaptırımlar var

3 Aylık aranın ardından toplanan Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Eylül ayı meclisinde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Gökmen, üyeleri gerekli eğitimleri almaları nokrasında uyarılarda bulundu.

28 Eylül 2018 Saat: 07:47
Gökmen uyardı, Ciddi yaptırımlar var
Gökmen uyardı, Ciddi yaptırımlar var

Kocaeli Serbest Muhasebeci  Mali Müşavirler Odası’nın (KSMMMO) Eylül Ayı Meclis toplantısı oda binasın gerçekleştirildi. Okşin Beçet Çolak başkanlığındaki meclis toplantısına KSMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Gökmen, Başkan Yardımcısı Cengiz Tosun, Oda Sekreteri Tülin Keçeci Güngör, Oda Saymanı Oray Ulusoy, yönetim kurulu üyelerinden Hamit Akbulut ve Veysel Çelik’in yanı sıra oda üyeleri  katılım gösterdi. Toplantıda konuşan KSMMO Başkan Gökmen “Üç aylık bir sürenin ardından tekrar meclisimizde bir aradayız. Bu süreç içerisinde çok fazla değişiklikler yaşandı, önümüzde ki günlerde de bizi bekleyen çok farklı işler olacak” sözleriyle yeni dönem hakkında ipuçları verdi.

 120 krediyi tamamlamak zorundalar

KSMMMO Eylül Ayı Meclis toplantısın açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Gökmen “Üç aylık bir sürenin ardından tekrar bir aradayız. Bu üç aylık süreç içerisinde çok fazla değişiklikler yaşandı, önümüzde ki günlerde de bizi bekleyen çok farklı işler olacak. Öncelikle bağımsız denetim belgesi olan arkadaşlarımızla ilgili olarak kamu gözetim kurumu yayınladığı yönetmelikle zorunlu alınması gereken kredileri belirledi. Bu zorunlu alınması gereken krediler toplamı 3 yılda 120 kredi olması gerekiyor. Ve bu 120 krediyi tamamlamayan kişinin bağımsız denetim yapamayacağını, bağımsız denetici olarak raporları imzalayamayacağını ifade ettiler. Bu karar şuanda uygulamada.  Bunun içinde kamu gözetim kurumu 120 krediyi tamamlayacak eğitimleri verecek kurumları akredite etmeye başladı” dedi.

 16 Başvuru Oldu

Sözlerine devam eden Gökmen “Aslında buna bizlerde oda olarak başlayabilirdik ama geç kaldık.  Bizim yönetim kurulumuzla konuştuğumuz konu budur. Önümüzdeki günlerde bizlerde kamu gözetim kurumu nezdinde gerekli girişimleri yapıp akreditasyon için başvurmamız gerektiğini düşünüyoruz. Kamu Gözetim Kurumu’ndan yetkilendirilen TMMOB başvurularla ilgili olarak bizden isimler istedi. Odamızdan da 16 arkadaşımız bu eğitimleri almak için başvuruda bulundu. En az sınıf sayısı 25-30 kişi olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 Hocalarımız akredite olacak

“TMMOB bize bu eğitimlerin Eylül ayı içerisinde başlayacağını söyledi” diyen Gökmen “Eylül başında eğitimler için TMMOB ile görüştüğümüzde hocaları akredite edemediklerini hoca sıkıntısı nedeniyle de bu tür eğitimlerin gecikebileceğini ifade ettirler. Bende kendilerine siz hoca bulamıyorsanız bize yetki verin size hoca temin edelim dedim. Nitekim Kocaeli Üniversitesinde çok değerli hocalarımızla görüştük ve hepsi de bu teklifimizi kabul edebileceklerini ifade ettiler. Sonrasında akreditasyon ile ilgili belgelerini gönderdiler.  Muhtemelen önümüzde ki günlerde bu hocalarımız akredite olmuş olacaklar” ifadelerini kullandı.

 198 Arkadaşımız Bağımsız Denetçi

Eğitimlere muhtemelen 20 Ekim’de başlanacak diyen Gökmen, “Önümüzde ki süreçte mutlaka oda olarak kamu gözetim kurumundan akredite almamız gerekecek. Çünkü 198 arkadaşımız odamızda bağımsız denetçi.  Bağımsız denetçi eğitimi almak isteyen arkadaşlarımızın sayısı ise hala 16’da.  Geriye kalan arkadaşlarımızın da bu eğitimleri tamamlaması gerektiğini düşünüyorum. Kasım ayı başında da bu akreditasyonlar için Kamu Gözetim Kurumu’nda başvuracağız” şeklinde konuştu.

 

Meslektaşım yıllık 30 kredi almak zorunda

Eğitimler konusunda üyelere yönelik uyarılarına devam eden Gökmen “Yıllardır taslak olarak var olan meslektaşlarımıza yönelik zorunlu eğitim yönetmeliği nihayet yayınlandı. Artık zorunlu eğitim yönetmeliğine göre her meslektaşım yıllık 30 kredi almak zorunda. Bu 30 kredinin 20 kredisi yüz yüze eğitim, 10 kredisi ise uzaktan eğitim şeklinde olacak. Ama üç yılda alınacak kredi toplamı yine 120 kredi olması gerekiyor. Son yapılan Karadeniz Odalar Başkanları toplantılarında bu konu en önemli konu başlıklarından bir tanesiydi. Bizim orada özellikle belirttiğimiz görüşümüz bu bir zorunlu eğitimdir ve ücretleri ile ilgili yapılan tespitlerde Kamu Gözetim Kurumu eğitimleri düzeyinde bir ücret yaparsanız eğitimler konusunda ciddi sıkıntılar yaşarız oldu” dedi.

 

Ciddi yaptırımlar var

Konuyla ilgili sözlerine devam eden Gökmen “Bu eğitimlerin ücretleri çok iyi hesaplanması gerekiyor. Kamu Gözetim Kurumu eğitimlerinin saati 42 liraya geliyor. Bilirkişi eğitimlerinin saatlik ücretleri ise 19 liraya gelmişti. Yeterlilik kursları ile ilgili yaptığımız eğitimlerin saatlik ücretleri ise 4 lira. Öyle bir hesap yapmak gerekiyor ki bir kar güdüsü olmadan bir ücret tespiti olması lazım. Böyle olduğunda benim tahminime göre bu ücretinde saatlik 10 lirayı geçmemesi gerekir. Eğer bu krediler tamamlanamazsa çok ciddi yaptırımlar var. Çalışanlar listesine kayıt yapılamıyor, faaliyet belgesi verilemiyor ve o arkadaşlarımız yanında stajyer çalıştıramıyor” uyarılarında bulundu.

 

12 yeni meslektaş

Meclis toplantısının ardından yeni ruhsat alan meslek mensupları için “Ruhsat Teslim Töreni” gerçekleştirildi. Program çerçevesinde oda üyelerinden; Ayça Güngör Koç, Burcu Çankaya, Eda Ketenci, Göksel Coşkun, Gülcan Alaoğlu, Hazal Pesen, Murat Onur, Nevr

Etiketler: Fikret Gökmen,

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat