Özdilek
Pınar Pınarlı
Pınar Pınarlı

Geleceğin Şampiyonları Aramızda…

YETENEK SEÇİMİNE DAİR…
Yetenekli çocuğun, erken yaşlarda seçimi ve doğru branşlara yönlendirilmesi yüksek sportif verimlilik ve olimpik başarılar kazanma açısından büyük önem taşır.

18 Nisan 2014 Saat: 00:53

   Her spor branşında antrenmanlara başlama yaşı, ilk başarı edinilmesi gereken yaş ve  profesyonel anlamda en yüksek başarıların edinilmesi gereken yaş, spor bilimcilerinin araştırmalarında ilgi odağı bir konu  olmuştur.

  Bu durumda aklımıza gelen ilk soru şudur; yetenekli çocuk  nasıl seçilir?

Yetenek seçimine esas iki yöntemden bahsedebiliriz. İlki Doğal seçim, ikincisi ise bilimsel seçimdir.

Doğal Seçimde, çocuk tesadüfen seçtiği bir  por branşına katılır, ve ya  ba­şarılı olamadığı branşı fark ederek antrenörün ya da öğretmenin yönlendirmesiyle başka bir spor branşına geçer. Bu tarz seçimlerde genelde performans artışı  yavaştır, çünkü  seçimler tesadüfidir  ve de büyük bir olasılıkla en uygun  spor branşı seçilmemiştir.

Bilimsel Seçimde, Spor alanında çalışan bilim adamlarının yardımıyla yapılan, bilimsel testlere dayanan ve test verilerinin değerlendirilmesi sonucunda çocukların kişisel beceri, fiziksel özelliklerine en uygun spor dalına yönlenmesi sağlanır.Yetenek seçimi ve yönlendirmesi, yüksek performansa yönelik spor anlayışı için söz ko­nusudur. Bu seçim çalışmalarında sporcuların özel biyolojik profilleri kadar psikolojik özellik­leri de önemlidir. Yetenek seçimi için bu nedenle objektif ölçüler kullanılır.

  Sporda yeteneğin belirlenmesinde etkili olan faktörler ise : Konstitüsyonel yatkınlık ( kinantropometrik özellikler ve genel sağlık durumu), motorik özellikler, öğrenme yatkınlığı, psikolojik hazır oluş, beceri ve sosyal faktörler olarak sıralanabilir.  Bu çerçevede antrenör, öğretmen ve aile çocuğun, en büyük destek ve motivasyon aracısı olmakla yükümlüdür.

Tabii iş yetenek seçimiyle de bitmiyor…

Yeteneğin seçimi, yeteneğin yönlendirilmesi ve sonrasında yeteneğin eğitimi de önemli faktörlerdir. Bu noktada şunu açıkça söylemekte fayda var: Eğer amaç gerçekten uzun vadeli kazanımlar elde etmek ve olimpik anlamda başarılar elde etmek ise, gerek Beden eğitimi öğretmenlerinin, gerekse kulüp antrenörlerinin Üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Bölümleriyle iş birliği içerisinde çalışmasında, bilimsel kaynaklar ışığında yol almasında fayda var…

“Sevgi ve Sporla Kalın

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

“Günde 10 Bin adım” Bir Efsane mi…?24 Ocak 2019 Saat: 20:34
1960’larda “günde 10 bin adım”ın sloganlaşmasından yıllar sonra, bu terim yeniden gündemimizde…
Erken Yaşta Spor?14 Aralık 2018 Saat: 20:55
“Katılım evresinde çocuklar, mümkün olduğunca çeşitli spor dallarıyla ilgilenmeli ve spor için çok yönlü gelişimleri amaçlanmalıdır
Sporun propaganda gücünün farkındaydı…16 Kasım 2018 Saat: 22:22
1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
Yüzme ve Su İhtiyacı…6 Ekim 2018 Saat: 00:02
Yüzme, diğer spor branşlarına kıyasla sakatlık riskinin en düşük olduğu spordur.
“Spor yapmak pek çok ruhsal bozukluğa da iyi gelir…25 Mayıs 2018 Saat: 00:19
Dedikoduya, düşmanlığa, kötülüğe, ayak kaydırmaya vakti kalmaz insanın…”
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat