Özdilek

Siyaset

Gergerlioğlu, F Tipi Cezaevinde İddia Edilen İhlalleri Sordu!

HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu Elazığ F Tipi Cezaevinde Yaşandığı İddia Edilen İhlalleri Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e Sordu!

3 Ekim 2018 Saat: 11:40
Gergerlioğlu, F Tipi Cezaevinde İddia Edilen İhlalleri Sordu!
Gergerlioğlu, F Tipi Cezaevinde İddia Edilen İhlalleri Sordu!
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu; Elazığ F Tipi Cezaevinde yaşandığı iddia edilen ihlalleri Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e sorarak Meclis gündemine taşıdı.
 
Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu’nun ısrarla aramalarına rağmen Elazığ 2 Nolu F Tipi Cezaevi müdürü telefona çıkmamakta birlikte çalıştığı insanlara 2 haftadır sürekli toplantıda olduğunu söyletmektedir.
 
Tarafıma iletilen mektupta: Olay Elazığ Yüksek Güvenlikli 2 Nolu Cezaevinde geçmektedir. Bahse konu cezaevi aylardır hak ihlalleriyle gündemde. Cezaevi Müdürlüğü aylardır Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına hükümlüler tarafından yazılan şikayet dilekçelerini bile gerekli yerlere göndertmiyor. Mahkumlar tek kişilik hücrelere işkenceye varan uygulamalarla zorla sokuldular. Bu olayları bahsi geçen cezaevindeki hükümlüler 19 Eylül 2018 tarihinde dile getirmiştir. Şu an bahse konu cezaevinde mahkûmların can güvenliği yok. Ağır hastalar bile hücrelere konurken kaba işkenceye uğradıklarını belirtiyorlar. Görüştüğümüz mahkumlar bu uygulamanın herhangi bir müdahalede bulunulmadığı sürece bu şartlarda devam edeceği yönünde beyanda bulundular.
 
 HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu konuyla ilgili önergelerindeki bu sorulara Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cevap vermesini istemiştir.
 
Sorular;
 
  1. Adalet Bakanlığına konuyla ilgili ulaşabilmiş şikayet dilekçeleri mevcut mudur? Bu dilekçeler ulaşmışsa konuyla ilgili soruşturma açılmış mıdır?
  2. Adalet Bakanlığı bu iddialarla ilgili soruşturma açmışsa kaç devlet görevlisi açığa alınmıştır?
  3. Elazığ F Tipi Cezaevinde tutuklu ve hükümlülerin aylardır tek kişilik hücrelerde kaldığı bilgisi doğru mudur? Bu iddia doğruysa iddiayla ilgili soruşturma açılmış mıdır?
  4. Mahpusların cezaevinde can güvenliklerinin olmadığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğru değilse mahpusların canlarının güvende olmadıklarını düşündüren sebepler nelerdir?
  5. Şikayet dilekçelerinin gerekli yerlere ulaştırılmadığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa bu vahim durumla ilgili Bakanlığın acil eylem planı nedir?
  6. OHAL kaldırılmış olmasına rağmen bazı cezaevlerinde OHAL uygulamalarının devam ettirilmesinin sebepleri nelerdir? Bu konuda cezaevlerine içerik olarak birbirinden farklı genelgeler mi gönderilmiştir?
  7. Mahpus Ergin Doğru’nun 20 aydır tek kişilik hücrede kaldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa aynı durumda olan başka mahpuslar var mıdır?
  8. İşkence yapıldığı iddiaları doğru mudur? Bu iddia doğruysa Türk Ceza Kanunun 94., 95. ve 96. maddeleri uyarınca kaç personele soruşturma açılmıştır?
  9. Elazığ 2 Nolu F Tipi Cezaevi Müdürünün telefonlarıma çıkmayışının sebebi nedir? Kendisinin telefona çıkmayışının iddiaların gerçekliğiyle bir ilişkisi var mıdır?
  10. Aylardır Elazığ F Tipi Cezaeviyle ilgili yoğun ihlal iddiaları varken kamuoyuna yansıyan bir soruşturma olmamasının sebepleri nelerdir?
  11. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 3. Maddesinde de belirtilen işkence kötü muamele suçunun cezaevlerinde işlenmemesi için Adalet Bakanlığının aldığı tedbirler nelerdir?
  12. Son 5 yıl içerisinde kaç cezaevi personeline işkence ve kötü muamele gerekçe gösterilerek soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmaların cezaevlerine göre ayrılmış sayısı kaçtır?

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat